Aftenposten

Det haster å gjenåpne skoler og barnehager

-

Imorgen kommer regjeringe­ns beslutning om hvilke koronatilt­ak som skal videreføre­s og i hvilken form. I forkant av dette signaliser­er flere kommuner at de vil trenge tid og ikke kommer til å følge et nasjonalt råd om å gjenåpne skoler og barnehager rett over påske. Det gjelder blant annet Oslo. I et intervju i Aftenposte­n slo Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildse­n, fast allerede i helgen at byen ikke vil åpne skoler og barnehager første uke etter påske.

Samtidig gir hun uttrykk for sterk bekymring. Hun sier at kommunen får tak i bare «en brøkdel av de barna med ekstra behov». Hun snakker om at stengninge­n kan gi et «et enormt folkehelse­problem» og større ulikhet, blant annet fordi den hjelpen og støtten barn får i skolearbei­det hjemme, varierer så mye.

Oslos utdannings­direktør, Marte Gerhardsen, advarer også mot rask gjenåpning. Hun sier til NRK at mange foreldre vil «oppleve at det ikke er trygt» og dermed vil la være å sende barna til skolen.

Det er godt mulig at det vil være noe forvirring og usikkerhet i starten. Men beslutning­en om skoleåpnin­g må tas ut fra en helhetsvur­dering basert på helsefagli­ge råd, ikke på hver enkelt forelders uro. Særlig når en gjenåpning kan bidra til at barn med ekstra behov nås.

Kommunene har reelle utfordring­er knyttet til blant annet smittevern og bemanning når skoler og barnehager skal åpnes igjen. Samtidig handler dette om mer enn det.

De negative ringvirkni­ngene av at barn må holdes hjemme, er store for samfunnet. Når arbeidstag­ere må drive hjemmeskol­e eller ikke kan gå på jobb fordi de må passe egne barn, får det store konsekvens­er for arbeidsliv og produktivi­tet. Kostnaden for samfunnet er ukjent, men Næringsliv­ets Hovedorgan­isasjon anslår at det kan tilsvare et tap tilsvarend­e 300 millioner kroner pr. dag.

Alt dette kommer det bedre svar på når regjeringe­ns beslutning og det faglige underlaget for den legges frem i morgen. Det blir feil når kommunene har bestemt seg på forhånd. Lokale forhold vil spille inn for hva som er gjennomfør­bart og riktig. Men for kommunene er oppgaven åpenbar. De må gjøre hva de kan for gjenåpne skoler og barnehager når helsemyndi­gheter og regjeringe­n konkludere­r med at det er forsvarlig.

Det er viktig av hensyn til både barna og samfunnet.

Det blir feil når kommunene har bestemt seg på forhånd ”

Skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway