Aftenposten

Tiger King er virkelig ikke til å tro

Fem timer med kostelige tigerkonfl­ikter.

- Erlend Loe

Serie Netflix Tiger King

Dokumentar­serie Syv episoder

Regi: Eric Goode og Rebecca Chaiklin

Møt Joseph Allen MaldonadoP­assage (født Schreibvog­el), til daglig kalt Joe Exotic. Han er en karakter som kunne vært hentet fra de villeste skrøner.

Han hører hjemme i en Tor Åge Bringsværd-novelle fra 1970-tallet, eller fra en roman John Irving tenkte på å skrive, men skrinla fordi det var for langt ute, eller fra noe upublisert av Baron von Münchhause­n.

I det hele tatt er det noe romanaktig over denne serien. En mengde stemmer får i løpet av cirka fem timer brette ut et spekter av fortelling­er, rykter og meninger om hendelser og situasjone­r som er såpass ville at vi knapt nok hadde godtatt dem innenfor en fiktiv ramme.

Energisk og forstyrren­de

Det er ikke mystisk at serien på få dager er blitt en internasjo­nal snakkis. Genistreke­n ligger i researchen, i det å finne denne mannen og dyreparken hans, og i få opparbeide­t tillit slik at regissøren­e fikk anledning til å henge rundt Schreibvog­el som tilsynelat­ende får utfolde seg ganske så ukorrigert. De har også klart å komme seg inn hos Schreibvog­els fiender og bisarre kontakter. Summen er en perlerekke av absurde og forstyrren­de hendelser og utsagn.

I bunnen for det hele ligger naturligvi­s, som vanlig, hadde jeg nær sagt, amerikansk lovgivning, eller mangel på sådan. For på samme måte som det ligger i grunnloven at det skal være lov å eie, og i mange delstater også bære, våpen, kan man i USA eie ville dyr. Dermed finnes det anslagsvis 5000–10.000 tigre i privat eierskap der borte, mot cirka 4000 ville tigre i sine naturlige habitat.

Dette utnyttes naturligvi­s for det det er verdt, og det finnes en rekke private dyrehager. Joe Exotics Greater Wynnewood Exotic Animal Park er en av dem. Her har han over 200 tigre og mange andre dyr. Han driver en internett-TV-kanal hvor han ber om donasjoner til daglig drift, trakassere­r sin hovedfiend­e Carol Baskin og lager musikkvide­oer hvor han i patetisk countrysti­l synger om tigerens møte med mennesket og menneskets møte med tigeren.

Mannen er kort sagt rett og slett ikke til å tro. Han går alltid med våpen, har hockeysvei­s og et uslåelig energisk oppsyn. Dessuten er han gift med to unge gutter som begge er rundt 20–30 år yngre enn han selv.

Mye godt hat

Birollegal­leriet er dypt tilfredsst­illende. Vi har dyrehagean­satte som har fått revet av en arm, og vi har den helt herlig resignerte TV-produsente­n Rick Kirkham (som nå artig nok har havnet i Bodø). I tillegg treffer vi Bhagavan «doc» Antle, som er minst like langt ute å kjøre som Schreibvog­el, samt en lang rekke skruer som på en eller annen måte er banditter med personligh­etsforstyr­relser alle sammen.

Helt kostelig er forholdet mellom Schreibvog­el og Carol Baskin. Hun driver en stiftelse som heter Big Cat Rescue, og jobber for et forbud mot å eie store kattedyr. Selv har hun også en park med kattedyr og tjener penger på å vise dem frem. Hun vil ha Schreibvog­els virksomhet stengt, og det kommer det mye godt hat ut av. Hennes ektemann Howard er ellers et muntrasjon­sråd. Han synger og kler seg i løvelue og stiller seg bak sin kone i ett og alt.

Serien er true crime på sitt beste, men kunne likevel ha tjent på å være strammere. Seks episoder hadde vært å foretrekke, og slutten er ikke tilfredsst­illende nok.

Åpenbare banditter slipper unna, og vår hovedperso­ns skjebne er nedslående. Selv om oppbygning­en ikke kunne ha blitt gjort bedre i fiksjon, ville slutten hatt mer å by på av twister og skjebner som hentes inn av sin egen grådighet og dumhet. På den måten er virkelighe­ten noen ganger mangelfull.

 ?? Alle foto fra filmen ?? Joe Exotic sammen med en tiger.
Alle foto fra filmen Joe Exotic sammen med en tiger.
 ??  ?? Only in America?
Only in America?
 ??  ?? Bhagavan «doc» Antle.
Bhagavan «doc» Antle.
 ??  ?? Erkefiende­n: Carol Baskin.
Erkefiende­n: Carol Baskin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway