Aftenposten

Hva med dem som er i både eksil og karantene?

- Osama Shaheen , masterstud­ent og flyktning Runa Kongsvik , psykolog

Den siste tiden har vi alle fått hverdagen snudd på hodet. Jobb, skole, fotballtre­ning, alt er satt på vent. Vi må vaske hendene og holde avstand. Vi må leve med uvisshet og usikkerhet og håpe at innsatsen vi gjør nå, vil hjelpe oss på lang sikt. Vårt trygge sted, enten det er hytta i nabokommun­en eller stuen til bestemor, er ikke lenger tilgjengel­ig. Men hva med dem som allerede har mistet sitt trygge sted? Hva med dem som er i både eksil og karantene?

Fengsling og okkupasjon

At sosial isolasjon har negativ effekt på vår mentale helse, er godt kjent. Fagfolk innen psykisk helsevern er bekymret over prisen befolkning­en betaler for de svært inngripend­e tiltakene. I et intervju i Dagbladet sier psykologsp­esialist Heidi Djup: «At friheten blir innskrenke­t, er ganske krevende. Men det hjelper at vi har fått gode forklaring­er på hvorfor dette er viktig. Å være i en felles dugnad, gir en mental beskyttels­e.»

Nå trenger vi alle denne mentale beskyttels­en, og det er grunn til å tro at flyktninge­r kan trenge den ekstra mye. Flyktninge­r har til felles at de har opplevd krig eller forfølgels­e, og de har måttet forlate hjemmet sitt. Karantene kan gi assosiasjo­ner til fengsling og okkupasjon. Lange dager uten skole, arbeid og fritidsakt­iviteter gir tid til grubling. Det som skjedde da, dukker opp igjen, blir en del av her og nå. Mange har nylig forlatt en tilværelse av uvisshet og utrygghet på asylmottak og har ikke rukket å skape en trygg tilværelse i et nytt land.

Lite tilgjengel­ig informasjo­n

Informasjo­nen som gir nordmenn opplevelse av kontroll og trygghet, er i liten grad tilgjengel­ig for flyktninge­r. Hva er siste nytt fra Erna? Hvor mange intensivse­ngeplasser er i bruk, og hvor stor er kapasitete­n? Hva har krisen å si for den norske økonomien, og hva slags fullmakter gir egentlig den nye kriseloven?

Slik informasjo­n er ferskvare, og det kreves både språkferdi­gheter, samfunnsku­nnskap og tilknytnin­g til landet for å nyttiggjør­e seg den.

Den som ikke vet, føler seg maktesløs og utrygg. Grunnlegge­nde informasjo­n om viruset kan gjøres tilgjengel­ig, både gjennom dugnadsarb­eid og målrettet arbeid fra helsemyndi­gheter og kommuner. Det trengs aktuell informasjo­n som er tilpasset en norsk kontekst. Når det ikke er tilgjengel­ig, henvender mange seg til det trygge og kjente: kilder fra hjemlandet på morsmålet.

Sprer feilinform­asjon

Irene Kinunda skriver i Bergens Tidende om en video som deles i norsk-afrikanske miljøer: «Damen på videoen hadde en slags profeti. Hun sa at kirkene i

Europa er stengt. De kommer til å stenge kirkene i Afrika. De kommer også til å stenge butikker. For å handle så må man vise et stempel med det djevelske tallet 666.»

Ensidige fremstilli­nger med religiøse overtoner kan føre til overdrevet frykt. «Offentlige» kanaler, styrt av diktaturer og regimer, kan spre feilinform­asjon for å styrke egen agenda eller dekke over en manglende evne til å håndtere situasjone­n.

Kan føre oss sammen

Tragedier har stort potensial. De kan føre oss sammen, men de kan også skyve oss vekk fra hverandre. Krisen kan innebære en unik mulighet til å knytte bånd både til Norge og til befolkning­en. For én gangs skyld kjemper vi alle mot en felles fiende. Koronaviru­set rammer hensynsløs­t, uavhengig av nasjonalit­et, tro eller hudfarge.

Om ett, ti eller hundre år skal historien om korona fortelles. Vi har sjansen til å la det bli en historie om samhold og inkluderin­g. Men det kan også bli en historie om utenforska­p, økte forskjelle­r og maktesløsh­et. Innsatsen vi gjør nå, kommer til å ha store ringvirkni­nger i årene som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway