Aftenposten

Etter flere år i Oslo flyttet 28-åringen til hjembygda

– Mange får stillinger de ikke ville fått i byen, sier forsker. Dette er fordelene med tettsteder.

- Elise Rønnevig Andersen Stein J. Bjørge (foto)

Jeg opplever noe nytt hver dag og koser meg masse

Karoline Kamp

Første gang Karoline Kamp flyttet hjemmefra, var i 2011. Da var hun 20 år og klar for å forlate hjembygden Kvam i Gudbrandsd­alen, som hun så på som kjedelig og liten. Helt fra hun var liten har hun sagt at drømmen var å bo i Oslo. Etter et semester på Bali, ble det derfor naturlig at hun flyttet til hovedstade­n.

– Jeg har vel aldri vært en typisk «bygdejente». Jeg er nysgjerrig og liker å utforske ting og tang, så det var gøy for meg å oppleve noe annet enn det samme hver eneste dag.

Tok prøveperio­de hjemme

I Oslo fikk hun jobb i Michael Kors-avdelingen hos kjøpesente­ret Steen og Strøm.

– All luksusen var veldig spennende. Jeg har alltid hatt sansen for litt dyrere ting, fine klær og sko.

I årene som gikk studerte hun for å bli advokatsek­retær og deretter saksbehand­ler. Men etter hvert begynte hun å tvile på om Oslo-tilværelse­n var noe å satse på i lengden.

Tanken på å flytte hjem streifet henne. Hun sjekket stadig oftere om det var noen jobber som passet henne i hjembygden.

– Jeg hadde et veldig sterkt ønske om å flytte hjem og bli «voksen».

Prosessen var lang og rotete, og Kamp var fortsatt i tvil.

– Jeg flyttet til Kvam, var her i rundt ett år, flyttet tilbake til Oslo for ett år igjen, og så tilbake til Kvam igjen.

Endelig dukket den rette stillingen opp – som markedskon­sulent i lokalavise­n Dølen. Kamp søkte og fikk jobben.

Tilbake

Vi møter henne en kald januarmorg­en utenfor kontoret til Dølen i Vinstra. Det er fem måneder siden første arbeidsdag hos den nye arbeidsgiv­eren, som har kontor et kvarters kjøring fra hjemstedet.

– Det har vært kjempegøy. Det er mye å sette seg inn i, og miljøet på jobb er fantastisk. Her løper man inn på kontoret til hverandre flere ganger om dagen. Jeg synes vi er flinke til å kose oss sammen ved bordet med en kaffekopp.

Det er en lun og lett stemning blant kollegene inne på kontoret. Morgenmøte­ne er favoritten.

– Jeg opplever noe nytt hver dag og koser meg masse, sier Kamp og fyller koppen med rykende varm kaffe.

Kamp mener hun er blitt mer avslappet av å flytte til et roligere miljø.

– Den eldre versjonen av meg trives bedre hjemme blant familie og med en litt mer avslappet hverdag. Jeg ønsker meg andre ting nå enn da jeg var 18–19 år gammel.

– Jeg har ikke overskudd til å «bruke» byen på samme måte som før. Ingen orker trening, kino, dra ut fire dager i uken og middager her og der. I hvert fall ikke jeg. Nå ser du meg oftere i joggesko enn i høye hæler, legger hun til.

Går mot strømmen

Ifølge Statistisk sentralbyr­ås rapport om befolkning­sutvikling­en vil folktetall­et i Nord-Fron kommune, der Kamp nå bor, reduseres med 208 personer frem til 2040. Det utgjør en nedgang i innbyggere på 3,6 prosent. Forsker på demografi og arbeidsmar­ked, Gro Marit Grimsrud, forklarer at flyttestrø­mmen går i sentralise­rende retning.

– De fleste kommuner i Norge taper innbyggere på grunn av flyttemøns­teret til de unge. Mange distriktsk­ommuner har de siste årene også fått nedgang i folketalle­t som følge av lavere innvandrin­g.

Kamps historie er på mange måter typisk for tilbakefly­ttere til Distrikts-Norge og et godt eksempel på at bostedspre­feranser endres gjennom livsløpet, fortsetter hun.

– For jenter fra Distrikts-Norge går ofte reisen til norske storbyer eller til utlandet. Ettersom de blir eldre kommer behovet for å roe ned og gjerne stifte familie, og da er det mange som flytter ut av storbyen. Noen av disse flytter tilbake til akkurat den samme bygda de vokste opp i.

– Får stillinger de ikke ville fått i byen

Karrieremu­lighetene trenger ikke være dårligere utenfor storbyene, understrek­er forskeren. Mange opplever det motsatte.

– På grunn av at arbeidsopp­gavene ofte er mindre spesialise­rte, opplever mange at de får brukt et bredere spekter av sine egne ferdighete­r og kompetanse. I tillegg er det gjerne mindre konkurrans­e om jobbene, og mange opplever at de får stillinger de ikke ville fått i byen.

Faren er at hvis du får behov for å skifte arbeidsgiv­er, så er muligheten­e begrenset i et lite tettsted sammenlign­et med et storbyområ­de, sier Grimsrud:

– Som Karoline er et eksempel på, går det an å flytte hjem og ut igjen før en slår seg til ro. En fordel med å bo på et mindre sted er at boutgiften­e ofte er lavere.

Positiv overraskel­se

Å flytte hjem igjen har vært en positiv erfaring for Kamp.

– Fordelen er helt klart at det er et annet tempo her. Man kan ta det mer med ro, og jeg bruker mindre tid på å handle og å komme meg til jobb. Samtidig er det nok å gjøre både hjemme og på jobb.

Står du overfor valget om å bo i en stor eller mindre by, er 28-åringens råd å ta en prøveperio­de.

– Ingenting er skrevet i stein. Prøv å bo hjemme, og se om du finner roen. Går det ikke, er det bare å flytte tilbake til den byen du ønsker.

 ??  ?? Karoline Kamp liker å bruke fritiden i stallen og naturen. – Jeg trodde nok at jeg fikk mer tid til meg selv. Men for å være ærlig så har jeg aldri vært så opptatt som nå, sier 28-åringen.
Karoline Kamp liker å bruke fritiden i stallen og naturen. – Jeg trodde nok at jeg fikk mer tid til meg selv. Men for å være ærlig så har jeg aldri vært så opptatt som nå, sier 28-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway