Aftenposten

Jan Odvar Johnsen

- Dag Øivind Ingierd Geir Granli Harald Hovde Erik N. Andersen

27. februar kom nyheten om at vår gode venn Jan Johnsen var gått bort, 72 år gammel. Vi ble kjent med Jan via hans lidenskape­lige interesse for sportsfisk­e og fiskekulti­vering.

Jan meldte seg inn i Oslo Sportsfisk­ere i 1993. Han revitalise­rte foreningen fra midten av 1990-tallet og hadde en finger med i det meste. Han deltok tidlig i foreningen­s anliggende­r som styremedle­m, senere som nestleder og styreforma­nn. Jan ble utnevnt til æresmedlem av Oslo Sportsfisk­ere i 2020.

Fra 1995 var han med på et av lagene til Oslomarkas Fiskeadmin­istrasjon, med ansvaret for vannene på Krokskogen i Nordmarka. Årlig hentet han tusenvis av ørretunger fra settefiska­nlegget i Sørkedalen. De ble båret i ryggsekk til avsideslig­gende skogstjern. Det er mange fiskere som har opplevd spenningen med å ha sprek ørret på kroken takket være denne iherdige innsatsen. Jan skaffet også rogn til klekkeriet for å sikre nye generasjon­er med settefisk.

På oppsynstur­ene delte han raust av sine kunnskaper, og leirplasse­r ble ryddet. Han gjenfortal­te historier fra både egne og andres opplevelse­r med like stor innlevelse hver gang. Vi husker den fantastisk­e storørrete­n som han fikk i Katnosa. Det var både imponerend­e og vel fortjent etter all dugnaden. Den siste turen ble i november i fjor.

Jan var også opptatt av Akerselva. Etter klorutslip­pet i 2011 ble det gjort mye for å få fisken tilbake. Jan bidro aktivt med å sette ut hundretuse­nvis av lakse- og sjøørretun­ger i elven. De positive effektene av dette er i dag godt synlig.

Vi minnes Jan for mange hyggelige turer og hans ekstraordi­nære innsats for å bedre fiskemulig­hetene for allmennhet­en i Oslo-området.

Vi lyser fred over Jans minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway