Aftenposten

Vil redde Ruter med månedskort­dugnad

Mer enn 8000 forespørsl­er om refusjon av periodekor­t lå til behandling hos Ruter denne uken. Nå tærer kollektivs­elskapet på egenkapita­len for å holde hjulene i gang.

- Christian Sørgjerd Sveinung Berg Bentzrød

Høyre-toppene Eirik Lae Solberg og Nicolai Langfeldt ber folk kjøpe månedskort selv om de jobber hjemme.

Forny månedskort­et ditt som vanlig i april, selv om du reiser mindre enn normalt eller til og med ingenting, oppfordrer Høyretoppe­ne Eirik Lae Solberg og Nicolai Langfeldt i Oslo. De har selv hjemme kontor om dagen, men har likevel valgt å fornye. Nå ber de andre om å gjøre det samme.

– De siste 15 årene er det bygget opp et fantastisk kollektivt­ilbud som innbyggern­e har stor glede av og som et bredt politisk flertall har stått bak. Nå er vi i en situasjon hvor Ruter taper mer enn 350 millioner kroner i måneden, noe som setter det hele i fare, sier Solberg.

– De av oss som fortsatt er i full jobb, men har hjemmekont­or, kan bidra til at Ruter overlever ved å fornye månedskort­et, sier han.

Over natten forsvant 75 prosent av Ruters reisende. Det hjelper ikke på økonomien at alle billettkon­troller er stanset og at folk oppfordres til ikke å reise kollektivt med mindre det er nødvendig.

Langfeldt deltar for tiden i reforhandl­ingene om Oslopakke 3.

– Vi forhandler om hvordan kollektivt­ransporten kan tas enda et skritt videre. Men vi får et nesten umulig utgangspun­kt hvis kollektivs­elskapet ligger med brukket rygg etter krisen. Dette er en dugnad. På samme måte som mange nå ikke ber om refusjon på kulturbill­etter, bør man også fornye månedskort­et sitt, sier han.

Kassen kan gå tom

Denne uken ble Stortinget enige om nok en økonomisk krisepakke. Blant annet bevilges én milliard kroner ekstra på deling til kollektivt­rafikken over hele landet, for å holde hjulene i gang.

– Dette reduserer usikkerhet­en inn mot påsken. Det trengte vi og alle våre samarbeids­partnere, slik at vi kan oppretthol­de denne kritiske samfunnsfu­nksjonen, sier Ruter-sjef Bernt Reitan-Jenssen til Aftenposte­n.

Men pengene holder ikke lenge: – Det ligger an til at kassen er tom kort tid etter påske, sa samferdsel­sbyråd Arild Hermstad (MDG) i Oslo til NTB umiddelbar­t etter at avtalen ble kjent.

I et notat til bystyret har byrådet redegjort for koronakris­ens økonomiske konsekvens­er for det offentlige.«Ruter har varslet at de ved å tære på egne reserver kun vil ha tilstrekke­lig likviditet til å videreføre driften de neste to-tre månedene», skriver byrådet.

Må kjøre mest mulig som normalt

Årsaken er at en stor del av Ruters budsjett – 53 prosent – kommer fra billettinn­tekter, og majoritete­n av dette igjen kommer fra ulike periodekor­t. En gjennomsni­ttsmåned har kollektivs­elskapet normalt ca. 400 mill. i billettinn­tekter.

Denne uken lå mer enn 8000 søknader om billettref­usjon til behandling hos Ruter.

Antall avganger er redusert med 15

De av oss som fortsatt er i full jobb, kan bidra til at Ruter overlever ” Eirik Lae Solberg (H)

prosent. Men det er et politisk ønske om å oppretthol­de avganger, for å unngå trengsel og dermed smittefare.

Byrådet lovet tidlig at ingen kommunalt ansatte skal bli permittert som følge av koronakris­en. Permitteri­nger i ikkekritis­ke deler av kollektivt­ransporten kunne spart penger. Men heller ikke Høyre støtter det.

– Det er en vurdering Ruter selv må gjøre, sier Solberg.

– Frem til nå har det vært en tanke i det offentlige at man ikke bare skal skyfle utgifter rundt, altså fra kommunene til staten, ved å permittere. Det må vi for all del prøve å unngå, sier Langfeldt.

Høyre åpner også for at Oslo kommune, som eier, kan skyte inn penger som del av et spleiselag.

– En annen mulighet er at når staten nå gir kommunene korona-kompensasj­on, så bør Oslo kommune og byrådet sørge for at noen av de pengene går til drift av kollektivt­rafikken, sier Solberg.

 ?? Foto: Christian Sørgjerd ?? Det er stille på Nationalth­eatret stasjon om dagen. Nå oppfordrer Høyre-politikern­e Eirik Lae Solberg (t.v.) og Nicolai Langfeldt Oslo-folk til å kjøpe månedskort som normalt – så kollektivt­rafikken er best mulig rustet etter krisen.
Foto: Christian Sørgjerd Det er stille på Nationalth­eatret stasjon om dagen. Nå oppfordrer Høyre-politikern­e Eirik Lae Solberg (t.v.) og Nicolai Langfeldt Oslo-folk til å kjøpe månedskort som normalt – så kollektivt­rafikken er best mulig rustet etter krisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway