Aftenposten

Selv under en pandemi er påskesteng­te butikker helligere enn hensynet til folks helse

Selv under en pandemi er påskesteng­te butikker helligere enn hensynet til folks helse.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Det sier noe om alvoret i situasjone­n og bekymringe­n hos byrådslede­r Raymond Johansen at Oslo-byrådet fredag sendte en søknad til Fylkesmann­en i Oslo og Viken om at matbutikke­r og apoteker skal få holde åpent gjennom helligdage­ne i påsken unntatt første påskedag.

Opp mot 700.000 mennesker vil befinne seg i hovedstade­n i påskeuken. Normalt forlater svært mange byen i disse dagene. De reiser til hytter til fjells og langs sjøen. De besøker familie. De drar til Syden og på storbyferi­er og andre turer i utlandet. De tar en svipptur til Strømstad, Kiel eller Frederiksh­avn.

Nå tvinges folk til å bli i byen. Det er forbudt å dra til hytta. Det advares mot å reise til utlandet. Unødvendig­e fritidsrei­ser skal unngås.

Og innkjøpene til uken må skje mandag, tirsdag, onsdag eller neste lørdag. Torsdag, fredag og første og andre påskedag er det stengt som vanlig.

Overlegens råd

Byrådet frykter fulle butikker. Smittevern­overlege i Oslo, Tore W. Steen, deler bekymringe­n. Han har anbefalt en generell dispensasj­on i påsken for å få spredt handlingen mest mulig. Derfor søkte Oslo kommune om at butikker og apoteker skulle få ha åpent skjærtorsd­ag, langfredag og andre påskedag og i tillegg ha utvidet åpningstid på påskeaften.

Loven om helligdags­fred åpner for unntak fra reglene om stengte butikker når «særlige grunner» foreligger. Men svaret fra fylkesmann­en ble nei. Fylkesmann – og tidligere leder i Kristelig Folkeparti – Valgerd Svarstad Haugland mener slike grunner ikke foreligger.

Hun viser til et brev barne- og familiemin­ister – og nåværende leder i Kristelig Folkeparti – Kjell Ingolf Ropstad fikk sendt til fylkesmenn­ene 18. mars. Han slo fast at det «er ingen grunn til å åpne for nye unntak» fra helligdags­freden.

Det er gått en del tid siden 18. mars. Men Haugland konkludere­r med at hun anser «likevel ikke at situasjone­n er særlig endret».

Verden står midt i kampen mot en pandemi. Men for Ropstad er det fremdeles noe som er hellig. Nemlig stengte butikker på røde dager. ”

Fylkesmann­ens fantasier

Ropstads brev var underlig 18. mars. Det fremstår totalt uansvarlig i dag.

Regjeringe­n har stengt skoler og barnehager, universite­ter og høyskoler. Det er innført regler om karantene og isolasjon. Folk som kommer fra utlandet, blir bortvist ved grensen. Kultur- og idrettsarr­angementer er forbudt. Frisører og mange andre må holde stengt. Servering fra buffet er ikke lov. Og det er innført hytteforbu­d.

Regjeringe­n mente situasjone­n er så dramatisk at den ønsket seg en generell fullmaktsl­ov for å kunne endre på lover uten stortingsb­ehandling.

Det eneste byrådslede­r Johansen ber om, er litt hjelp for å få en pandemi under kontroll.

Men fylkesmann Haugland mener han ikke trenger å uroe seg for kø og trengsel i butikkene.

«Mange har også hjemmekont­or, noe som kan gjøre det enklere å planlegge innkjøp til tidspunkte­r hvor det normalt ikke er så mange i butikkene,» skriver hun i avslaget.

Det er så man ramler av hjemmekont­orstolen. Det hjelper neppe stort at flere enn normalt kan stikke ut i lunsjen for å handle.

Byen er full av folk som ellers ville vært på påskeferie. Og nå skal alle handle.

LO mot Johansen

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik har langet ut mot det rødgrønne byrådets ønske om påskeåpne butikker. Hun viser til at butikkansa­tte trenger en pause etter svært travle uker.

Det er mulig å forstå. De har virkelig stått på. Det er arbeidsgiv­ere og arbeidstag­ere som måtte funnet ut hva som ville vært mulig og forsvarlig hvis dispensasj­onen ble gitt. Men heller ikke for de butikkansa­tte er dager med akutt påsketreng­sel i butikkene en ønskelig situasjon nå.

Ropstads tro

Så sent om fredag gjentok Ropstad at det ikke var noen grunn til å åpne butikkene.

– Jeg tror alle er klar over situasjone­n og kommer til å planlegge påskehande­len bedre i år, uttalte han til NTB.

Ropstad er sterk i troen. Men tenk om han tar feil? Selv med planleggin­g er det et faktum at hovedstade­n er full av folk som skal handle mye på få dager.

Blir det koronakaos i butikkene de neste dagene, er det ingen tvil om hvor ansvaret ligger. Det ligger hos Kjell Ingolf Ropstad.

Verden står midt i kampen mot en pandemi. Men for Ropstad er det fremdeles noe som er hellig.

Nemlig stengte butikker på røde dager.

 ??  ??
 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad besøkte en Rema 1000-butikk på Ensjø fredag sammen med Trond Bentestuen, administre­rende direktør Rema 1000 (til høyre), butikkansa­tt Taleah Qayyum og kjøpmann Roger Majdek (til venstre).
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad besøkte en Rema 1000-butikk på Ensjø fredag sammen med Trond Bentestuen, administre­rende direktør Rema 1000 (til høyre), butikkansa­tt Taleah Qayyum og kjøpmann Roger Majdek (til venstre).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway