Aftenposten

- Surrealist­isk at jeg skulle være så profetisk

– Noen sier at krisen er en katastrofe. Det synes jeg ikke den er, sier den danske forfattere­n Hanne-Vibeke Holst. I romanen Som pesten fra 2018 beskriver hun hvordan verden rammes av en truende pandemi.

- Heidi Borud

Forfatter Hanne-Vibeke Holst forutså pandemien i detalj.

Allerede i 2013 begynte HanneVibek­e Holst, som er en av Danmarks bestselgen­de forfattere, på arbeidet med det som skulle bli romanen Som pesten. – Jeg er ikke overrasket over det som nå skjer, men det føles fullstendi­g surrealist­isk. At jeg skulle være så profetisk. Disse utviklings­trekkene har jeg nøye beskrevet, sier Holst på telefon fra sommerhuse­t på Sjællands Odde, hvor hun har vært isolert siden 10. mars.

Krise eller katastrofe?

Holst synes det er viktig å stoppe opp og reflektere over hvilke ord vi nå bruker.

– Noen sier at krisen er en katastrofe. Det synes jeg ikke den er. Dette er ikke Annen verdenskri­g. Det er ikke hungersnød. Vi vil bli fattigere, ja, men vi snakker ut ifra et meget høyt skandinavi­sk velferdsni­vå.

Hun påpeker at vi lever i en nordisk velferdsst­at, som det er viktig å verne om.

– Det er mye verre for USA og ikke minst i de afrikanske landene. Det må vi også ta med i vurderinge­n.

Holst synes det er oppløftend­e å se hvordan befolkning­en har respondert på politikern­es anmodninge­r og påbud. Hun mener det er uttrykk for en enorm endringsvi­lje i befolkning­en.

– Den viljen synes jeg vi skal ta med ut i den andre enden og virkelig jobbe for en grønn omstilling. Vi har sett en krisebevis­sthet i befolkning­en, og den bør vi ta med videre når vi skal bekjempe klimakrise­n.

Helt ut av kontroll

I romanen Som pesten forteller hun hvordan verdenssam­funnet blir rammet av en svært smittsom pandemi helt ute av kontroll.

Mye av det hun beskriver i fiksjonsfo­rm, er påfallende likt det vi nå opplever med koronakris­en.

Stengte skoler og tomme gater. Mangel

Vi kan ikke frykte fremtiden ” Hanne-Vibeke Holst

Dagens sitat Adlai Stevenson,

amerikansk politiker

Et sultent menneske er ikke et fritt menneske

på håndsprit, masker, hansker, respirator­er og annet beskyttels­esutstyr. Vi kommer tett inn på livet til toppene i Verdens helseorgan­isasjon (WHO) i Genève, hvor Holst brukte mye tid på å intervjue medisinske forskere.

Hun ble advart om at det vil komme en verdensoms­pennende pandemi snart. Ofte går det i 100-årssykluse­r. Og spanskesyk­en rammet verden i 1918.

– Jeg snakket med mange forskere – virologer og epidemiolo­ger – og beskriver jo detaljert hvordan pandemien utvikler seg. Men det jeg ikke forutså, er den økonomiske kollapsen i samfunnet. At den skulle komme så hurtig og ramme så bredt. Det ante jeg ikke, sier Holst.

Vitenskaps­folk har advart

Bokens viktigste budskap er at vi kun kan løse store kriser i fellesskap. Vi må styrke den globale solidarite­ten hvis vi skal løse utfordring­ene som en verdensoms­pennende pandemi krever, mener Holst

– Vitenskaps­folk har advart mot at en pandemi ville komme, og at det er viktig å forebygge og styrke beredskape­n. Jeg har også snakket om det, men det er ikke blitt tatt på alvor av politikern­e. Ikke før nå.

Holst synes politikern­e reagerte for sent på koronaviru­set. Da de først skjønte alvoret, både norske og danske politikere, ble fornuftige tiltak iverksatt, mener hun.

Holst påpeker at WHO i 2019 advarte mot at landene måtte forberede seg på pandemiske scenarioer.

– Risikabelt

Når krisen først er her, ser hun også lyspunkter:

– Befolkning­en ser ut til å ta myndighete­nes regler på alvor. Jeg tror krisen er en ordentlig wakeup-call for både politikere og folk flest. Jeg mener det absolutt er riktig å stenge skolene og lukke grensene, sier Holst.

– Hva tenker du om at Sverige har valgt en helt annet strategi enn Norge og Danmark?

– Det er på mange måter interessan­t. Skal jeg være egoistisk, så kan jeg jo si at den svenske modellen gir oss mulighet til å sammenlign­e hva som fungerer best. De norske og danske tiltakene på den ene siden, og de svenske på den annen. Vi kan bruke Sverige som en kontrollgr­uppe. Men det er risikabelt det svenskene gjør. Jeg forstår det ikke, men jeg håper det beste.

Dramatisk for kulturlive­t – Hvilke endringer vil koronakris­en føre til på sikt når det g jelder kultursekt­oren?

– Jeg tror de vil bli dramatiske. Men jeg synes det er viktig å si at vi trenger kunst og kultur mer enn noen gang. Krisen utløser store eksistensi­elle spørsmål om liv og død og ikke minst den økonomiske kollaps. Det reises også mange etiske spørsmål. Vi trenger kunstnere mer enn noen gang. De kan hjelpe oss til å reflektere over hva som skjer i verden.

Holst mener det er godt å vite at kunstnere har et sterkt uttrykksbe­hov, som ikke lar seg stoppe så lett.

Vi trenger håp

Håp og trøst er alltid viktig i en krisetid.

– Vi kan ikke frykte fremtiden. Vi må håpe. Og vi må være villig til å lære av krisen og bruke den til noe positivt.

– Jeg tror vi etter hvert vil møtes på kafeer, og vi vil være så lykkelige for å se hverandre igjen. Vi vil også reise ut i verden igjen. Men vi må finne en bedre balanse for klimaets skyld.

Påsken står for døren, og hun skal være i sommerhuse­t på Sjællands Odde med sin ektemann, filmfotogr­afen Morten Bruus.

– Men i år blir det uten barna og storfamili­en. Det blir bare oss to. De voksne barna ser vi kun på facetime.

 ?? ?? – Jeg er ikke overrasket over det som nå skjer, men det føles fullstendi­g surrealist­isk. At jeg skulle være så profetisk, sier den danske forfattere­n Hanne-Vibeke Holst.
– Jeg er ikke overrasket over det som nå skjer, men det føles fullstendi­g surrealist­isk. At jeg skulle være så profetisk, sier den danske forfattere­n Hanne-Vibeke Holst.
 ?? ?? Hanne-Vibeke Holst har vært isolert i sommerhuse­t på Sjællands Odde siden 10. mars.
Hanne-Vibeke Holst har vært isolert i sommerhuse­t på Sjællands Odde siden 10. mars.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway