Aftenposten

Kan dere voksne slutte å røyke?

- Jente (13)

M

er enn 80 prosent av tobakksrøy­ken som pustes ut i luften, er usynlig. Små mengder av denne røyken kan skade helsen din og helsen til de andre rundt deg.

Når du tenner en sigarett, tenker du sikkert at den ikke kommer til å skade, men det gjør den. Hvis du røyker eller passivt røyker, kan du få luftveissy­kdommer, lungekreft, hjerte- og karsykdomm­er og mye mer.

Luftveissy­kdommer kan være hoste, sår hals og tung pust. Røyken inneholder masse kreftfremk­allende stoffer. Forskning viser at de som er utsatt for passiv røyking, har om lag 30 prosent høyere risiko for å få lungekreft.

Barn og unge er utsatt

Den passive røykingen er spesielt skadelig for barn, fordi kroppen deres fortsatt er under utvikling. Dette kan føre til både korte og langvarige helseskade­r. Noen av de kortvarige helseskade­ne kan være hoste, irriterte øyne og tung pust. En av de langvarige helseskade­ne kan være astma.

Mange barn vet at røyking ikke er bra. Derfor holder de pusten når de går forbi folk som røyker, for å unngå å få i seg røyken.

Når man tenker over det, er det litt trist at 7-åringer må holde pusten når de går forbi folk som røyker, og at de i det hele tatt lærer dette i en så ung alder.

Rett til å leve røykfritt

I loven står det at barn har krav på et røykfritt miljø, og det er de voksnes ansvar at denne retten blir fulgt. Noe du kan gjøre for å beskytte barnet ditt, kan være å gå ut for å røyke. Da slipper du å utsette alle de i hjemmet for passiv røyking.

Du bør heller ikke røyke i bilen, fordi bilen er et lite rom som kan gjøre at det blir høy konsentras­jon av de helseskade­lige stoffene i luften. Du bør heller ikke røyke hvis du er gravid eller om du ammer.

Kort fortalt: Du bør ikke røyke! Når en røyker, påfører man skade på både seg selv og andre.

 ?? Foto: Berit Roald, NTB scanpix ?? Mange barn vet at røyking ikke er bra. Derfor holder de pusten når de går forbi folk som røyker, for å unngå å få i seg røyken, skriver jente (13).
Foto: Berit Roald, NTB scanpix Mange barn vet at røyking ikke er bra. Derfor holder de pusten når de går forbi folk som røyker, for å unngå å få i seg røyken, skriver jente (13).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway