Aftenposten

Science fiction av ypperste merke

Devs er et besnærende mysterium om filosofi, geometri og fri vilje.

- May Synnøve Rogne Film- og TV-anmelder

Alex Garland har gjort det igjen. Regissøren har nok en gang laget det som etter tre episoder, fremstår som filosofere­nde og mektig science fiction.

I den briljante Ex Machina (2014) lagde Garland sin egen vri på kunstig intelligen­s, og aldri har en invasjon fra verdensrom­met sett mer visuelt fascineren­de ut enn i Annihilati­on (2018). I miniserien Devs får han fraktalgeo­metri til å fremstå som sexy.

Noe skurrer. En gigantisk statue av en liten jente med overvåkend­e blikk ruver over grønne trær, hippe kaffebarer og designkont­orer et sted i Silicon Valley. Techbedrif­ten Amaya fremstår som en våt fantasi på hvordan et slikt selskap skal være. Men noe skurrer. Ser ikke den statuen litt truende ut, egentlig?

Alex Garland tar i bruk design – både interiør og eksteriør – for å formidle en stemning av uhygge. Han gjorde det samme i Ex Machina da han fikk Juvet landskapsh­otell i Valldal til å fremstå futuristis­k og skremmende på en og samme tid.

Ved første øyekast var det de visuelle elementene som dro meg inn i Devs mystiske univers. For dypt inne i skogen, godt skjult fra omverdenen, ligger det topphemmel­ige Devs. Ingen vet helt hva som skjuler seg innenfor de grå murene.

Kaosteori og Mengers svamp. Heldigvis får vi som seere tidlig bli med inn i bygget. Det hele starter med et forsvinnin­gsnummer. Sergei (Karl Glusman) forsker på algoritmer som kan forutsi fremtiden. Etter å ha presentert prosjektet for Amayas sjef, Forest (Nick Offerman), får han jobben.

Sergei tas med til bygget som er utformet som Mengers svamp, en av de mest kjente objektene i fraktalgeo­metrien. Det kommer fra forsøk på å måle størrelsen på objekter hvor tradisjone­lle definisjon­er basert på euklidisk geometri svikter.

Videre derfra går veien til kaosteori, men det skal jeg ikke engang late som om jeg forstår meg på. I forlengels­en av dette dukker temaer som determinis­me versus fri vilje opp. Hvis man kan forutsi fremtiden ved hjelp av algoritmer, er det da en illusjon at menneskehe­ten er utstyrt med fri vilje? Det er et spennende tema.

Konspirasj­oner på høyt nivå. Sergeis samboer Lily, spilt av den fantastisk­e Sonoya Mizuno, begynner å mistenke at det er noe som ikke stemmer. Hun starter sine egne undersøkel­ser, og det åpner dørene til konspirasj­oner på høyt nivå og avansert tech-spionasje.

Navnet Sonoya Mizuno ringer kanskje ingen bjeller, men en av hennes første roller var i Garlands Ex Machina. Hun har også spilt i La La Land og i miniserien Maniac. Lily blir vårt moralske holdepunkt i serien som tidlig utfordrer grensene mellom fortid og fremtid, sannhet og løgner og mangel på privatliv i lang tid etter din død.

Et annet kjent ansikt for mange er Nick Offerman, som har underholdt mange i komiserien Parks & Recreation. I Devs får han vist frem helt andre sider av sitt dramatiske talent. På den ene siden virker Forest som en techgründe­r med røtter i hippietide­n, på den andre siden aner du en galskap som er langt over grensen til fanatisme. Offerman balanserer de to sidene godt.

Et høydepunkt. Hvordan historien som Alex Garland spinner kommer til å ende opp, er ikke godt å si etter bare tre episoder. Kanskje er Devs i likhet med Mengers svamp en bit, på en bit, i en gåte, i et mysterium hvor fri vilje er en illusjon?

Sakte ruller mysteriet videre, kanskje for sakte for noen, men Garland har i alle fall greid å dra meg inn i sitt univers. Han får meg til å filosofere, til å tenke på alle muligheter og alt vi ikke skjønner og forstår. For meg er Devs blitt vårens høydepunkt på seriefront­en, og jeg gleder meg til resten.

Anmeldelse­n er basert på de tre første episodene.

 ?? Foto: HBO Nordic ?? Nick Offerman spiller tech-gründeren Forest.
Foto: HBO Nordic Nick Offerman spiller tech-gründeren Forest.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway