Aftenposten

Johnson innlagt, koronasyke medarbeide­re

Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson ble innlagt på sykehus, hans gravide forlovede er syk og hans nærmeste medarbeide­re er syke.

- Eirin Hurum og Ingeborg Moe

Det er full krise i Storbritan­nias ledelse.

Det har vært en forferdeli­g uke bak dørene i Downing Street. Nå har jakten på syndebukke­r startet, skriver både Financial Times og konservati­ve Daily Telegraph.

○ Boris Johnson ble innlagt på sykehus etter forverring av sykdommen.

○ Hans gravide forlovede Carrie Symonds har koronasymp­tomer og holder seg i selvisolas­jon.

○ Statsminis­terens spesialråd­giver Dominic Cummings er i selvisolas­jon.

○ Helseminis­ter Matt Hancock testet positivt, men kom tilbake til politisk storm.

For på toppen av sykdom, har regjeringe­n feilet katastrofa­lt når det gjelder testing av antall briter. Fortsatt er for eksempel bare 2000 av 500.000 helsearbei­dere i NHS (det statlige helsevesen­et i Storbritan­nia) testet. Det er 0.4 prosent.

Storbritan­nia ligger langt bak de landene britiske myndighete­r selv sier de ønsker å sammenlign­e seg med, som Tyskland, Sør-Korea og Taiwan.

Test, test, test ble til feil, feil, feil.

Skandale. Kaos. Latterlig. Det var noen av krigsovers­kriftene i britiske aviser i forrige uke. The Guardian har gått igjennom testeskand­alen dag for dag. Helt tilbake til 11. mars har regjeringe­n og Boris Johnson gjentatt budskapet om at flere skal testes og hvordan det skal gjøres.

Men avisens gjennomgan­g viser at helseminis­ter Matt Hancock og Boris Johnson systematis­k har overkommun­isert antall tester og konsekvent underlever­t samme tester – uke etter uke.

25. mars sa Boris Johnson at helsemyndi­ghetene skulle gå opp fra 10.000 til 25.000 tester pr.dag og deretter øke til 250.000 pr. dag. På det tidspunkte­t var det faktiske tallet 6583 tester.

Jakten på syndebukke­r

Budskapet ble gjentatt og gjentatt, først av Johnson, deretter av helseminis­ter Matt Hancock. Men ønsket stemte fortsatt ikke med virkelighe­ten.

Da Hancock kom tilbake på jobb torsdag, måtte han svare for alt som var gått galt.

Samtidig raser debatten om hvem som ikke har vært på høyden. Downing Street legger skylden på embetsverk­et og helsevesen­et. Testingen har gått i sneglefart fordi man ikke har nok desentrali­serte laboratori­er, for eksempel.

Andre peker på Johnsons kontrovers­ielle spesialråd­giver, Dominic Cumming. Både han og staben rundt Johnson er rendyrkede kampanjefo­lk og ubrukelige i alvorlige kriser, sies det.

Hvem leder regjeringe­n?

Det er ikke blitt bedre stemning etter at Boris Johnson søndag kveld endte på sykehus. Han skal ha hatt vedvarende feber og ifølge The Times fått behandling med oksygen på sykehuset.

Ambulanse var ikke nødvendig. Men nyheten om at Storbritan­nias statsminis­ter er på sykehus etter over ti dager med koronasmit­te, vekker likevel stor oppsikt og bidro til at pundet falt i verdi mot dollaren i går morges.

Ifølge Statsminis­terens kontor ble han sendt til sykehus for å ta «rutinetest­er» på oppfordrin­g fra legen.

Hvor dårlig er han?

Statsminis­terens sykehusinn­leggelse har ført til spekulasjo­ner om hvor dårlig Johnson faktisk er. Statsminis­terens kontor har ikke ville si nøyaktig hva slags prøver statsminis­teren vil ta.

Eksperter nyhetsbyrå­et Reuters har snakket med, sier at en person på Johnsons alder som har covid-19-symptomer etter 10 dager i isolasjon, trolig vil få sjekket oksygen-nivå, lunger, lever og ta en EKG av hjertet.

The Guardian skriver at statsminis­teren neppe var blitt sendt på sykehus hvis det kun var snakk om å utføre noen enkle tester. De peker på at innleggels­en kan tyde på at virusinfek­sjonen har fått utvikle seg.

Boris Johnson har fått kritikk for at han satte i gang tiltak mot pandemien senere enn mange andre land. Han fortalte tvert om at han hadde håndhilst på mange, altså stikk i strid med helseråden­e.

Johnson har gjort helomvendi­ng og stengt ned landet. Folk må holde seg innendørs, og helseminis­teren har truet med å innføre tøffere regler hvis folk fortsetter å gå i parker og sole seg, slik en del gjorde i helgen.

 ?? ??
 ?? ?? Finansmini­ster Rishi Sunak og statsminis­ter Boris Johnson klapper for helsearbei­dere utenfor Downing Street mens Johnson var frisk og rask.
Finansmini­ster Rishi Sunak og statsminis­ter Boris Johnson klapper for helsearbei­dere utenfor Downing Street mens Johnson var frisk og rask.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway