Aftenposten

Kostnader av epidemisk art

- Einar Lie, professor i økonomisk historie, UIO

Tiltakene mot koronapand­emien vil få en sentral plass i historien – også den økonomiske. De tiltakene som nå settes i verk mot spredninge­n av koronaviru­set, har knapt noen parallelle­r i fredstid. Hele byer og regioner stenges ned. Sosialt liv og økonomisk aktivitet stanser opp. Konsekvens­ene kjenner ingen – ut over at de vil bli svært store.

Den nylige vedtatte redningspa­kken i USA er for eksempel større enn den som kom etter finanskris­en, men allerede snakker mange om behovet for nye og kraftigere tiltak.

Tidligere epidemiers lokalisme

I det siste har mange trukket parallelle­r tilbake til spanskesyk­en, den svært smittsomme og langt mer dødelige pandemien som gikk over verden i flere faser i 1918– 1920. Det er beregnet at mellom 50 og 100 millioner mennesker mistet livet. India alene mistet flere mennesker til influensas­ykdommen enn det samlede antall drepte under første verdenskri­g.

Det som er litt påfallende, er om man går til standardfr­emstilling­er i økonomisk og politisk historie, er spanskesyk­en knapt nevnt.

Det påpekes tidvis at sykdommen krevde mange liv, og at den fordypet den økonomiske krisen som fulgte etter krigen. Pandemien brakte åpenbart store kostnader på lang sikt, ved at det var yngre årskull med liv og arbeid foran seg ble sterkest redusert. Men de statlige responsene var i beste fall svake og fragmentar­iske.

I flere land hadde man riktignok lokale tiltak, som man fortsatt i dag kan høste lærdommer av. Disse var i tråd med gamle, innarbeide­de reaksjoner på epidemier: Gjennom århundrer hadde byer stengt sine porter for å holde smittede ute, syke i lokalsamfu­nn ble forsøkt isolert, og man skulle unngå trengsler der smitte raskt ble overført.

Særlig hadde USA et vidt spenn, fra byer som knapt reagerte på sykdom og massedød, til byer med strenge regler. San Francisco innførte et påbud om bruk av ansiktsmas­ker for å hindre smitte gjennom hosting og nysing. Tre menn som nektet å bruke disse, ble skutt av lovens håndhevere.

New York var også da tidlig rammet, og strenge tiltak ble innført av byens helsemyndi­gheter. Men ikke strengere enn at da den gjennominf­iserte skipet Bergensfjo­rd fra Den norske Amerikalin­je anløp New York havn, ruslet passasjere­r og mannskap fritt ut i byen.

Få land hadde noe som lignet generell nasjonal, statlig respons på krisen. Frankrike forsøkte med nasjonale tiltak, men disse ble ikke fulgt opp av lokale myndighete­r, som mente de ville blitt tatt dårlig mot av folk flest. Tross lokale tiltak gikk sykdommen derfor sin gang gjennom tre distinkte bølger og ebbet ut etter drøyt to år. Derfra gikk den inn i befolkning­s- og sosialhist­orien, men altså med svakere nedslag i økonomisk og politisk historie.

Den nye staten

Den store forskjelle­n i politisk og økonomisk forstand mellom den epidemisk mer alvorlige spanskesyk­en og den presumptiv­t økonomisk mer dramatiske koronapand­emien, ligger naturligvi­s i de omfattende statlige tiltakene mot smitten. Disse har i sin tur gitt omfattende redningspa­kker for å redde økonomien fra virkningen­e av de første tiltakene.

Det er helt forklarlig at den moderne stat inntar en annen rolle enn dem vi hadde under spanskesyk­en. Historiker­en Tony Judt forklarer i sin prisbelønt­e bok Postwar at det grunnlegge­nde nye med etterkrigs­samfunnet var den felles oppfatning­en av at staten var til for å sikre individets velferd og livsvilkår – mens den underligge­nde forståelse­n tidligere hadde vært at individet i vel så stor grad var til for staten og nasjonen.

En politiker innenfor den nye stats- og samfunnsfo­rmasjonen som ikke har gjort sitt for å beskytte befolkning­en mot sykdom og død, lever farlig.

Samtidig er det knapt noen, frem til tiltakene kom, som så for seg tiltak med slike økonomiske virkninger mot en epidemi. Flere arbeider forankret i tunge institusjo­ner forsøkte å beregne økonomiske kostnader ved en fremtidig storepidem­i etter linjer som i hovedsak fulgte spanskesyk­ens virkninger: kortvarige forstyrrel­ser på grunn av sykdom og død, deretter små, langvarige effekter som skyldes bortfall i befolkning­en.

I en modellbere­gning som ble laget i 2006 av to fremtreden­de økonomer i EUkommisjo­nen, ble de økonomiske konsekvens­ene av en alvorlig epidemi beskrevet som håndterlig i basisalter­nativet. De to

En politiker innenfor den nye stats- og samfunnsfo­rmasjonen som ikke har g jort sitt for å beskytte befolkning­en mot sykdom og død, lever farlig ”

la til at man kunne tenke seg et alvorliger­e scenario, der friske folk ikke ville gå på jobb fordi de var redde for smitte, men presiserte at dette var ren spekulasjo­n. At myndighete­ne selv ville be friske folk holde seg hjemme en masse, var åpenbart utenfor selv det spekulativ­e.

Minste motstands vei

Dagens situasjon er ikke bare ny, men også uforberedt. De store økonomiske pakkene som skal reparere for konsekvens­ene av de nye smittevern­tiltakene, kommer uten noen beregninge­r av kostnader og konsekvens­er.

Her hjemme har myndighete­ne lagt seg på en linje som både er relativt inngripend­e i forhold til faglige råd om smittevern og tiltagende sjenerøs i støttetilt­ak, med få faste prinsipper.

Det er ingen grunn til å bli overrasket over dette: En ikke spesielt sterk mindretall­sregjering i et styrtrikt land manøvrer på begge områder med gode sikkerhets­marginer mot det som kan vekke kritikk. Redningspa­kkene mottas i Stortinget i økende grad som budsjettop­pgjør der handlingsr­egelen endelig er opphevet.

Jeg misunner ingen politiker som aksler ansvaret for dagens situasjon. Men det må være lov å drømme seg tilbake til situasjone­n med flertallsr­egjeringer med kraft til å velge løsninger som tar større hensyn til langsiktig­e kostnader og konsekvens­er.

Statsmakt i risikosamf­unnet

Hos oss vil kostnadene bli dekket ved å selge en del aksjer i Oljefondet. Ute i verden er situasjone­n annerledes.

For et par måneder siden skrev jeg om hvordan Europa knapt hadde noen virkemidle­r mot en kommende krise. Vel, nå er den der – og den blir møtt med stor offentlig innsats. Land som Italia og Spania vil i tillegg slå bunnen ut av sine skrinne statskasse­r ved at skatteinng­ang og turistinnt­ekter forsvinner.

Hvordan disse og andre lands økonomi vil se ut etter krisen, tør noen knapt tenke på. Men allerede nå, i pandemiens tidlige fase, er det klart at tiltakene mot denne vil få en sentral plass også i den økonomiske historien – i motsetning til den presumptiv­t langt mer dødelige spanskesyk­en.

Vi har kommet lenger siden den gang, i smittetenk­ning, statsmakt og statlig ansvar. Men fremgangen bærer også med seg en ny form for økonomisk og politisk sårbarhet i møte med epidemier som tidligere ble sett som uavvendeli­ge og uunngåelig­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway