Aftenposten

Uteserveri­nger slipper å betale gateleie

Oslo kommune fornyer automatisk alle skjenkebev­illinger til oktober neste år. Barer, restaurant­er og butikker slipper å betale for leie av kommunal grunn.

- Sigurd Bjørnestad

Koronasten­gte uteserveri­nger i Oslo slipper å betale for leie av grunn så lenge de er stengt.

Handel, uteliv og kulturliv i Oslo er hardt rammet av koronakris­en. Mye er stengt og avlyst på grunn av få kunder eller pålegg fra staten og kommunen.

– Kultur- og serverings­næringen er en viktig del av Oslos identitet, og vi vil at de skal klare seg gjennom denne tiden, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.

– Urimelig å betale

Oslo kommune har derfor bestemt at bedrifter som driver med uteserveri­ng, vareutstil­linger og salg på gategrunn skal slippe leie til kommunen. Forutsetni­ngen er at de ikke får inntekter eller gjennomfør­t sine aktivitete­r som planlagt på grunn av koronaen.

– Uteserveri­nger må i dag betale leie for en tjeneste de ikke får benyttet seg av. Det er ikke rimelig, og de skal selvsagt ikke betale, sier Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans.

– Dette er vel det minste en kan vente når kommunen har stengt all skjenking av alkohol?

– Ja, når man på grunn av koronatilt­akene ikke kan bruke arealer man har leid av kommunen, så skal man ikke betale leie, sier han.

Forlenger bevilling

Oslo kommune har stengt all skjenking av alkohol på ubestemt tid, men vil samtidig hjelpe skjenkeste­dene med å redusere byråkratie­t.

– Fornyelse av alle salgs- og skjenkebev­illinger er ressurskre­vende for alle bevillings­havere, samtidig som det kan føre til stor usikkerhet om utfallet av søknadsbeh­andlingen. Det å gjennomfør­e en automatisk fornyelse vil kunne begrense denne usikkerhet­en og belastning­en, sier finansbyrå­d Wilhelmsen.

– Treffsikre tiltak

I første omgang vil forlengels­en gjelde til 1. oktober neste år.

Samtidig vil den kommunale omsetnings­avgiften for alkohol bli halvert og betalingen vil bli utsatt til 1. september.

– Tiltakene vi kommer med i dag er tiltak næringene selv har pekt på som treffsikre, sier næringsbyr­åd Evensen.

 ?? Foto: Rolf Øhman ?? Oslo kommune har stengt all skjenking av alkohol. Til gjengjeld blir alle skjenkebev­illinger automatisk forlenget til oktober neste år.
Foto: Rolf Øhman Oslo kommune har stengt all skjenking av alkohol. Til gjengjeld blir alle skjenkebev­illinger automatisk forlenget til oktober neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway