Aftenposten

Nå går koronatest­ingen ned

Test flest mulig, var budskapet. Siste uke gikk antallet tester i snitt ned med 38 prosent.

- Per Anders Johansen Daniel Røed-Johansen

Ett av de viktigste tiltakene for å klare å få kontroll på koronaviru­set, er massiv testing. Etter å ha gjort meget få tester de første ukene etter at koronaviru­set ble påvist i Norge, klarte helsemyndi­ghetene å trappe opp testingen kraftig. Den siste uken har imidlertid antallet tester gått ned igjen.

Så mye er testingen trappet ned

12. mars vedtok Helsedirek­toratet og Regjeringe­n historiske og strenge tiltak som stengte ned store deler av Norge.

• De neste 12 dagene frem til regjeringe­n bestemte seg for å forlenge tiltakene til over påske, ble 60.100 personer testet. I denne perioden ble om lag 5010 personer testet i snitt hver dag, de fleste pasienter og helsearbei­dere.

• Siden 25. mars er 23.600 personer testet, et snitt på 3100.

Det betyr at testingen har gått ned med 38 prosent den siste uken.

Folkehelse­institutte­t bekrefter at man har vært nødt til å redusere koronatest­ingen. Derfor er kriteriene for testing i Norge innskjerpe­t overfor kommunene og sykehusene.

Forrige uke sa Helsedirek­toratet at oppretthol­delse og utvidelse av tester er avgjørende for å slippe opp på de strenge smittevern­tiltakene.

Folkehelse­institutte­t (FHI) peker på flere årsaker til at man ikke klarer å teste like mange mennesker. Det er blant annet begrenset tilgang til disse ressursene:

• kapasitet på testutstyr.

• personell som kan gjennomfør­e tester.

• reagenser som brukes til å forberede analysen.

• maskiner som kan analysere.

Risikerer ny smittebølg­e Omfattende testing burde vært den viktigste delen av hele Norges strategi i kampen mot korona, mener Lars Vatten, professor i epidemiolo­gi ved NTNU. Testingen må være på et høyt nok nivå for at samfunnet kan åpnes igjen, argumenter­er han.

– Lemper man på tiltakene uten et godt alternativ, vil det bare komme en ny bølge.

Nå bør testkriter­iene i Norge endres, ifølge professore­n. Han viser til Island, som har startet massetesti­ng befolkning­en. Testingen har avdekket at mange koronasmit­tede ikke har hatt symptomer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway