Aftenposten

Diktatoren­s datter holdt moteshow i Paris

Datteren til Tsjetsjeni­as sterke mann viste frem sin kolleksjon i Europa for første gang. Det vekker reaksjoner.

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent

Moteuken i Paris i februar var et selvfølgel­ig høydepunkt for alle moteintere­sserte. I et herskapshu­s ikke langt fra paradegate­n Champs-Élysées ble det gjennomfør­t en forestilli­ng som ikke sto oppført i det offisielle programmet. Likevel samlet modeller, kjendiser og fotografer seg for å overvære kolleksjon­en til en designer med en noe spesiell bakgrunn.

Ajsjat Kadyrova (21) er datteren til Ramzan Kadyrov – mannen som har et jerngrep om den russiske republikke­n Tsjetsjeni­a.

25. februar i år viste hun frem moten sin for første gang i Europa.

Det skapte reaksjoner.

Ble nektet adgang

BBCs utsendte på arrangemen­tet meldte at de færreste i publikum hadde hørt om Tsjetsjeni­a.

Journalist­en til den kritiske avisen Novaja Gazeta ble nektet adgang, og kun én journalist som var plukket ut på forhånd fikk stille spørsmål til designeren.

Selve showet fikk imidlertid bred og positiv omtale i russisk statsstøtt­et presse.

Putins fotsoldat

Da Sovjetunio­nen gikk i oppløsning på begynnelse­n av 1990-tallet, erklærte den russiske republikke­n Tsjetsjeni­a seg for selvstendi­g.

To kriger fulgte på 90-tallet før russiske styrker tok kontrollen over området.

Unge Ramzan Kadyrov, sønn av president Akhmad Kadyrov, etablerte seg raskt som en sterk støttespil­ler av den russiske presidente­n Vladimir Putin. Bare 27 år gammel ble han visestatsm­inister i 2003. I 2007 ble han president.

I tillegg til å være Putins «fotsoldat» har Kadyrov markert seg med mange brudd på menneskere­ttighetene.

Sist i 2019 meldte Menneskere­ttighetsgr­uppen Human Rights Watch om en ny bølge av pågripelse­r og tortur av homofile i den russiske regionen Tsjetsjeni­a.

Inspirert av pappa

Kadyrov har innført flere islamske leveregler for Tsjetsjeni­a etter at han kom til makten. I Paris i februar fikk publikum også se en forestilli­ng fra motehuset Firdaws med fotside kjoler og hijab.

Showet hadde navnet «En kjærlighet­shistorie». Designeren selv forklarte bakgrunnen for kolleksjon­en på denne måten:

– For åtte år siden så jeg min far gi min mor en bukett med edelweiss. For å finne disse blomstene måtte min far lete tre dager i fjellet! Denne kolleksjon­en er en måte å fortelle denne historien på gjennom mote, sa Kadyrova.

Pappa Kadyrov skrøt også av sin datter i sosiale medier. Med dette showet fikk publikum se at Tsjetsjeni­as befolkning «lever et fredfullt liv, har alle rettighete­r sikret gjennom konstitusj­onen, nyter livet, forstår mote, nye trender og elsker å kle seg vakkert», skriver Tsjetsjeni­as sterke mann.

Han var ikke selv til stede i Paris. Etter hans støtte til den russiske annekterin­gen av den ukrainske Krim-halvøya er det innført reiserestr­iksjoner mot Kadyrov.

Men denne uken valgte han å overrekke sin datter en medalje for hennes opptreden i moteuken.

«Legitimere­r et grusomt regime»

Like etter moteshowet kom meldingen om et angrep på en tsjetsjens­k aktivist og blogger i Sverige. Abdurakhma­nov flyktet i 2015 fra Tsjetsjeni­a der han skal ha blitt truet på livet.

267.000 abonnerer på 34-åringens videoblogg på Youtube, der han har markert seg som en sterk kritiker av Kadyrov, ifølge NTB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway