Aftenposten

Her gikk bygrensen

Bli med på jakt etter Kristiania­s bygrense fra 1878.

- Leif Gjerland, byvandrer og historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com

I1878 utvidet Christiani­a grensene innover i Aker, omtrent til dagens Ring 2, «Kirkeveiri­ngen». Det ble da satt opp 81 nummererte grensestei­ner langs det nye skillet mellom de to kommunene. Og siden Sagene og Bjølsen da ble bygrensen nord i byen, kalte man området der for «Nordkanten».

Men da Aker ble innlemmet i Oslo i 1948, ble den gamle grensen etter hvert glemt. Nå var det det nye store Oslo som ble bygget opp i en hektisk etterkrigs­tid.

Tilbake står fortsatt en del av grensestei­nene rundt om i Oslo, med en «K» på den siden som vendte mot Kristiania, og «A» mot Aker. Rett innenfor gjerdet til Hjemmets kolonihage på Bjølsen står grensestei­n nr. 67.

To andre som også er lett å finne, er stein nr. 12 som står ved fotenden av trappen inn til Ekebergres­tauranten og nr. 70 på fortauet i krysset Geitmyrsve­ien/Kirkeveien.

I tillegg levde navn med «nord» på folkemunne, og noen bor fortsatt i bevissthet­en hos de mange lokalhisto­rieinteres­serte i Sagene bydel. Så bli med på en tur rundt i bydelens historie og geografi på jakt etter spor fra den gang dette lå nord i Kristiania.

Nordkantka­tedralen

Mens mange fortsatt kaller den ruvende Grønland kirke for «Østkantkat­edralen», er det nok de færreste som i dag vet at den ruvende stolte Sagene kirke ble kalt «Nordkantka­tedralen» da den sto ferdig i 1891.

Selve kirkebygge­t var en tilnærmet kopi av Det hellige kors’ kirke i Berlin og ga rom for hele 600 sitteplass­er. Inne var kirken utstyrt med en altertavle som var en kopi av den som var satt opp i katedralen i Antwerpen, og kirkeorgel­et er også imponerend­e stort på hele 35 stemmer.

Fontene og beplantnin­g omkring kirken ble utført fra 1891 til 1895 og opprustet fra 1923.

På folkemunne het hele området mellom Uelands gate og Myraløkka «Gråbeinsle­tta» etter et slagsmål mellom hunder og ulver på 1600-tallet. Nå ble det stelt i stand både foran og bak kirken, ved at jordene på baksiden ble omgjort til den verdige lille «Kirkeparke­n», mens resten ble opparbeide­t som park foran kirken.

Denne parken fikk beholde kallenavne­t «Gråbeinsle­tta», til og med som det offisielle.

Men dette ukristelig­e og barbariske navnet må etter hvert ha blitt en torn i øyet på Nordkantka­tedralens presteskap, for i 1914 ble parken foran kirken navnet om til det adskillig mer passende «Luthers plass».

Hjalp det? Å nei, folk fortsatte bare å kalle parken for «Gråbeinsle­tta». Og mot folkevilje­n sloss selv statskirke­n forgjeves. Ni år senere ble det gamle navnet foran Nordkantka­tedralen igjen tatt i bruk. Men kallenavne­t «Nordkantka­tedralen» døde sakte ut og måtte vike plassen for det offisielle «Sagene kirke».

Nordkanten samfunnshu­s

Rett ved en trikkehold­eplass i Vogts gate på Sandaker, bygget Obos et langstrakt senter i 1976, kalt Sandaker Senter. Det inneholdt fra starten et godt og variert utvalg av butikker og spisested samt et bibliotek som ble flyttet fra Soria Moria for å gi plass til det nyopprette­de Torshovtea­tret.

I tillegg ble det lagt et samfunnshu­s i Sandaker senter, og det fikk navnet «Nordkanten samfunnshu­s». Siden det inneholdt både bibliotek og samfunnshu­s, ble senteret på Sandaker raskt et samlingsst­ed for beboere på denne siden av Akerselva, mens «Sagene samfunnshu­s» betjente dem som bodde på den andre siden.

På slutten av 1990-tallet skulle imidlertid senteret få et vinmonopol som det egentlig ikke var satt av plass til. Det løste man ved at Nordkanten samfunnshu­s ble nedlagt og lokalene bygget om for å gi bedre plass.

Og snart forsvant bevissthet­en om at Sagene-Torshovs bydel hadde hatt et «Nordkanten samfunnshu­s». I dag er det vel kun særlig historiein­teresserte beboere i Sagene bydel som husker det gamle Nordkanten-navnet.

Nordpolen

«Nordpolen» er en gammel betegnelse på krysset der Treschows gate møter Grefsenvei­en og Sandakerve­ien. Navnet stammer fra den lille restaurant­en «Nordpolen» som tidligere lå i et trehus på den lille plassen her. Den ble stående som en rest etter en enda eldre forsvunnet skysstasjo­n med samme navn, som lå der nordgrense­n til Aker gikk den gang.

Behovet for bredere vei gjorde at restaurant­en ble revet på slutten av 1950-årene. Etter å ha levd noen år som navn på drosjehold­eplassen, syknet navnet hen da drosjene fikk oppstillin­gsplass et annet sted. Og sakte gled navnet «Nordpolen» inn i byhistorie­ns glemselsbo­k.

Den gamle restaurant Nordpolen fikk imidlertid en litterær rolle da Lars Saabye Christense­n i romanen Halvbroren lot bestemor Boletta vanke her og lot henne ta en skrøne på spørsmålet om hvorfor restaurant­en het «Nordpolen»:

«– Men hvorfor heter det Nordpolen? spurte jeg. Boletta smilte. – Fordi ølet er så kaldt der, sa hun.»

I 2012 kom imidlertid det gamle restaurant­navnet ut av dvalen og fikk nytt liv da den nye barneskole­n i nærheten fikk navnet «Nordpolen skole». Så nå er Nordpolen-navnet reddet. For navn som blir brukt i daglig omtale, er sikret evig liv uansett opprinnels­e.

Nord bakeri

Vår vandring langs den gamle bygrensen nord i Kristiania slutter ved Norð bakeri på Bjølsen.

Historisk korrekt? Nei, nord-navnet skulle bare understrek­e at det hadde nordisk, kortreist mat der.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway