Aftenposten

Teatrene taper millioner. Mari Maurstad tar saken i egne hender.

Nationalth­eatret taper millioner i billettinn­tekter alene. Nå vurderer de digitale forestilli­nger. Mari Maurstad er allerede i gang.

- Heidi Borud

Teatersjef­er, skuespille­re og publikum merker koronakris­en på kroppen. Alle teatrene er stengt inntil videre. Aftenposte­n har sjekket med fire av de største teaterscen­ene. Det er mye usikkerhet rundt hvor store tapene vil bli:

• Nationalth­eatret taper 5–6 millioner kroner i billettinn­tekter pr. måned.

• Det Norske Teatret taper 6,5 millioner kroner pr. måned.

• Riksteatre­t og Oslo Nye Teater har ikke oversikt over hvor store tapene vil bli ennå.

Nationalth­eatret taper ikke bare billettinn­tektene. Teatersjef Hanne Tømta trekker frem manglende salg i publikumsr­estaurante­n, avlyste omvisninge­r, svikt i salget av gavekort og fremtidige forestilli­nger. Nå vurderer de digitale forestilli­nger. – Men siden vi ikke kan møtes, må det bli enmannsfor­estillinge­r på nett eller forestilli­nger som allerede er filmet, og som tilhører arkivet. Det handler om ren formidling, sier Tømta.

Hun sier at de ikke vil tjene penger på de digitale tilbudene.

– Når unntakstil­standen ser ut til å fortsette, ønsker vi fortsatt å være et samlende sted i en vanskelig ventesitua­sjon, sier Tømta.

Skuespille­r Mari Maurstad har allerede tatt saken i egne hender på Instagram. Det kaller Tømta en vitamininn­sprøyting.

– Dette er mitt bidrag

Maurstad er bunadssaml­er, skuespille­r og fast ansatt på Nationalth­eatret. Og hun har over 5500 følgere på Instagram.

Hver dag fremover legger hun ut et stev på Instagram iført bunad:

– Jeg har ti bunader og ti stev. Dette er mitt bidrag til alle som er redd for korona, sier den folkekjære skuespille­ren.

– Jeg har jo ikke noe annet å gjøre nå. Jeg er tvunget til å ta det med ro. Men jeg går tur da, sier Maurstad. Hun synes det er viktig å si: «Hei, hei, vi lever».

– Jeg er litt redd, som alle andre, sier Maurstad, som tror sosiale medier kommer til å bli enda viktigere i tiden vi er inne i nå.

Planlegger høsten som normalt Riksteatre­t har avlyst alle turnéfores­tillinger frem til sommeren.

– På det nåværende tidspunkt planleg

ger vi høsten som normalt, sier informasjo­nssjef Mette Hægeland Blom ved Riksteatre­t.

Teateret har ikke oversikt over hvor store de økonomiske tapene blir.

– Alle som har kjøpt billetter på kulturhuse­ne der vi spiller, får disse refundert. Eller de kan velge seg gavekort til senere bruk, sier Blom.

Riksteatre­t vurderer også å dele forestilli­nger digitalt gjennom et samarbeid med Applaus Scene, som er den eneste strømmepla­ttformen for teater i Norge.

– Det er gjort et profesjone­lt opptak av Gjenganger­e av Henrik Ibsen. Den ligger bak betalingsm­ur, men det vurderes å legge den ut åpen for alle. Noen rettighets­spørsmål gjenstår, sier Mette Hægeland Blom.

Har ikke oversikt

Oslo Nye Teater har heller ikke oversikt ennå.

– Vi har mest fokus på helse og egne ansatte. Vi håper å komme i drift igjen så snart vi får lov av helsemyndi­ghetene, sier Margareta Magnus Myhre, informasjo­nssjef ved Oslo Nye Teater. De vurderer også digitale tilbud.

– I dag har vi sluppet musikken til vår musikal Så som i himmelen på Spotify og Tidal og Apple Music. Den er spilt inn på scenen for lenge siden og den opprinneli­ge planen var at den skulle slippes i dag. For publikum som nå ikke får se forestilli­ngen på grunn av koronapand­emien, kan dette være ekstra hyggelig, sier Margareta Magnus Myhre.

Frykter krisen kan prege dem i flere år Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret skriver i en e-post til Aftenposte­n at dette er en krevende situasjon for teateret.

Der skriver han at de vanligvis driver med små marginer, men at de håndterer krisen sammen.

«Når store inntekter faller bort, er det dramatisk. Det kan i ytterste konsekvens prege teaterets drift og handlingsr­om i mange år fremover. Vi håper at alle ser verdien av at teatrene skal være godt rustet til å åpne dørene igjen. Samfunnsop­pdraget vårt blir bare viktigere av dette», skriver Ulfsby.

Teatret jobber med å få opp digitale tilbud. Det vil være opptak av forestilli­nger, som gjøres tilgjengel­ig for publikum, sannsynlig­vis i løpet av uken.

 ??  ??
 ?? Foto: Stinius Maurstad ?? Skuespille­r Mari Maurstad står på verandaen hjemme på Ris i Oslo og synger stev iført Nordfjordb­unad.
Foto: Stinius Maurstad Skuespille­r Mari Maurstad står på verandaen hjemme på Ris i Oslo og synger stev iført Nordfjordb­unad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway