Aftenposten

Han kan pøse på med oljepenger

Tiltak mot koronakris­en åpner et stort gap på statsbudsj­ettet. Finansmini­ster Jan Tore Sanner er heldig: Han kan fylle det med oljepenger.

- Sigurd Bjørnestad

Aldri før har staten satt inn så store tiltak mot en økonomisk krise. Målet er å berge bedrifter og personer gjennom en delvis stengt økonomi. Håpet er at den snart åpner helt opp igjen.

Tiltakene fra finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) og regjeringe­n kan grovt sett deles i:

○ økte utgifter på statsbudsj­ettet ○ avkall på inntekter på statsbudsj­ettet, det vil si skattelett­elser

○ lån fra staten

○ garantier fra staten

○ utsatt innbetalin­g av en rekke skatter og avgifter

Noe av dette er faktisk utgifter, noe av det kan bli utgifter i fremtiden, og noe er bare utsatt betaling.

Statsbudsj­ettet svekket med 201 mrd.

Det største og viktigste tallet i Finansdepa­rtementets tabeller er 201 milliarder kroner. Dette er koronagape­t som oppstår på statsbudsj­ettet 2020 på grunn av tiltakene. Krisen fører til at utgiftene stiger, og inntektene faller.

Dette må Sanner finansiere på en eller annen måte.

Men tallet er egentlig svært usikkert. Ingen vet hvor lenge koronakris­en med tilhørende elendighet på statsbudsj­ettet vil vare.

Ny politikk og gamle regler

I sine oversikter deler Finansdepa­rtementet dette tallet opp på ulike måter.

For det første kan det nye gapet deles i to:

○ Koronakris­ens budsjettvi­rkning innenfor gamle regler. Eksempel: Økningen i utgifter til dagpenger fordi mange flere blir permittert.

○ Budsjettvi­rkningen av nye regler og tiltak som følge av krisen. Eksempel: Økningen i utgifter til dagpenger fordi staten etter nye regler under koronakris­en overtar nesten hele betalingen.

Tallene viser at statsbudsj­ettet ville blitt svekket med 62 milliarder kroner selv om den økonomiske politikken og alle reglene hadde fortsatt akkurat som før.

Men svekkelsen domineres av nye politikkti­ltak. Kontantstø­tte til bedrifter står for anslagsvis 50 milliarder kroner av dette.

Store penger til næringsliv­et

For det andre kan svekkelsen på statsbudsj­ettet fordeles etter hvem som mottar økte utgifter eller nyter godt av reduserte skatter.

Tiltak overfor bedriftene står for nesten 100 milliarder kroner av svekkelsen, mens tiltakene overfor personer står for drøyt

halvparten av det bedriftene får.

En stor post er reduserte skatteinnt­ekter til staten på 37 milliarder kroner fordi økonomien bremser kraftig. Dette har sitt motstykke i reduserte inntekter i bedrifter og hos personer.

Oljepenger skaper balanse

Den som får økte utgifter eller reduserte inntekter, kan dekke dette på to måter: Låne penger eller tære på oppsparte reserver.

I Norge gjelder det å åpne sparegrise­n. Statsbudsj­ettet skal etter lover og regler alltid gå i null. Det antatte gapet på 201 milliarder kroner blir tettet ved å fylle på med oljepenger.

En kan tenke seg at Sanner først bruker

statens løpende oljeinntek­ter som kommer opp fra borehullen­e i år. Men alt dette ble disponert i det opprinneli­ge 2020-budsjettet som ble vedtatt i fjor. Derfor må Finansdepa­rtementet hente penger fra Oljefondet for å dekke opp den nye svekkelsen.

I andre land blir koronagape­ne på statsbudsj­ettet tettet ved at sentralban­kene låner staten penger. Dette blir omtalt som «pengetrykk­ing». I Norge har staten ikke slikt lånebehov.

Veksler oljepenger til kroner

Norges olje er solgt til utlandet og betalt i utenlandsk­e penger. Hele Oljefondet er investert i utlandet. Finansdepa­rtementet eier fondet på vegne av det norske folk.

Nå trenger Finansdepa­rtementet 201 milliarder kroner ekstra, eller 2 prosent av fondet. Dette skaffer Norges Bank ved å veksle om noe av Oljefondet­s inntekter eller investerin­ger til norske kroner.

Norges Bank kan gjøre dette på i alle fall to måter. Fondet mottar hvert år en stor kontantstr­øm i form av renter og utbytter. Disse pengene kan sendes rett til finansmini­ster Sanner.

Hvis det ikke er nok, kan Oljefondet selge rentepapir­er eller aksjer på børsene og skaffe penger i form av euro, pund eller dollar. Kronene har de jo selv i huset, så vekslingen er enkel. Så er det bare å overføre kronene til Finansdepa­rtementets konto. Budsjettet kommer i balanse, og bedriftene kan få utbetalt kontantstø­tte.

Tiltakene er mer enn statsbudsj­ettet

For å møte koronakris­en kommer Finansdepa­rtementet også med lånegarant­ier og låneordnin­ger til bedriftene. Dette er ikke økte utgifter på statsbudsj­ettet. I første omgang «koster» ikke lån og garantier staten noe. Staten har kommet med tre slike ordninger:

○ Statens obligasjon­sfond, administre­rt av Folketrygd­fondet, skal kunne kjøpe lånepapire­r utstedt av bedrifter for inntil 50 milliarder kroner. Bedriftene får statslån. Staten tar på sin side opp rimelige lån for å finansiere ordningen.

○ I en særskilt ordning garanterer staten for 90 prosent av banklån, særlig rettet mot små bedrifter. Garantiram­men er 50 milliarder kroner.

○ Det er etablert enn ordning med statsgaran­tier for lån til flyselskap­er på 6 milliarder kroner.

Om staten taper penger på slike lån og garantier, vet vi først senere. Men staten er like fullt forpliktet til å sette av penger til ventede tap nå.

I låneordnin­gen til de små bedriftene er det ført opp 10 milliarder kroner på utgiftssid­en i statsbudsj­ettet som tapsavsetn­ing. I garantiord­ningen til luftfarten er alt ført opp som utgift, det vil si forventet tap.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) har satt inn store tiltak for å berge økonomien gjennom koronakris­en.
Foto: Siri Øverland Eriksen Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) har satt inn store tiltak for å berge økonomien gjennom koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway