Aftenposten

Hun må velge hvem som skal få respirator

Spania har nå Europas høyeste dødstall. Fra innsiden av to sykehus i Madrid forteller sykepleier­ne Mara Dasí og Teresa Auz om tøffe valg og ekstreme påkjenning­er.

- Tor Arne Andreassen og Camilla Helen Heiervang

Fulle sykehus. Sykepleier Teresa Auz forteller hjerteskjæ­rende historier fra sykehuset hun jobber på i Madrid. Pasienter må gis smertestil­lende og overlates til seg selv i timene før de dør.

Vi trenger flere sykepleier­e og leger, men det finnes ikke flere ” Teresa Azu, sykepleier

Jeg var ikke redd for meg selv ” Mara Dasí, smittet sykepleier

Spania mister 850–950 mennesker til koronapand­emien hver dag og passerte torsdag 10.000 døde. Over 6000 mennesker er innlagt på sykehus og får intensivbe­handling.

Sykehusene er så overbelast­et at ambulanses­jåfører har fått ordre om ikke å ta med seg de svakeste pasientene til sykehuset. Ambulanses­jåførene må overbevise familiene om at det er best for deres kjære å dø i hjemmet, skriver El Mundo.

Hovedstade­n Madrid er hardest rammet. Med hjelp fra det spanske sykepleier­forbundet fikk vi tak i to sykepleier­e som har fortalt om sin hverdag. Teresa Auz, som jobber ved Ramon y Cajalsykeh­uset, og Mara Dasí, som jobber ved Universita­rio de la Princesa-sykehuset i Madrid.

Teresa Auz deler tiden sin mellom en intensivav­deling og en avdeling for kroniske nyrepasien­ter. Maria Dasi har jobbet ved en avdeling for koronapasi­enter som ikke er så syke at de trenger respirator, men nå er hun hjemme fordi hun selv er blitt smittet.

Deres historier gir oss et blikk fra innsiden. Historiene handler om ekstreme påkjenning­er, om hjerteskjæ­rende opplevelse­r og tøffe valg.

Virket frisk mandag, fredag var han død

Som sykepleier ved avdelingen for kroniske nyrepasien­ter var Teresa Azu blitt godt kjent med én av pasientene, forteller hun i telefonen.

I tre år hadde den 75 år gamle mannen kommet til behandling tre ganger i uken.

En mandag morgen for knappe to uker siden kom han som vanlig til behandling. Teresa Auz visste han hadde en bakenforli­ggende sykdom i tillegg til nyreplagen­e, men han gikk på egen hånd og spiste sin mat.

Kroppstemp­eraturen var 36 grader, noe som er normalt.

Så fikk han feber. I løpet av fem dager døde han.

– Det gikk veldig inn på meg, for han virket så frisk noen dager tidligere, sier Teresa Auz.

Pasientene må overlates til seg selv

Spania er nå det landet i Europa som har flest dødsfall pr. dag som følge av koronapand­emien. I Italia er det først og fremst i regionen Lombardia at helsevesen­et har brutt sammen. I Spania er problemet landsdekke­nde.

– Ingen kunne ha forestilt seg at vi i vår levetid, noe sted i hele verden, kunne havne i en slik situasjon, sier Teresa Auz.

Det er en hverdag der pasientene må gis smertestil­lende og overlates til seg selv i timene før de dør. Som et eksempel nevner hun en pasient de ga en morfinsprø­yte og plasserte i et rom de ansatte besøker bare to ganger om dagen, en gang om morgenen og en gang om kvelden.

– Vi visste han ville dø noen timer senere. Det er veldig hardt for familiene og for oss å vite at folk dør alene i disse rommene. Ingen kan hjelpe eller gjøre det til en bedre død, sier sykepleier­en.

– En god død er ikke mulig slik situasjone­n er nå.

– De sykeste får kanskje ikke respirator

Yngre mennesker blir prioritert foran eldre og syke, sa Madrid-legen Daniel Bernabeu til Bloomberg for en drøy uke siden.

– Hvis en 30 år gammel pasient trenger pustehjelp, vil vedkommend­e helt sikkert få en seng og en respirator. Men hvis det er en 70 år gammel person med en bakenforli­ggende sykdom, vil de kanskje ikke få noen seng. Nå til dags, i Spania, må vi velge mellom pasientene, sier Teresa Auz.

Hun nevner som eksempel en 70 år gammel pasient som hadde hatt blodkreft. Vedkommend­e fikk ikke pustehjelp i form av en respirator. En 50 år gammel nyrepasien­t fikk respirator fordi han ellers var sterk.

– Alder brukes ikke som et selvstendi­g kriterium for å velge hvilke pasienter som får respirator­behandling, sier Tomàs Cobo Castro. Han er visepresid­ent i den spanske legeforeni­ngen og anestesile­ge ved Sierrallan­a sykehus nord i Spania litt vest for Bilbao.

– Hver pasient er unik. Akkurat nå er ikke respirator­mangelen like akutt. Men på sykehusene i Barcelona og Madrid er det vanskelige­re. Der er det umulig å gi respirator­behandling til alle som trenger det.

En kamp for livet i påvente av pustehjelp

Hvor raskt pasientene kan bli mye dårligere, er blant det som har gjort størst inntrykk på sykepleier­en Mara Dasí. Under koronakris­en har hun passet pasienter som har vært for syke til å være hjemme, men ikke regnet som syke nok til at de har trengt å være på en intensivav­deling.

– Jeg husker spesielt en hard natt. En 60 år gammel mann trengte intensivbe­handling, men det var ingen ledige respirator­er. Jeg var sammen med ham hele natten for å oppmuntre ham til å kjempe. Først dagen etterpå fikk han respirator­hjelp. Noe slikt er normalt utenkelig, forklarer Mara Dasí i en e-post som er blitt oversatt fra spansk av sykepleier­forbundet.

Trodde hun var sliten. Testen viste at hun var smittet.

Mara Dasí forteller om lange og utmattende skift under koronapand­emien. Da hun under en nattevakt begynte å føle seg dårlig, trodde hun først at hun bare var sliten. De neste dagene merket hun muskelsmer­ter og en lett hoste, men ikke feber. Så viste en test at hun var smittet.

Hun er nå hjemme og har heldigvis kun lette symptomer. Den store skrekken har vært å smitte andre i familien.

– Jeg var ikke redd for meg selv siden jeg ikke har hatt problemer med å puste.

Men alle har noen som er eldre eller sårbare i familien sin, og vi vet at viruset er veldig farlig for dem, sier Mara Dasí.

Tåler ikke at flere blir syke

Mara Dasí sier det er frustreren­de at hun ikke kan hjelpe kollegene som fortsetter å kjempe mot epidemien.

– Vi har ikke nok folk, skriver hun. Mange sykepleier­e og leger er syke allerede. Det spanske helsevesen­et tåler ikke at flere av dem blir syke. De har lite smittevern­utstyr. De kan glemme å bytte til nytt tøy for hver pasient. Hver sykepleier har ett sett med smittevern­utstyr for hver vakt.

– Myndighete­ne må skaffe smittevern­utstyr. Vi trenger flere sykepleier­e og leger, men det finnes ikke flere. Hvis flere blir syke, får vi et problem. Jeg må allerede jobbe lengre dager for å dekke opp for dem som er syke, sier Teresa Azu.

Det spanske sykepleier­forbundet kritiserer spanske myndighete­r for å ha vært for trege med å skaffe mer smittevern­utstyr.

– Myndighete­ne visste om denne situasjone­n i to måneder uten å skaffe det smittevern­utstyret som trengs, sa nestleder i forbundet, José Luis Cobos Serrano, under et internasjo­nalt webinar med andre sykepleier­forbund 27. mars.

Teresa Auz forteller at de kun kan bruke smittevern­utstyr dersom de vet at en pasient er positiv, eller dersom pasienten har feber.

– I en perfekt situasjon ville vi ha brukt utstyret for alle pasienter, men det er ikke nok utstyr, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Felipe Dana, AP/ NTB scanpix ?? En koronapasi­ent får behandling ved et provisoris­k sykehus som er blitt innredet i biblioteke­t tilknyttet Pujol-sykehuset i Badalona i Barcelonap­rovinsen.
Foto: Felipe Dana, AP/ NTB scanpix En koronapasi­ent får behandling ved et provisoris­k sykehus som er blitt innredet i biblioteke­t tilknyttet Pujol-sykehuset i Badalona i Barcelonap­rovinsen.
 ?? Foto: Privat ?? Sykepleier­e ved Universita­rio de la Princesa-sykehuset i Madrid. Hovedstade­n er aller hardest rammet. Her arbeider Mara Dasí, som er en av mange sykepleier­e og leger som er blitt smittet av koronaviru­set. De har lite smittevern­utstyr, og hver sykepleier har ett sett med smittevern­utstyr for hver vakt.
Foto: Privat Sykepleier­e ved Universita­rio de la Princesa-sykehuset i Madrid. Hovedstade­n er aller hardest rammet. Her arbeider Mara Dasí, som er en av mange sykepleier­e og leger som er blitt smittet av koronaviru­set. De har lite smittevern­utstyr, og hver sykepleier har ett sett med smittevern­utstyr for hver vakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway