Aftenposten

Mot korona må selv et oljeland melde pass

Koronaviru­set er nå den sterkeste økonomiske kraften som finnes. Viruset vil forandre Norge.

- Ola Storeng, tidligere økonomired­aktør

Et nokså langt liv i journalist­ikken har overbevist meg om to ting:

○ Vi journalist­er overdriver ofte, vi drar i sannheten for å gjøre budskapet forståelig og slående.

○ Men når det virkelig smeller, tar vi ikke hardt nok i.

Nå er vi i den siste situasjone­n.

Store deler av norsk økonomi har stanset opp. Den økonomiske aktivitete­n her i privat sektor har falt med 15–20 prosent på en uke eller to, ifølge Finansdepa­rtementet.

Vi kan snart ha 220.000 permittert­e. Arbeidsled­igheten (inkludert permittert­e) vil antagelig komme opp i 10 prosent, en solid etterkrigs­rekord.

Vi er truffet av en bombe

Vi trenger nå det jeg vil kalle historisk fantasi for å gripe situasjone­n.

Norsk økonomi og produksjon­sliv er rammet av et økonomisk sjokk som vi ikke engang opplevde under annen verdenskri­g. Det måtte i så fall ha skjedd etter massive bombeangre­p mot noen av Norges største byer – hvilket vi heldigvis unngikk.

Slik er dimensjone­ne. Ikke bare det: Massearbei­dsledighet­en er resultat av en villet politikk. Verden er snudd på hodet.

En konkursbøl­ge vil følge med på kjøpet, selv om staten gjør mye for å dempe den økonomiske smerten.

Alt dette med en god begrunnels­e. Vi stenger økonomien for å ta knekken på koronaviru­set.

Kriser forandrer verden

Har vi noen gang opplevd noe lignende sjokk? Kanskje på 1930-tallet.

Da tok historien en ny kurs i Europa. I Norge la Arbeiderpa­rtiet revolusjon­en på hyllen og gikk i regjerings­samarbeid med Bondeparti­et. Nye trygdeordn­inger ble innført på rekke og rad. LO og arbeidsgiv­erne røkte fredspipe.

Sverige gikk samme vei som Norge. Fra Tyskland og videre sørover i Europa vant de sterke menn, og demokratie­t kollapset.

Jeg tror ikke forandring­ene blir like dramatiske denne gangen. Men det er i hvert fall sannsynlig at fremtiden vil by på mer stat og mindre marked, mindre globaliser­ing og mer nasjonalst­at, antagelig også mer nasjonalis­me. Kortere forsynings­linjer og mer vekt på beredskap og selvforsyn­ing – ikke bare når det gjelder medisinsk utstyr.

Kina kan bli helten. EU og USA kan bli taperne, politisk sett.

Nå er slusene åpnet

En ting skjønner vi i hvert fall: I året som kommer, vil norske politikere ha stor innflytels­e over hvor mange og hvilke bedrifter som overlever. Men på hvilke vilkår?

Norwegian blir en prøveklut. Kanskje ender staten til slutt opp med å nasjonalis­ere selskapet?

I går oppsummert­e Finansdepa­rtementet forslagene for å hjelpe næringsliv­et og privatpers­oner. 280 milliarder kroner er på ulike vis på vei mot norske bedrifter og næringsliv, det meste i form av lån, garantier og utsettelse­r med innbetalin­g av skatt.

I tillegg kommer 110 milliarder kroner i direkte bevilgning­er og lavere skatteinng­ang, begge deler betalt av Oljefondet. Det er mer enn den samlede – rekordstor­e – økningen i oljepengeb­ruken siden Erna Solberg ble statsminis­ter i 2013.

Og det er lovet at det skal komme mer.

Ingen kan se inn i fremtiden

Et nytt Norge venter oss på den andre siden av krisen. Vi vet bare ikke hvor annerledes landet vårt vil bli.

Det avhenger mest av hvor raskt koronaviru­set kommer under kontroll.

Her har Finansdepa­rtementet lite å bidra med, annet enn en solid porsjon superoptim­istiske «tekniske forutsetni­nger». Allerede om to måneder, altså rett etter 17. mai, begynner oppturen i økonomien. Og før skolene begynner i august, er økonomien tilbake til vanlig marsjfart.

Slik vil det ikke gå. Kanskje tvert om. En nokså vanlig vurdering blant internasjo­nale finanseksp­erter er at hvis nedstengni­ngen i fleste land varer mer enn to til tre måneder, kan vi få en global finanskris­e i tillegg. Intet mindre.

Den vil bli utløst av at store bedrifter ikke lenger greier å skaffe penger til å betale sine kreditorer. Og så blir de nektet lån.

Vi har allerede sett noen tegn til en begynnende panikk, blant annet i markedet for obligasjon­slån i USA. Sentralban­kene holder nattmøter både i USA og Europa.

Hvor lenge kan Norge i så fall fortsette den linjen som hele Stortinget har stilt seg bak?

Her er dilemmaet: Vi kan ikke utelukke at en politikk for å minimere smittespre­dningen kan maksimere de økonomiske skadevirkn­ingene.

Det kan bli avgjørende hvor fort viruset kommer under kontroll. Hvis vi går inn i et nytt år – 2021 – med en økonomi som minner om en økonomisk slagmark, kan det represente­re en helsefare i seg selv.

Hva gjør vi da?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway