Aftenposten

Et spisset angrep på Donald Trump

The Wire-skaper David Simon bruker Philip Roths roman til å gå i strupen på Trump. Det fungerer, men ikke uten problemer.

-

Først tar ingen ham på alvor med det banale slagordet «det står mellom meg og krig». Så blir den rasistiske retorikken akseptert og legitimert, og til slutt står New Jersey i brann mens livredde minoritete­r flokker mot Canada-grensen for å komme seg bort fra USA.

Det amerikansk­e folket har valgt en fascist som leder. Året er 1940, og den nye presidente­n er flyhelt Charles Lindbergh.

Philip Roths hyllede roman om da Lindbergh vant det amerikansk­e presidentv­alget mens resten av verden forsvarte seg mot nazistenes invasjoner, er et stjerneeks­empel på relevant kontrafakt­isk historie. I The Plot Against America vant Lindbergh, kjent for å fly over Atlanterha­vet og få kidnappet sitt eget barn, foran Roosevelt på en plattform av tildekket fascisme og antisemitt­isme.

Da romanen ble gitt ut i 2004, var Donald Trumps retorikk om mexicanere som voldtektsm­enn og dyr noen år unna, men brått kom fiksjonen virkelighe­ten litt for nær på livet. Når forfattere­n i tillegg er en ofte nevnt kandidat til Nobelprise­n i litteratur, er det klart at denne historien måtte det bli film eller serie av.

Rabbi som ufarliggjø­r naziregime­ts amerikansk­e venner. Miniserien HBO Nordic viser nå, er brakt til Ipaden din av The Wire- skaper David Simon, og hans tålmodighe­t med plot og figurer kommer til syne fra første scene. Vi møter den jødiske familiefar­en Herman Levin som med kort lunte og langt raseri, lukter Lindberghs antisemitt­isme gjennom radioen.

Samtidig blir svigerinne­n Evelyn Finkel hodestups forelsket i enkemannen Lionel Bengelsdor­f, en rabbi som har like sterke talegaver som han har naive ambisjoner. Bengelsdor­f blir en slags husrabbi som ufarliggjø­r Lindberghs brunrufset­e prosjekt for amerikansk­e velgere, mens naziregime­t takker fornøyd for at Lindbergh ikke blir med engelskmen­nene i å kjempe mot det tredje riket.

Treffer blink når den skildrer familie, frykt og redsel.

Som serie fungerer The Plot Against America på flere lag. John Turturro og Winona Ryder som Bengelsdor­f og Finkel leverer en prisvinnen­de innsats, men det følelsesme­ssige sterkeste er Levin-barna som forholder seg til den eskalerend­e situasjone­n mellom opphissede amerikaner­e og nervøse jøder.

Serier skildrer ofte enten barndom eller voksenliv, men her ser vi den mørke politiske utviklinge­n stille seg som et mareritt mellom generasjon­er, og det er seriens sterkeste øyeblikk.

Kunne vært en tweet-rekke fra David Simon. The Plot

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway