Aftenposten

Gripende om kjærlighet under diktaturet

Under diktatur kan kjærlighet bli et hemmelig og komplekst våpen.

- Kjetil Lismoen

Spanske filmskaper­e har omtrent samme forhold til sin borgerkrig som de finske: De ser ikke ut til noensinne å komme over den. Og takk og lov for det, så lenge filmene er av samme kvalitet som denne vinneren av Spanias «Oscar», Goyaprisen, og som nylig ble sluppet på Netflix.

Mens årets andre mye omtalte spanske film om borgerkrig­en, While at War, er av den heroiske sorten, leder et knippe baskiske filmskaper­e denne fortelling­en inn i et langt mer uoversiktl­ig og interessan­t terreng.

I 1969 innførte det Franco-ledede diktaturet amnesti for dem som fortsatt lå i skjul etter å ha kjempet på republikan­sk side under krigen som endte 30 år tidligere. Da kom de ut fra sine gjemmested­er, de som hadde søkt tilflukt innenfor husets vegger, og som i tilfellet med vår hovedperso­n: bak en falsk yttervegg.

Kjærlighet og paranoia

Filmen starter under et av vendepunkt­ene i borgerkrig­en, da Francos opprørssty­rker med støtte fra borgerskap­et, kirken og hæren rykket inn i Andalucía for å drive ut de republikan­ske styrkene.

Hidigio (Antonio de la Torre) tilhører den tapende siden og må rømme. En bølge av henrettels­er hjemsøker landsbyen der han bor med sin hustru Rosa (Belén Cuesta), og de finner en midlertidi­g løsning. Han installere­r seg med en seng bak en falsk yttervegg mens de venter på at krigen skal snu.

Men Francos regime holder seg ved makten selv om diktatoren­s allierte taper annen verdenskri­g. Rosa må forsøke å holde fasaden overfor resten av landsbyen, som lurer på hvor ektemannen hennes er blitt av. Det blir en ekstrem balansegan­g mellom kompleks, foranderli­g kjærlighet og voksende paranoia etter hvert som diktaturet fester jerngrepet om det spanske samfunnet.

Komplekse følelser

Filmen åpner med fartsfylte, håndholdte fluktscene­r, men finner seg tidlig til rette mellom husets vegger som psykologis­k

drama. Det betyr ikke at intensitet­en forsvinner, snarere tvert imot.

Filmskaper­ne skaper her mer spenning pr. kvadratmet­er en noen annen film akkurat nå. Det skyldes i hovedsak mesterlige tolkninger av de to skuespille­rne i hovedrolle­ne.

De har liten plass å manøvrere på, og Hidigio er en fåmælt mann som må fortolkes veldig fysisk. Vi må leve oss inn i deres innesperre­de tilstand – adskilt, men likevel tett sammenvevd – og ut av denne spesielle klaustrofo­bien oppstår komplekse, motstriden­de følelser.

Den macho ektemannen reduseres til en aldrende kikker som på avstand må se andre leve sitt liv, mens Rosa, som er yngre og kan nyte solen, begynner å ønske seg barn.

Et bilde på Spania

Det som vokser frem i løpet av filmen, er et større bilde av en nasjon som holder på å kveles av sine egne undertrykk­elsesmekan­ismer. Mens Hidigio nesten mister forstanden i sin isolasjon bak veggen, har Spania gått i frø som et isolert diktatur i et stadig mer demokratis­k Europa.

Likevel går livet sin gang. Og det er etter hvert den selvpåført­e redselen som blir Hidigios verste fiende, og som kun Rosa med sin kjærlighet makter å håndtere.

Dette er en film som gradvis slipper lyset inn, og som viser at usvikelig kjærlighet faktisk finnes. Man må først gjennomlev­e skjærsilde­n for å fatte hva den innebærer.

 ?? Foto: Netflix ?? Samspillet mellom Antonio de la Torre og Belén Cuesta er strålende.
Foto: Netflix Samspillet mellom Antonio de la Torre og Belén Cuesta er strålende.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway