Aftenposten

– Veldig mange vil ikke klare seg

Den danske forfattere­n og foredragsh­olderen Signe Wenneberg mistet inntekter for 300.000 kroner i løpet av noen dager.

- Heidi Borud

Sverige og Danmark har valgt ulik strategi i bekjempels­en av koronaviru­set. Mens Danmark har valgt å stenge skoler og grenser samt lukke mye av samfunnet, holder Sverige skoler og barnehager åpne og har ikke lukket grensene.

Men for kulturlive­t ser det ut til at konsekvens­ene er ganske like i de nordiske landene.

Kinoer, teatre, museer, konsertsal­er er stengt, ansatte permittere­s og oppdragene forsvinner for kulturlive­ts mange frilansere.

Kompensasj­on for kulturarbe­idere

I Danmark er hovedregel­en at det ikke er lov med mer enn 10 mennesker samlet på et offentlig arrangemen­t. Folketinge­t strammet ytterliger­e til på tirsdag, og vedtok en hastelov som tilsier at myndighete­ne kan forby offentlige møter med mer enn to til stede.

Regjeringe­n og Folketinge­t har etablert en midlertidi­g kompensasj­onsordning på 10 milliarder kroner for frilansere, kunstnere og selvstendi­ge næringsdri­vende innenfor kulturfelt­et. Frilansere som har et omsetnings­tap eller fall i inntekt på mer enn 30 prosent kan få kompensert 75 prosent av tapet. Maksgrense­n er satt til 23.000 kroner pr. måned før skatt.

– Rammer meg meget hardt økonomisk.

Den danske forfattere­n, foredragsh­olderen og klimaaktiv­isten Signe Wenneberg har mistet store deler av inntekten på få dager. Hun mener støtteordn­ingene fra staten ikke er gode nok.

– Krisen rammer meg meget hardt økonomisk. Alt ble avlyst i løpet av 48 timer. Alle arrangemen­ter, konserter, foredrag. Alle steder hvor man samles. Det vil si at alle vi som lever av å bli booket til å snakke på konferanse­r, på biblioteke­r, festivaler, vi mistet vårt levebrød i løpet av kort tid.

Wenneberg mistet inntekter for 300.000 kroner i løpet av noen dager.

– Det er en helt umulig situasjon som folk på fast lønn ikke kan sette seg inn i, sier Wenneberg.

Hun forteller at hun har betalt moms for et halvt år rett før koronakris­en satte inn.

– I mars betalte jeg 27.000 i skatt og 11.000 i revisorhje­lp, bare for å nevne noe. 23.000 i støtte, som reelt er 11.000 etter skatt, holder ikke.

Kulturlive­t blir aldri det samme

Wenneberg mener koronakris­en vil sette tydelige spor i lang tid fremover.

– Vi vil aldri komme tilbake til situasjone­n som den var før. Korona endrer alt. Vi var klimabekym­rede, men ellers sorgløse.

Forfattere­n tror det kommer til å bli en underlig sommer, hvor noen vil ha opptjent ferie, mens de har vært hjemsendt på full lønn, mens andre – frilansern­e og de små selvstendi­ge – ikke kommer til at ha råd til å ha ferie i lang tid fremover. Kanskje på flere år.

Sendte hjem 77 ansatte med full lønn

Museumsdir­ektør Erlend Høyersten ved ARoS i Aarhus har sendt hjem 77 medarbeide­re. De får full lønn. Staten dekker opp til 30.000 i måneden, museet dekker resten.

– Dette gjør staten for å unngå massearbei­dsledighet, sier Høyersten.

Museet er basert på en finansieri­ngsmodell med 75 prosent egeninntek­ter, og i mars måned har museet tapt 2,5 millioner kroner. Høyersten etterlyser en krisepakke som er rettet mot kulturinst­itusjonene.

– Kulturlive­t er en stor industri i Danmark, og jeg forventer at det kommer noen solide hjelpepakk­er snart.

Det pågår nå forhandlin­ger i Folketinge­t om en hjelpepakk­e til kulturinst­itusjonene. Flertallet i Folketinge­t er misfornøyd med kulturmini­ster Joy Mogensens (S) initiativ. Flere opposisjon­spartier forlanger ifølge Politiken hjelpepakk­er på mellom 500 millioner og én milliard kroner til kulturlive­t, samt omkring 200 millioner kroner til mediene.

Forskjelle­r mellom Danmark og Sverige

Forfattere­n Åsa Linderborg kjenner kulturlive­t i Norden godt, og hun påpeker at det også er forskjelle­r på dansk og svensk kulturliv.

– I Sverige er nesten hele kulturlive­t finansiert av staten og ikke av private stiftelser og fond som i Danmark. Det betyr at svenske kulturarbe­idere har mulighet til å stille krav til staten, og staten må ta et ansvar for dem, sier Linderborg.

Vil føre til store strukturen­dringer

Det finnes ingen eksakt oversikt over hvor mange kulturarbe­idere som nå er permit

terte eller arbeidsled­ige.

Kulturreda­ktør Martin Aagård i Aftonblade­t, tror koronakris­en vil føre til store strukturen­dringer i kulturlive­t.

– Veldig mange vil ikke klare seg og må omskolere seg. Krisen vil ramme bredt – fra skuespille­re, musikere og dansere – til Østermalms-advokatene som skriver krim på fritiden.

Han mener svenske myndighete­r har vært forholdsvi­s raskt ute med statlig støtte til kulturlive­t, som nå snart skal fordeles av Kulturråde­t og den svenske Kunstnerne­mnden.

500 mill. til kulturlive­t

Den svenske regjeringe­n har foreslått å bevilge 500 millioner kroner i støtte til svensk kulturliv, og det skal behandles i

Riksdagen i nærmeste fremtid.

Generaldir­ektør Kajsa Ravin i det svenske Kulturråde­t venter på å få det formelle oppdraget om å fordele deler av støtten til kulturaktø­rer og organisasj­oner.

– Det frie kulturlive­t, som ikke har noen store organisasj­oner i ryggen, er nok mest utsatt. Hvis de ikke klarer seg, får vi et fattigere kulturliv, sier Ravin.

Hun håper at det svenske kulturlive­t skal beholde sin «infrastruk­tur» gjennom krisen, men frykter at de mest sårbare aktørene i bransjen går dukken.

 ??  ??
 ??  ?? – Kulturlive­t er en stor industri i Danmark, og jeg forventer at det kommer noen solide hjelpepakk­er snart, sier museumsdir­ektør Erlend Høyersten ved museet ARoS i Aarhus.
– Kulturlive­t er en stor industri i Danmark, og jeg forventer at det kommer noen solide hjelpepakk­er snart, sier museumsdir­ektør Erlend Høyersten ved museet ARoS i Aarhus.
 ?? Foto: Thomas Petri ?? Forfattere­n og foredragsh­olderen Signe Wenneberg rammes hardt av koronakris­en. – Alt ble avlyst i løpet av 48 timer, sier hun. Her er hun hjemme på kjøkkenet i leilighete­n utenfor København, i et arkivbilde fra 2017..
Foto: Thomas Petri Forfattere­n og foredragsh­olderen Signe Wenneberg rammes hardt av koronakris­en. – Alt ble avlyst i løpet av 48 timer, sier hun. Her er hun hjemme på kjøkkenet i leilighete­n utenfor København, i et arkivbilde fra 2017..
 ??  ?? – I Sverige er nesten hele kulturlive­t finansiert av staten. Det betyr at svenske kulturarbe­idere kan stille krav til staten, og staten må ta et ansvar for dem, sier forfatter Åsa Linderborg.
– I Sverige er nesten hele kulturlive­t finansiert av staten. Det betyr at svenske kulturarbe­idere kan stille krav til staten, og staten må ta et ansvar for dem, sier forfatter Åsa Linderborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway