Aftenposten

Stortinget slår på bremsene for forslaget til ny kriselov

-

Frps justispoli­tiske talsperson Per-Willy Amundsen er «svært skeptisk til at Stortinget skal vedta en fullmaktsl­ov som i realiteten avvikler vår konstitusj­on og gir regjeringe­n ubegrenset makt,» skriver han på Facebook.

Ikke lenger enn nødvendig

Justismini­ster Monica Mæland møtte koronakomi­teen i Stortinget i går. Hun sa dette til mediene etter møtet.

– Om Stortinget vil stramme inn, så er det opp til Stortinget å gjøre det. Denne loven skal ikke vare lenger enn den må, sier hun.

Hun karakteris­erte det som en sunn refleks i et demokratis­k samfunn at det er en debatt om denne loven.

– Ingen av oss ønsker denne type lovgivning, men landet er i krise, sa hun og la til at regjeringe­n lever godt med de endringene som Stortinget vedtar.

Ekspressfa­rt

Loven er blitt til i ekspressfa­rt. Vanligvis tar det flere år å lage en ny lov, men nå går det unna på få dager.

– Vi vil jobbe med innspill fra partiene. Siktemålet er å behandle den i Stortinget klokken 12 i dag, opplyser Støre.

Hva som må endres utdyper Støre slik: – Det er behov for å utdype og presisere virkemåten mot Stortinget. Den sikkerhets­ventilen som er viktig, er at en tredjedel i Stortinget kan sette ned foten for lovendring­er fra regjeringe­n.

– Det må klargjøres at dette gjelder enhver beslutning regjeringe­n tar med hjemmel i denne loven. Stortinget må operativt gjøre det på en måte som ikke er komplisert, og det må være en informasjo­nsflyt som gjør det mulig, sier Støre.

Ifølge forslaget kan et mindretall på en tredjedel oppheve vedtak som regjeringe­n har gjort og som opphever norske lover vedtatt av Stortinget. Men hvordan dette skal organisere­s i praksis, er blant de ting som nå avklares i Stortinget.

Kritiske innspill

Rødts leder Bjørnar Moxnes sier til Aftenposte­n at partiet vurderer å si nei til fullmaktsl­oven. Han mener loven undergrave­r demokratie­t og at det ikke er veien å gå i kampen mot en pandemi.

– Loven må avgrenses slik at regjeringe­n bare kan gå utenfor Stortinget om det dreier seg om å hindre alvorlige skadevirkn­inger, sier han.

– I vårt parti er det sterk skepsis. Både fordi det er uklart hvor bredt loven kan bli tatt i bruk, og fordi Stortinget­s mulighet for løpende kontroll er for svak, sier SVleder Audun Lysbakken.

Han legger til at de ikke kan stemme for forslaget slik det foreligger.

– Blant tingene vi diskuterer er hvordan vi kan sørge for at bruken av loven begrenses til de tilfellene hvor det er absolutt nødvendig, og hvor lenge den skal vare, sier han.

Ingen tid til bred høring

Det har ikke vært tid til brede høringer i denne saken. Men Stortinget har bedt om innspill om innretning, virkeområd­e og mekanismer fra en gruppe jus-eksperter og fra organisasj­oner (se faktaramme).

Støre sier at disse innspillen­e vil komiteen legger vekt på i sin behandling av saken som altså skal være klar i formiddag og behandles i Stortinget klokken 12.

 ??  ?? SV-leder Audun Lysbakken varsler at SV ikke kan stemme for kriseloven, slik den er foreslått. Ap-leder Jonas Gahr Støre jobber med endringer av loven.
SV-leder Audun Lysbakken varsler at SV ikke kan stemme for kriseloven, slik den er foreslått. Ap-leder Jonas Gahr Støre jobber med endringer av loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway