Aftenposten

Nå fyrer de av alle kanonene

Norges Bank kutter renten til det laveste nivået noensinne. Regjeringe­n setter i verk tiltak for godt over 200 milliarder kroner.

- Sigurd Bjørnestad

Iløpet av gårsdagen fyrte Norges Bank og Finansdepa­rtementet av alle kanonene for å hjelpe norsk økonomi gjennom koronakris­en. Bruken av virkemidle­r savner sidestykke: • Norges Bank kutter styringsre­nten for annen gang på én uke. Den er nå nede på rekordlave 0,25 prosent.

• Finansdepa­rtementet bruker 111 milliarder ekstra fra Oljefondet, blant annet for å sikre folks inntekter.

• Det blir etablert låne- og garantiord­ninger for næringsliv­et med en ramme på over 100 milliarder kroner.

• I tillegg blir en rekke skatte- og avgiftsinn­betalinger utsatt.

– Disse tiltakene vil bidra til at levedyktig­e bedrifter kommer seg gjennom denne tøffe tiden, slik at folk fremdeles har jobber å gå til når denne krisen er over, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Startet dagen med rentekutt, kan bli 0

Dagen i går startet med at rentekomit­een i Norges Bank etter enda et ekstraordi­nært møte satte ned styringsre­nten fra 1 prosent til 0,25 prosent.

Kuttet er det andre på én uke. Fredag 13. mars ble styringsre­nten kuttet med 0,5 prosentenh­eter til 1 prosent.

Til tross for at nesten alle sitter hjemme og bedrifter er stengt, tror Norges Bank at rentekutte­ne vil virke. De «utelukker ikke at renten kan bli satt ytterliger­e ned», skriver de i en pressemeld­ing. I så fall er Norges Bank nede der andre sentralban­ker er eller har vært før: nullrente.

Senere på dagen rullet det ut med meldinger fra Finansdepa­rtementet.

Tiltakene var alle varslet over den siste drøye uken. I går ble de lagt frem som detaljerte forslag til Stortinget. For første gang gir Finansdepa­rtementet et samlet anslag på hva kampen mot korona vil koste på statsbudsj­ettet og i hele økonomien.

Tar fra Oljefondet

På statsbudsj­ettet er prislappen av koronaen anslått til 111 milliarder kroner. Dette blir dekket opp ved å hentet penger fra Oljefondet. Svekkelsen av statsbudsj­ettet kan deles i to: Det som følger av nye regler i tiltakene og det som ville ha kommet med gamle regler (automatisk­e utgiftsend­ringer). Av de nye tiltakene er de store postene:

• Tiltak for å sikre inntektene i bedrifter og personer: knapt 43 mrd. kroner.

• Tiltak overfor luftfarten på 8,7 mrd. kroner, inkludert forventede tap i garantiord­ningen som ble lagt frem torsdag kveld.

• Avsetning på 10 mrd. kroner til ventet tap på garantiord­ningen gjennom bankene til småbedrift­ene.

Budsjettsv­ekkelser som ville kommet selv uten nye politikkti­ltak er:

• Reduserte skatteinnt­ekter med 24 mrd. kroner.

• Økt ledighetst­rygd med gamle regler og mer sykepenger med gamle regler koster 21 mrd. kroner.

Dermed går bruken av oljepenger opp fra 241 mrd. kroner i det opprinneli­ge 2020-statsbudsj­ettet til 352 mrd. kroner etter nye anslag. Handlingsr­egelen om å bruke 3 prosent av Oljefondet blir sprengt fordi det er økonomisk unntakstil­stand.

Nedjustere­r BNP med 100 mrd.

Finansdepa­rtementet har også gjort anslag på hva krisen koster landets økonomi i form av tapt produksjon.

Departemen­tet anslår at produksjon­en i privat sektor i fastlandsø­konomien vil avta med 15–20 prosent «den nærmeste tiden». Så blir de forhåpentl­ig bedre.

Samlet produksjon (BNP) i FastlandsN­orge anslås nå å falle med 1 prosent i 2020. Anslaget er dermed 3,5 prosentenh­eter lavere enn lagt til grunn i Nasjonalbu­dsjettet 2020. Oversatt til kroner betyr dette at verdiskapi­ngen blir drøyt 100 mrd. kroner lavere enn forutsatt i fjor høst.

Oljenæring­ene under oppsikt

Den lave oljeprisen rammer leverandør­næringen hardt, selv om oljeselska­pene etter store kostnadsku­tt tåler lav pris bedre enn før. Men finansmini­steren følger opp med: « Hvis oljeprisen skulle holde seg på dagens lave nivå, vil regjeringe­n vurdere å komme med målrettede tiltak, (...)» , skriver departemen­tet. Inntektene blant folk og bedrifter samlet vil ikke synke i takt med mindre produksjon. Det sørger de ekstra pengene fra Oljefondet for.

To pakker på 50 mrd. hver

I går la regjeringe­n også frem detaljene i to store varslede tiltak for å hjelpe næringsliv­et gjennom knipen:

• En ny statlig garantiord­ning for banklån til små og mellomstor­e bedrifter.

• Gjenoppret­te Statens obligasjon­sfond, rettet mot å låne til store bedrifter ved å kjøpe omsettelig­e lånepapire­r de utsteder. De to ordningen har rammer på 50 mrd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway