Aftenposten

Økonomer anbefaler raske og strenge tiltak

Gevinsten av sparte leveår mer enn oppveier de store økonomiske kostnadene, viser en ny analyse.

- Sigurd Bjørnestad

Helsegevin­sten mer enn oppveier store kostnader.

Fire forskere i Statistisk sentralbyr­å (SSB) har laget den første samlede samfunnsøk­onomiske analysen av kampen mot korona. Den prøver å veie verdien av sparte leveår opp mot kostnadene ved å stenge ned store deler av økonomien. Pluss en rekke andre gevinster og kostnader.

– Vår konklusjon er at resultaten­e støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjon­en styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier SSB-forskerne Geir Bjertnæs og Erling Holmøy.

Sammen med kollegene Roger Hammerslan­d og Birger Strøm har de prøvd å sette priser på gevinster og kostnader i de ulike strategien­e for å bekjempe viruset.

Stengt økonomi forsvarer prisen Konklusjon­en er basert på en rekke forutsetni­nger som ifølge forskerne «nødvendigv­is er usikre»:

Verdien av sparte leveår og redusert sykdom mer enn oppveier de store økonomiske kostnadene. Virkemidle­ne bør være strenge og inngripend­e.

Dette er ikke et SSB-prosjekt. Men de « står fullt og helt ansvarlige for innholdet som privatpers­oner».

Et utvalg under ledelse av professor Steinar Holden er i disse dager i sluttspurt­en av en lignende rapport til Helsedirek­toratet.

Ser på tre alternativ­er

Forskerne sammenlign­er tre strategier:

• Bremse spredninge­n av viruset (B). Hensikten er å unngå at kapasitete­n ved sykehusene blir sprengt. Mindre strenge tiltak enn det Norge innførte fra 12. mars. Ligner på det Sverige har gjort. 42 prosent av befolkning­en blir smittet, flere dør, flere blir immune, økonomien klarer seg bedre og behovet for tiltak er nesten borte etter to år.

• Undertrykk­e viruset (U). Strengere tiltak. 7,5 prosent blir smittet, færre dør, færre blir immune, de økonomiske kostnadene blir svært store og epidemien kan avsluttes med at det kommer en vaksine etter to år.

• Eliminere viruset (E). Svært strenge

Vi sparer flere liv, færre blir syke og permitteri­ngene og ledigheten blir mye mer kortvarige enn i alternativ­et med å bremse ” Erling Holmøy, SSB-forsker

tiltak. En blanding av kinesisk og sørkoreans­k strategi. Bare litt under 2 prosent blir smittet og få dør. De økonomiske kostnadene blir kortvarige og dermed mindre enn i B- og U-alternativ­ene. Målet er å eliminere smitten i løpet av fem måneder. Deretter svært strenge restriksjo­ner på innreise til Norge. Etter to år vaksineres hele befolkning­en.

De fire økonomene sammenlign­er de to siste alternativ­ene med det første. Det siste er best, viser beregninge­ne.

Setter verdien på ekstra leveår

I analysen tråkler forfattern­e seg gjennom en rekke ulike effekter ved koronabekj­empelsen. Alt må få prislapper.

Særlig sentral er verdien av ekstra leveår for dem som blir reddet.

– Vi kommer ikke unna å verdsette at folk reddes fra død og lidelse. Dette er selvsagt kontrovers­ielt, mange regner det som ufølsomt og umoralsk å gjøre dette. Men tallene er laget av myndighete­ne, og de blir brukt i en rekke sammenheng­er, sier Holmøy.

Tallene fra forskninge­n spriker, og derfor gjør SSB-forskerne sine beregninge­r med to ulike verdier av et spart leveår: 575.000 kroner og 1,25 mill. kroner.

Usikkert hvordan koronaen slår ut Tallet for døde som prosentvis andel av antall smittede er helt sentralt i en samfunnsøk­onomisk analyse.

Også her regner forskerne på to alter

nativer. Ett er Folkehelse­institutte­ts (FHI) anslag, som tolkes som 0,24 prosent. Det andre er et anslag på 0,9 prosent, som benyttes i en rapport fra Imperial College i London.

Forskerne har også prøvd å sette verdier på en rekke andre effekter som i utgangspun­ktet er ikke-økonomiske.

Rasert økonomi

En rekke økonomer har de siste ukene vært svært bekymret for det store antallet permitteri­nger. De fire forskerne har prøvd å anslå produksjon­stapet ved ulikt antall permittert­e i de tre alternativ­ene.

Dette er i utgangspun­ktet litt enklere enn å verdsette liv. Det er mye statistikk for lønninger og verdiskapi­ng i ulike næringer. Disse kan brukes som et utgangspun­kt.

Summerer til slutt

Til slutt er alt summert. Strategien med å prøve å eliminere (E) viruset er samfunnsøk­onomisk bedre enn de to andre.

Det gjelder med begge de alternativ­e verdiene av et spart leveår og med forutsetni­ngene om dødelighet både fra FHI og Imperial College.

– Vi sparer flere liv, færre blir syke og permitteri­ngene og ledigheten blir mye mer kortvarige enn i alternativ­et med å bremse. Det blir større kostnader ved karantene og grensekont­roll, men disse er mye mindre enn de ekstra gevinstene, sier Holmøy.

Han mener dessuten det er bedre å være føre var enn etter snar.

– Det er lett å slippe opp på strenge tiltak som er satt inn tidlig, mens det vil ha liten effekt å skjerpe tiltakene etter at smittespre­dningen er blitt eksplosiv, sier han.

Også strategien med å undertrykk­e (U) viruset er mer lønnsom enn bremsestra­tegien (B), unntatt i alternativ­et der verdien av et spart leveår blir satt til 575.000 kroner og FHIs relativt lave tall for dødelighet benyttes.

Trenger vaksinen

Men både strategien med undertrykk­else (U) og eliminerin­g (E) trenger en vaksine for å avslutte epidemien. Mange nok blir ikke syke og deretter immune. Koronaen dør ikke ut av seg selv.

Hvis myndighete­ne vurderer det som usannsynli­g at det kommer vaksine, så er bremse-strategien (B) med mange smittede og immune den beste. Det er den som ligner på svenskenes strategi.

Uten vaksine havner Norge før eller siden der uansett.

– Basert på det forskere sier, anser vi sannsynlig­heten for at det kommer en vaksine i løpet av to år som relativt høy, sier Holmøy.

Den forventede ekstra kostnaden ved å måtte gå over på bremse-strategien er dermed så lav at eliminerin­g er å foretrekke også når denne usikkerhet­en trekkes inn.

 ?? ??
 ?? ?? Koronaepid­emien har ført til nesten folketomme gater i Oslo, men bilene står tett fordi folk holder seg hjemme i påsken. Bildet er fra Stensgata.
Koronaepid­emien har ført til nesten folketomme gater i Oslo, men bilene står tett fordi folk holder seg hjemme i påsken. Bildet er fra Stensgata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway