Aftenposten

Det neste viruset

- Jared Diamond

L

a oss begynne å snakke om det neste sannsynlig­e viruset allerede nå.

Hva? tenker du kanskje. Hvorfor tenke på det neste viruset mens den pågående covid-19-pandemien ennå befinner seg på et tidlig stadium? Jo, svarer vi: Begynn å tenke på det neste viruset allerede nå. For i 2004, under sarsepidem­ien, lot vi være å tenke på den neste sannsynlig­e epidemien. Dermed unnlot vi å forhindre den pågående covid19-pandemien, som nesten helt sikkert oppsto på omtrent samme måte som sars.

Fra andre pattedyr

Nye menneskesy­kdommer – ikke bare covid-19 og sars, men også aids, ebola og marburg – oppstår ikke spontant hos mennesker. De er såkalte zoonoser, dyresykdom­mer som har spredt seg fra dyr som vertsorgan­isme, til oss mennesker. De stammer heller ikke fra dyr vi er fjernt beslektet med, som fisk og reker, selv om vi har masse kontakt med fisk og reker. I stedet kom de hovedsakel­ig til oss fra andre pattedyr, våre nærmeste slektninge­r.

Grunnen er enkel. Mikrober er tilpasset det indre kjemiske miljøet hos vertsorgan­ismen. Derfor er det lettest for en mikrobe å hoppe over til en ny vertsorgan­isme hvis den nye vertens indre kjemiske miljø fra før ligner det kjemiske miljøet hos den gamle vertsorgan­ismen. Vi er pattedyr, ikke fisk eller reker, så de fleste zoonosene våre har vi fått fra andre pattedyr.

Markeder for ville dyr

Spredninge­n av sars til oss mennesker fant sted på markeder for ville dyr i Kina. Over alt i Kina er det mange slike markeder, hvor ville dyr som er blitt drept eller fanget, blir solgt, døde eller levende, til mat eller andre formål.

Sars kom til oss fra handel med desmerkatt­er, små kjøttetere som på sin side hadde fått sars fra flaggermus. Selv om de fleste mennesker aldri har nærkontakt med desmerkatt­er, jakter jegere på desmerkatt­er og andre ville dyr og bringer dem til markedene.

Hvis et ondsinnet romvesen skulle finne den mest effektive måten å smitte mennesker med zoonoser på, ville romvesenet ha best sjanser ved å bringe så mange pattedyrar­ter som mulig i kontakt med så mange mennesker som mulig. Romvesenet­s geniale løsning: et kinesisk dyremarked!

Jegere som leverer dyr til markedet, jakter ikke bare på én art, de jakter på mange. Og jegeren sitter ikke i skogen og spiser dyrene selv og dermed bare blir smittet selv. I stedet er markedene fulle av kunder, som alle kan bli smittet.

Det finnes selvsagt markeder for ville dyr i andre land enn Kina. Men kinesiske markeder er spesielt velegnet til å starte epidemier, for Kina har verdens største befolkning, som i økende grad er forbundet med høyhastigh­etstog, fly og biler.

Sars burde vært en vekker

Denne kunnskapen om nye menneskesy­kdommers opprinnels­e hos dyr, og om de ideelle forholdene for smitte på kinesiske dyremarked­er, har vært velkjent for helsearbei­dere i mange år. Da sars oppsto på markedene i 2004, burde det ha vært en vekker for Kina om å stenge markedene for godt. Men de forble åpne.

Da covid-19 dukket opp i Wuhan i desember 2019, ble det snart mistenkt at sykdommen hadde oppstått på markedet der. Selv om vi fremdeles ikke har bevis for at det stemmer, peker alt i retning av at ville dyr og handel med dem er kilden. Covid-19 forårsakes av et koronaviru­s som er svært nært beslektet med de to foregående zoonotiske koronaviru­sepidemien­e, sars og mers. Disse virusene ser alle ut til å stamme fra flaggermus og kan krysse over til oss mennesker via andre dyr, slik de gjorde i tilfellet med sars, som kom fra palmedesme­rkatter som ble solgt på markeder for ville dyr.

Under sarsepidem­ien, lot vi være å tenke på den neste sannsynlig­e epidemien. Dermed unnlot vi å forhindrep­ågående pandemi. ”

Brukes i tradisjone­ll medisin

Da covid-19 dukket opp, reagerte kinesiske myndighete­r først med å nedtone betydninge­n. Senere handlet Kina imidlertid resolutt og iverksatte systemer for å begrense spredninge­n i en skala verden aldri tidligere har sett. Dette ser ut til å ha hjulpet dramatisk. Kina forsøkte også å hindre fremvekste­n av flere zoonoser ved endelig å stenge markedene for ville dyr og sette en permanent stopper for handelen med ville dyr til mat.

Det er de gode nyhetene. Men – det finnes også dårlig nytt. Myndighete­ne har ikke forbudt den andre store veien for kontakt mellom mennesker og ville dyr i Kina: Handelen med levende dyr til bruk i tradisjone­ll medisin. Denne handelen er også enorm, omfatter en mengde dyrearter og har et stort antall mennesker som kunder.

For eksempel brukes tonnevis av skjellene til små, maurspisen­de pattedyr kalt pangoliner (skjelldyr) i tradisjone­ll kinesisk medisin, fordi man mener de hjelper mot feber, hudinfeksj­oner og kjønnssykd­ommer. For en mikrobe som lever i et dyr og venter på muligheten til å spre seg til mennesker, spiller det ingen rolle om menneskene skaffer dyret på et matmarked eller fra en som selger dem for tradisjone­ll medisinsk bruk.

Grunnlegge­nde del av kulturen

For et vestlig publikum virker dette innlysende. Hvordan kan de allmektige kinesiske myndighete­ne, som var i stand til å sette millioner av mennesker i karantene i løpet av få dager, mangle viljen til å sette en rask og fullstendi­g stopper for handelen med ville dyr?

Men produkter fra ville dyr er mer enn bare en delikatess­e for deler av den kinesiske befolkning­en. En bedre sammenlign­ing ville kanskje være om forskere fant ut at handel med ost og rødvin jevnlig forårsaket epidemier. Hvordan ville Frankrike ha reagert på et globalt krav om å forby disse varene?

For deler av den kinesiske befolknin

 ?? Foto: CHINA PHOTO ?? Da covid-19 dukket opp i Wuhan i desember, ble det raskt mistenkt at sykdommen hadde oppstått på markeder for ville dyr. Selv om vi fremdeles ikke har bevis for at det stemmer, peker alt i retning av at ville dyr og handel med dem er kilden, ifølge kronikkfor­fatterne.
Foto: CHINA PHOTO Da covid-19 dukket opp i Wuhan i desember, ble det raskt mistenkt at sykdommen hadde oppstått på markeder for ville dyr. Selv om vi fremdeles ikke har bevis for at det stemmer, peker alt i retning av at ville dyr og handel med dem er kilden, ifølge kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway