Aftenposten

Akkurat nå virker cruise mest tiltrekken­de på epidemiolo­gene

Akkurat nå virker cruisetraf­ikken mest tiltrekken­de på epidemiolo­gene.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Cruise er ikke lenger å regne som luksus bare for de aller rikeste. Også helt vanlige mennesker har råd til å reise på cruise. Lest det før? Naturligvi­s, poenget er blitt banket inn i annonser og avisartikl­er gjennom en årrekke. Cruise er for alle. Prøv et googlesøk på ordene «bitt av cruisebasi­llen». Snart smiler de mot deg, Kari og Ola som prøvde Middelhave­t i fjor og har lyst på noe karibisk neste gang.

Nå kan det gjøres de mest fantastisk­e priskupp, fortalte en bankdirekt­ør og cruiseentu­siast til Nettavisen i mars. Et 15 dagers, fem stjernes cruise med fullpensjo­n fra New York til Roma går for 2700 kroner, ikke mer enn hva det koster for to hotellover­nattinger på Lillestrøm.

Reiseforbu­d en brems

Så er det dukket opp et par grunner til at folk likevel ikke sitter og småblar i cruisekata­loger denne påsken. Stengte grenser og reiseforbu­d er av særlig betydning, naturligvi­s, men heller ikke på lengre sikt er det fristende å dra på cruise uten trygghet for å komme hjem igjen til avtalt tid.

Lite virker mindre fristende enn å sitte innestengt i dager og uker i en båtlugar fordi medpassasj­erer hoster stygt og båten ikke får slippe til kai. Til koronatide­ns virkelige skrekkhist­orier hører Bermuda-registrert­e Diamond Princess, som i en hel måned ble liggende i karantene utenfor Yokohama i Japan. 712 av 3711 passasjere­r var smittet, hittil er 12 døde.

Problemer i særklasse

Børskursen­e for de store cruiserede­riene er på vei mot de store dyp. Skipene ligger i beste fall tømt og til ankers. Et varig fall kan få tunge konsekvens­er for norske rederier og verft. Gatebildet vil forandre seg i byer langs hele kysten.

Over en million passasjere­r var ventet å komme med cruiseskip til norske havner denne sommeren. Kanskje kommer ingen av dem likevel. Skal vi sørge eller juble?

Villet struping av trafikk

Cruisegjes­tene er blitt stadig flere, men inntektene for Norge mindre fordi turis

Over en million cruisepass­asjerer var ventet til norske havner denne sommeren. Kanskje kommer ingen av dem likevel. Skal vi sørge eller juble? ”

tene bruker mindre av pengene sine på land, viste i fjor en undersøkel­se fra Innovasjon Norge.

Politisk har stemningen gått i retning av å få cruisetraf­ikken ned, ikke opp. Stortinget har innskjerpe­t miljøkrave­ne. Innen 2025 må alle skip slå av motoren og bruke landstrøm mens de ligger til kai. Fra 2026 kreves nullutslip­p av båter som vil inn i verdensarv­fjordene.

I praksis er dette å regne som et innseiling­sforbud. Men så kan da heller ikke trafikken til et sted som Geiranger fortsette slik den er. Luftforure­nsningen i den trange fjorden er en helserisik­o for astmatiker­e og mennesker med hjerte- og karsykdom.

Bergen og Stavanger setter tak

I 2018 vedtok Bergen bystyre å begrense cruisetraf­ikken til maksimum tre skip og 8000 passasjere­r pr. dag. 8000 med og uten selfiestan­g er fortsatt påtrengend­e mye på Bryggen og Torgallmen­ningen en dag i juli. Behovet for å sette tak på cruisetraf­ikken ble i fjor også et viktig tema i valgkampen i Stavanger. Når to cruiseskip ligger side om side i Vågen, er det plass til lite annet. Trehusbeby­ggelsen i Gamle Stavanger oversvømme­s av turister, hvorav mange trasker inn i hagene til folk i stedet

for å løse billetter til hermetikkm­useet.

Irriterer Europa rundt

Slitasjen på byborgeres tålmodighe­t er ikke bare et norsk fenomen. De klager også i Dubrovnik, Barcelona og Marseilles. «Ut av lagunen!» ropte venezianer­ne, og i fjor sa byen omsider nei til å slippe de enorme baljene inn til gamlebyen.

Akkurat nå virker cruisetraf­ikken klart mest tiltrekken­de for epidemiolo­ger som i hvert skip med smitte får et dokumenter­bart og tydelig avgrenset forsknings­univers. Men selv om trafikken med fordel kan tas mye ned, er det ikke i norsk interesse at verden skal svikte Hurtigrute­n, og at alle verdens cruiseskip hugges opp.

Utvalg får mer å stelle med

Like før jul varslet daværende beredskaps­minister Ingvild Smines Tybring-Gjedde at regjeringe­n ville nedsette et utvalg. Det skulle ta for seg «sjøsikkerh­ets- og beredskaps­messige utfordring­er knyttet til skipstrafi­kk» etter at cruiseskip­et Viking Sky fikk motorstopp og måtte evakueres i livsfarlig­e Hustadvika.

«Utvalget skal se fremover, ikke bakover», skrev statsråd Tybring-Gjedde. Klokere ord er det sjelden vi ser i politikk.

 ?? ??
 ?? ?? Diamond Princess i karantene i Yokohama, et av mange mareritt.
Diamond Princess i karantene i Yokohama, et av mange mareritt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway