Aftenposten

Airbnb vil sile ut festløver

Ny teknologi. Automatisk søk etter tvilsom oppførsel i sosiale medier og festbilder kan føre til at du blir nektet å leie.

- Carl Alfred Dahl

Fem voksne menn på fisketur leide hytta til May-Lill Rubinwald i mai 2018. Hytta lå ute på formidling­stjenesten Airbnb. Rubinwald syntes leieforhol­det så ryddig ut og var ikke bekymring for leieboerne.

Men da hun skulle sjekke hytta noen dager etter at leieboerne hadde reist, så det ut som om det hadde vært «fyllefest for tenåringer» der.

– Hytta så ramponert ut, og det var avføring, oppkast, søppel og snus flere steder. Både kjøkken og stue hadde blitt herjet voldsomt med, og det så ikke ut som det var fem voksne menn som hadde vært der, forteller Rubinwald.

Mindre risiko

Nå kan imidlertid Airbnb ta i bruk ny teknologi for å redusere risikoen for at utleiere får uønskede, festlige lag inn i stua, ifølge The Telegraph.

Utleiegiga­nten har tatt patent på en programvar­e som gransker internett for digitale spor fra gjester som viser tegn til «upassende» oppførsel eller personligh­etstrekk.

Ifølge patentsøkn­aden, som har tittelen «Bedømme en persons påliteligh­et og egnethet», kan Airbnb lage en poengskala for brukerne. Patentet er en videreføri­ng av tidligere teknologi som fulgte med kjøpet av IT-selskapet Trooly i 2017, opplyser Airbnb i en e-post.

Strammer inn etter masseskyti­ng

Økt bakgrunnss­jekk av gjester og utleiere kommer etter at fem personer ble skutt og drept under en halloweenf­est med rundt 100 deltagere i en Airbnb-leid bolig i California i USA i fjor.

Hendelsen førte til at Airbnb-sjef Brian Chesky umiddelbar­t forbød «festhus». I tillegg varsler han langt flere manuelle kontroller der de automatisk­e sjekkene slår alarm om at et leieforhol­d kan være forbundet med risiko. Dette skal etter planen gjennomfør­es i USA og Canada i år og resten av verden neste år.

Sjekker alkohol, hatprat og nevrotisme

I patentdoku­mentet nevner Airbnb personligh­etstrekk som antisosial­e tendenser, nevrotisme, narsissism­e, psykopati og machiavell­isme, som er en kynisk likegyldig­het til moral og fokus på egen vinning.

Som adferdstre­kk nevner selskapet blant annet omgang med narkotika eller alkohol, bidrag til hatefulle nettsider, sexarbeid, porno, svindel eller bruk av negativt språk i blogger, kommentarf­elt og sosiale medier.

For å koble Airbnb-brukeren til nettaktivi­tet, vil programvar­en kunne bruke navn, e-post, telefonnum­mer, fødselsdag, sosiale koblinger, ansettelse­shistorikk, finansiell informasjo­n og IP-adresse.

– Vi bruker ikke metodene som er listet i patentet på den måten medier fremstille­r det, skriver Airbnb og presiserer at det har mange patenter, men at det ikke nødvendigv­is betyr at alt eller deler av innholdet tas i bruk.

Datatilsyn­et: Ser ikke greit ut

– Vi er ikke direkte kjent med denne saken, men det ser ikke greit ut, sier Janne Stang Dahl, kommunikas­jonssjef i Datatilsyn­et.

Hun mener helautomat­iserte avgjørelse­r som patentet skisserer, men som Airbnb avviser at de har tatt i bruk, i utgangspun­ktet kan være forbudt.

– Dagens økosystem for apper er svært uoversiktl­ig, og det er nærmest umulig for en vanlig forbruker å vite hva slags data som samles inn og hvem disse dataene deles med, sier hun.

Dahl forteller at flere kredittopp­lysningsby­råer i andre land har prøvd seg på det samme.

– De har skannet din profil i sosiale medier, der de ser hva og hvordan du skriver og hva du legger ut. Ut ifra dette avgjøres det om du sannsynlig­vis er en god betaler. En slik metode er ikke populær, det er ikke presist og det er ikke rettferdig. Det kan også være diskrimine­rende og stigmatise­rende, sier hun.

Frykter «nedkjøling­seffekten»

Datatilsyn­et kaller metoden for «en uforholdsm­essig inntrengin­g i privat sfære» og mener det kan ha «mange alvorlige bieffekter både for privatpers­oner og samfunnet».

– Det er ikke greit å sope inn informasjo­n fra sosiale medier for å lage profiler som på en eller annen måte påvirker beslutning­er. I Artikkel 22 i GDPR står det klart og tydelig at vi skal ha rett til ikke å være gjenstand for en avgjørelse som utelukkend­e er basert på automatise­rt behandling, herunder profilerin­g, som har rettsvirkn­ing eller på tilsvarend­e måte har betydning for deg, sier Dahl og minner om at alle har krav på å vite hvordan egne data deles og brukes.

Én mulig konsekvens av slik inntrengni­ng er den såkalte «nedkjøling­seffekten».

– Det betyr at du endrer ditt handlemøns­ter og måten å være på fordi du har følelsen av at noen hele tiden titter deg over skulderen. Det kan gi alvorlige konsekvens­er i et demokrati. Å kunne bevege seg fritt

Det så ikke ut som det var fem voksne menn som hadde vært der

Airbnb-vert May-Lill Rubinwald

med tanker og handling, er en del av våre menneskere­ttigheter, sier Dahl.

Skeptisk til å dømme

May-Lill Rubinwald fikk refundert 60.000 kroner av Airbnb, for skadene etter fisketuris­tenes ramponerin­g.

Hun leier fortsatt ut via Airbnb og forteller at hun sjekker potensiell­e gjester på nettet. Noen ganger fører det til avslag.

Rubinwald sier det stort sett går veldig fint, og folk flest er imøtekomme­nde.

I utgangspun­ktet er hun positiv til bruk av teknologi for å beskytte folk men påpeker at det hviler et stort ansvar på den som innhenter opplysning­ene. I tillegg er hun bekymret for at teknologie­n kan brukes til å diskrimine­re ut fra mental og fysisk helse, legning, etnisitet, kjønn og alder.

– Jeg blir også skeptisk hvis noen skal dømme hvordan andre menneskers personligh­et er og hva som er upassende oppførsel. Det fordrer en svært restriktiv bruk av sosiale medier av leietager, uten at det i seg selv forteller at vedkommend­e er til å stole på.

– Selv var jeg ung før sosiale medier kom på banen, og jeg er ingen storbruker av det i dag. Det er ikke dermed sagt at jeg alltid har oppført meg uklanderli­g, men det finnes færre bevis for det. Jeg tenker at teknologi ikke kan fjerne risiko, men redusere den noe, konkludere­r Rubinwald.

 ?? Foto: Privat ?? De som leide denne norske hytta, ramponerte den. Likevel er eier May-Lill Rubinwald skeptisk til Airbnbs nye sjekk.
Foto: Privat De som leide denne norske hytta, ramponerte den. Likevel er eier May-Lill Rubinwald skeptisk til Airbnbs nye sjekk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fem voksne menn på fisketur etterlot den leide hytta slik, ifølge hytteeier May-Lill Rubinwald. Nå har boligformi­dlingstjen­esten Airbnb laget teknologi som skal kunne forutse hvem som er gode gjester og hvem
som ikke er det.
Fem voksne menn på fisketur etterlot den leide hytta slik, ifølge hytteeier May-Lill Rubinwald. Nå har boligformi­dlingstjen­esten Airbnb laget teknologi som skal kunne forutse hvem som er gode gjester og hvem som ikke er det.
 ?? Foto: Privat ??
Foto: Privat
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway