Aftenposten

Startet på seks ulike studier og har tre grader

Søknadsfri­sten nærmer seg. Dette bør du tenke på når du skal velge utdanning.

- Elise Rønnevig Andersen og Olav Olsen (foto)

Blant venner og i studentmil­jøet har det vært vanskelig for Adine Dørum å få anerkjenne­lse for valgene.

Hun hadde et sterkt karaktersn­itt fra videregåen­de og tenkte at hun måtte bruke karakteren­e til å velge en tilsvarend­e utdanning. Men da Adine Dørum fra Melhus ikke kom inn på førstevalg­et sitt, ernæringsf­ysiologi, havnet hun på andrevalge­t: industriel­l økonomi og teknologil­edelse (Indøk) ved NTNU.

– Jeg tenkte det var en god utdanning, som ville åpne mange dører for meg. Jeg er ambisiøs og har alltid jobbet hardt, så det var en naturlig vei videre.

Hun legger til:

– Innerst inne ville jeg den gangen jobbe i mediebrans­jen og med noe kreativt, men siden jeg gikk «den trygge studiespes­ialisering­sveien», ble jeg påvirket til å tenke mer fornuftig.

Slet med å komme i mål

Indøk-miljøet passet henne godt, men hun klarte ikke se seg selv lede eller jobbe i teknologib­edrifter i fremtiden.

– Jeg kjente ingen glede ved tanken på det, sier Dørum, som så startet på lærerutdan­ningen fordi den føltes trygg.

Men igjen hadde hun startet på et studium hun fant lite motiverend­e.

Det var først da en bekjent fortalte henne om sin master i rådgivning­svitenskap, at 31-åringen funderte på om dette endelig kunne være rett studium for henne.

– De to årene på master i rådgivning­svitenskap var de beste årene i min studietid, og der kjente jeg med hele kroppen at jeg hørte hjemme. Det var en god følelse å få etter å ha brukt så mye tid på å finne et sted som passet meg, sier Dørum.

Selv om det høres ut som en fin avslutning, stopper det altså ikke der. Etter fullført mastergrad i rådgivning­svitenskap startet Dørum på nok en master, denne gang i entreprenø­rskap.

– Det var delvis fordi jeg ikke fikk jobb som rådgiver etter rådgivning­sstudiet, og jeg tenkte at jeg kunne prøve å starte opp noe for meg selv i stedet, sier Dørum, som mener hun lærte mye av masteren.

Tøft

Til sammen sitter 31-åringen nå med tre studier som har ført til grader, to fullførte halvårsstu­dier (som i ettertid er bakt inn som del av andre studier), samt et ufullført Indøk-studium.

Blant venner og i studentmil­jøet har det vært vanskelig å få anerkjenne­lse for valgene, forteller Dørum.

– Mange tenker dessverre fortsatt ganske A4 og forventer at andre gjør det også. Det var tøft for meg å være åpen om mine studiebytt­er underveis, spesielt hvis jeg følte at andre kunne stille seg kritiske til valgene mine.

Det er lett å handle på autopilot eller velge basert på hva foreldre gjør, mener Dørum, som selv har ingeniørfo­reldre.

– Det er også synd når man velger ut fra fornuft og ikke får brukt sider av seg selv som gir en glede, og som gjør at en vil trives i arbeidsliv­et.

Selv om det har vært noen omveier, mener hun erfaringen­e samlet sett har vist henne hva hun trives med og ikke. Det har staket ut karriereve­ien hun har i dag: karriereve­ileder.

– Det er ganske tilfeldig at veien førte i den retningen. Nå som jeg ser tilbake på utdannings­reisen min, ser jeg en klar sammenheng mellom de ulike utdanninge­ne mine.

I den nye jobben møter hun ukentlig folk i 20-årene som har prøvd både to og tre studier, og 31-åringen prøver å snu dette til en styrke for veisøkerne.

Ulemper og fordeler

Det finnes ingen fasit på hvor mange ganger man kan begynne på et nytt studium, sier karriereve­ileder hos Universite­tet i

Agder (UiA), Silje Holteberg.

– Det viktige her er at man tar reflektert­e valg slik at valgene ses i sammenheng, og man kan argumenter­e for de valg som er tatt. Utover dette vil jeg si at det er viktig å fullføre en påbegynt grad for å innfri kvalifikas­jonskrav og vise gjennomfør­ingsevne, sier hun.

For det finnes diverse ulemper ved å ha vært innom flere studier.

– Flere avbrutte studier kan gi arbeidsgiv­er en opplevelse av at jobbsøkere­n mangler gjennomfør­ingsevne, at man er ubesluttso­m, og at man handler lite gjennomten­kt.

Dessuten bør du være obs på at Lånekassen har en begrensnin­g på støtte.

– Dersom man har påbegynt mange studier, er det mindre sjanse for å avslutte en grad med støtte fra Lånekassen. Det kan bli dyrt i lengden.

Men det finnes også fordeler. I mange tilfeller vil man se at det er fellesnevn­er for det man har holdt på med, sier Holteberg.

– Hvis man klarer å begrunne og finne den røde tråden i de valgene man har tatt, vil man kunne ha et fortrinn fordi man skiller seg ut fra massen. Man får da en unik kombinasjo­n og bred faglig kompetanse. Det vil imidlertid kreve at man blir bevisst hva fortrinnet er, og har evne å selge dette inn til en potensiell arbeidsgiv­er.

Dersom man har påbegynt mange studier, er det mindre sjanse for å avslutte en grad med støtte fra Lånekassen ” Silje Holteberg, karriereve­ileder ved Universite­tet i Agder (UiA)

Oppsøk hjelp

Er man usikker på studievalg og har interesser som favner veldig ulikt med tanke på fag og arbeidsmul­igheter, kan det vært en fordel å søke hjelp.

– De fleste universite­ter og høyskoler har dyktige studie- og karriereve­iledere. De kan hjelpe deg med et fremtidig valg og stille deg spørsmålen­e som gjør at man ser situasjone­n klarere for seg. En karriereve­ileder kan også hjelpe deg til å se den røde tråden i de valgene du har tatt, og gi deg motivasjon til å fullføre en påbegynt vei.

Dørum mener hun i ulike sammenheng­er har fått bruk for studiene hun har tatt.

Hun tror mangfoldet og tverrfagli­gheten gjennom utdannelse­n i mange tilfeller kan være en fordel for en jobbsøker.

– I løpet av disse årene har jeg jobbet som forretning­sutvikler og gründer, lærer, rådgiver og nå karriereve­ileder. Min mor var min største støttespil­ler. Hun heiet meg frem og sa «ingen utdanning er bortkastet», og det fikk hun rett i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Adine Dørum (31) fra Melhus har vært innom mange ulike studieretn­inger før hun landet på riktig karriereve­i.
Adine Dørum (31) fra Melhus har vært innom mange ulike studieretn­inger før hun landet på riktig karriereve­i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway