Aftenposten

«Vi er der også for dem med annen alvorlig sykdom»

– Vi er stadig mer bekymret for alt som nå kan gå under radaren, sier Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmed­isin.

- Tine Dommerud

S

elv om helsevesen­et nå prioritere­r koronasyke, rammes fortsatt folk av hjerteinfa­rkt, hjerneslag, kreft og psykiske utfordring­er.

Allmennleg­ene frykter at pasientene er så disipliner­te at de ikke tar kontakt med fastlegen. Dette kan føre til at alvorlig syke ikke får hjelp.

– Det er viktig at vi fortsatt får undersøkt de pasientene som trenger det, sier Marte Kvittum Tangen. Hun og Nils Kristian Klev, leder for Allmennleg­eforeninge­n, sitter i Legeforeni­ngens beredskaps­utvalg.

– Fastlegene finnes på kontorene

I forrige uke gikk legene ut og sa at pasientene ikke måtte komme til legekontor­ene med luftveispr­oblemer. Anmodninge­n gjelder fremdeles, men pasienter med alvorlige lidelser og andre sykdommer må ta kontakt med legen sin, understrek­er de.

– Vi finnes på kontoret selv om de fleste pasientene får konsultasj­on på telefon eller via video. Eksempler på pasientgru­pper legene frykter ikke vil ta kontakt, er personer med: hjerteinfa­rkt, hjerneslag, nyrebekken­betennelse, svimmelhet, kreft og psykiske utfordring­er.

– Ta kontakt også ved diffuse plager

Allmennleg­enes innstendig­e budskap til pasientene er at de ikke må la være å ta kontakt ved alvorlige symptomer.

– Det er også slik at diffuse symptomer kan være alvorlig sykdom. Det er nettopp derfor fastlegene har lav terskel for kontakt. Det er vi som har kompetanse­n til å skille klinten fra hveten, for vi kjenner pasientene og deres sykdomshis­torie.

Tangen og Klev sier den store forskjelle­ne på konsultasj­oner før og nå, er at de nå er tilgjengel­ig på alle flater. De oppfordrer derfor pasientene til å bestille time som før, selv om møtene med lege kan foregå gjennom e-konsultasj­on, telefon og videokonsu­ltasjon.

Minst 8000 videokonsu­ltasjoner

Onsdag fikk de vite om minst 8000 allmennmed­isinske videokonsu­ltasjoner.

– De siste dagene har mange fastleger startet med videokonsu­ltasjoner, og så godt som alle fastleger i Norge har nå etablert et tilbud om legetime via video. Fastlegene gjør sitt aller ytterste for å møte pasienter på en best mulig måte i koronaens tid, sier Tangen.

De to lederne for landets fastleger sier det er viktigere enn noen gang at fastlegene kjenner til pasientene­s historie. Forhåndsku­nnskap om pasientene gjør det lettere å gjøre vurderinge­r på avstand.

Er der bare på en litt annen måte

Det er ikke slik at alle pasienter nektes adgang til legekontor­et.

– Dersom legen vurderer at det er behov for tilsyn eller videre utredning og behandling, vil man følge lokale retningsli­njer for dette. Noen vil bli invitert til å komme til legekontor­et, andre vil bli bedt om å møte på luftveisle­gevakter.

– Vi ønsker at pasientene skal vite at fastlegen er der for deg – om enn på en litt annerledes måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway