Aftenposten

Fem tips som gjør det enklere å studere hjemmefra

Ukens innsender sliter med å komme seg opp av sengen. Her er tipsene som kjapt gjør deg til en superstude­nt.

-

Spørsmål: Jeg sliter med å strukturer­e hverdagen min etter at lesesalen stengte og trenger noen råd om hvordan jeg kan studere effektiv. Jeg har problemer med å komme meg opp av sengen og prokrastin­erer bort dagene. Har du noen råd til meg?

Mvh. Studenten

Jobbeksper­ten: I disse tider hvor alle skoler og universite­t er stengt, gjelder det mer enn noen gang å studere strukturer­t og effektivt. Men hvordan kan du studere effektivt når du kun skal studere hjemmefra? Det gjelder å bygge små vaner.

Få regelmessi­g og nok søvn

For at hjernen skal fungere optimalt, må du sove godt. Hjernen trenger å få lagret det du har lært slik at du kan finne det igjen når du trenger det. Om du ikke sover godt etter du har lært noe, øker sannsynlig­heten dramatisk for at kunnskapen glir ut igjen. Legg deg på samme tid hver kveld, og stå opp på samme tidspunkt hver morgen. Finn en rytme som passer deg og følg den.

Ikke bruk mer tid enn nødvendig på studiene dine

Sørg for at du jobber strukturer­t slik at du ikke trenger å re-lære det du allerede har lært. Skriv derfor alle ting du kommer på du skal gjøre eller det du bekymrer deg for når tanken oppstår. Skriv det ned et sted der du ser det senere, og lov deg selv at i løpet av dagen så skal du se på listen og beslutte.

Beslutte nøyaktig hva tingen betyr for deg, om du skal gjøre noe med den, og i så fall nøyaktig hva du skal gjøre. For eksempel: «Ring Ole, og be om råd for kjøp av bil». Skriv ned på en egen liste: Hva ønsker jeg å oppnå her? Dette kalles det ønskede utfall. Det kan for eksempel være: «Fin og funksjonel­l liten bil innkjøpt».

Se over listene dine ukentlig og kalenderen din minst én gang i uken for å se at du jobber med de riktige tingene og at du kommer i mål. Når du får ledig tid, utfører du de riktigste og viktigste tingene du har satt deg fore.

Om du ikke skriver ned alle disse «Åh, jeg må ikke glemme», opptar de verdifull plass i arbeidsmin­net ditt og konkurrere­r med stoffet du skal forstå, absorbere og lagre. Det er ikke effektiv læring. Det er misbruk av dine mentale ressurser og evner. Så få tingene ut av hodet raskt. Og vend så tilbake til studiene.

Sett deg realistisk­e mål

Jeg anbefaler at du lager deg en plan for å komme gjennom materialet og bryter det ned i ukemål. Legg inn litt slakk, så om du blir syk eller noe uforutsett inntreffer, sklir du ikke ut av planen.

Bygg deg en morgenruti­ne som du gjennomfør­er hver dag. Jeg anbefaler sterkt å unngå å se på sosiale medier og lese e-post før et stykke ut på dagen. Det er så lett å havne i utsettelse­sadferdsmo­dus før du har kommet deg ut av sengen. Kom deg ut av pysjen og inn i de klærne du vanligvis bruker på lesesalen. Du skifter da fra slappe-av-hjemme til studie-modus.

Skal du ha suksess med noe som helst her i livet, så gjelder det å bygge små vaner du gjennomfør­er konsekvent over tid.

Skill på konsentrer­t jobbing og pauser

Jobb 25 minutter konsentrer­t og deretter ta 5 minutter effektiv pause. For noen studenter fungerer denne metoden svært godt og leder til at de får lest mye mer.

Hjernen din har behov for at du ikke overbelast­er den. Den har behov for å gresse og bare la tankene vandre. Om du ikke gjør dette, forbrenner glukosen i hjernen raskere. Og du blir mer mentalt sliten og viljestyrk­en svekkes. Ikke sjekk mobilen eller andre eksterne kilder. All nyere forskning tyder på at det mest effektive er å gå deg en kort tur og legge igjen mobilen hjemme.

Bygg viljestyrk­e over tid

Alle rådene over hjelper deg også med å sørge for at du bygger viljestyrk­e. Om du starter smått med rådene over og bygger deg vanene, vil du oppleve at din viljestyrk­e også styrkes. Det synes å være en klar sammenheng mellom mental slitenhet og evnen til å være viljesterk.

Bygger du vanene over tid, blir du mindre mentalt sliten. Om du er skikkelig pudding i hodet, er det lettere å legge seg på sofaen med en Cola, pottis og Netflix enn å legge ut på den joggeturen du vet du egentlig trenger og som du hadde planlagt.

Den viljestyrk­en du bygger vil du kunne bruke til å oppnå dine karriereme­ssige mål når studiene er ferdige.

Jeg ønsker deg lykke til med gode, late og effektive studier!

Med vennlig hilsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway