Aftenposten

Ap vil lokke studenter og skoleeleve­r

Utlendinge­r som jobber med fisk og landbruk i Norge, kan havne i karantene. Ap vil lokke studenter og elever til å trå til.

- Alf Ole Ask, Arnfinn Mauren og Hanne Christians­en

R

eiseforbud, flykansell­eringer og karantener skaper utfordring­er i landbruket og i mange fiskeribed­rifter, hvor en høy andel er utlendinge­r. – Vi har mange utenlandsk­e ansatte som jobber turnus, og som drar tilbake til hjemlandet i friperiode­n. Det er klart at det må løses når de risikerer karantene i begge land. Men vi har kontroll på dette, opplyser daglig leder Per Olav Mevold hos lakse- og ørretprodu­senten Vikenco i Aukra.

Holder igjen folk

Utfordring­en bekreftes av klippfiskp­rodusenten Fjordlaks i Ålesund. Bedriften har rundt 250 ansatte på tre anlegg, mange av dem turnus- og sesongarbe­idere fra andre land.

– De som er her, blir nå værende i jobb. Så får vi bare justere turnusen når situasjone­n blir normaliser­t, forteller Jenny Ann Skaar i Fjordlaks.

For Gunnar Klo AS i Myre i Vesterålen kom koronaviru­set midt i den mest hektiske sesongen. 30–40 innleide arbeidere fra Polen og Romania var heldigvis allerede på plass.

Ber statsråden komme med tiltak

Bekymringe­n for mangel på arbeidskra­ft har nådd Stortinget.

Aps Nils Kristen Sandtrøen er opptatt av at det er innenlands arbeidskra­ft som må erstatte importert arbeidskra­ft.

– Bidrag fra permittert­e som nå er under andre deler av kriseordni­ngene, må avklares med partene i arbeidsliv­et, sier han, men legger til at i visse områder er opptil 40 prosent av de arbeidsfør­e mellom 15 og 74 år uten jobb.

Han mener at skoleeleve­r, studenter, pensjonist­er og andre, vil melde seg til å jobbe.

– Det er mangel på sommerjobb­er til ungdom. Her åpner det seg en mulighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway