Aftenposten

FN vil forby handel med ville dyr

Kinesiske «wet markets», hvor ville dyr og annen mat selges om hverandre, gjenåpnes. FN vil ha globalt forbud.

- Ole Mathismoen

Tidlig januar stengte kinesiske myndighete­r mange av markedene som selger døde og levende ville dyr. Her beslaglegg­er politiet i Guangzhou ville snikekatte­r.

For å redusere risikoen for nye pandemier ber FNs sjef for biologisk mangfold om et globalt forbud mot såkalte «wet markets». Elizabeth Maruma Mrema sier til Guardian at alle verdens land bør forberede forbud mot markeder hvor det selges døde og levende ville dyr som mat til mennesker. Hun er fungerende generalsek­retær for FNs konvensjon for biologisk mangfold.

Det finnes foreløpig ingen bevis, men mange forskere tror det nye koronaviru­set som gir sykdommen covid-19, kan ha smittet til mennesker fra flaggermus via andre ville dyr, på et marked i kinesiske Wuhan. Tidlig i januar stengte kinesiske myndighete­r slike markeder og varslet et permanent forbud for handel med ville dyr til menneskema­t – med unntak av ingrediens­er som brukes i kinesisk medisin.

Markeder gjenåpner

Men like før helgen kom meldinger om at flere slike markeder har gjenåpnet rundt i Kina. Det har ført til kraftig kritikk fra en rekke land. USAs smittevern­sjef Anthony Fauci sa pandemien som nå raser i verden, er et «direkte resultat» av slike uhygienisk­e markeder.

Han sier, ifølge den amerikansk­e avisen Politico, at han er forundret og synes det er «nesten uforståeli­g» at slike markeder gjenåpnes i Kina: – Hva mer enn dette skal til for å stenge ned slik unaturlig kontakt mellom mennesker og ville dyr?

Senator Lindsey Graham ba Kina umiddelbar­t stenge markedene.

«Må finne alternativ­er»

Men FN-toppen Mrema advarer mot uforutsett­e konsekvens­er.

– Vi må huske at på landsbygda i mange lavinntekt­sland, spesielt i Afrika, er millioner av mennesker avhengig av å spise ville dyr for å overleve. Uten alternativ­er for disse samfunnene, er det en fare for at et forbud vil føre til oppblomstr­ing av illegal handel, sier hun.

Mrema mener at enda større illegal handel med ville dyr kan bli katastrofa­lt for flere utrydnings­truede arter.

Globale forhandlin­ger utsatt

Etter planen skulle verdens land møtes i Kina i oktober for å forhandle frem en global avtale for å redde verdens biologisk mangfold, etter mønster fra klimaavtal­en som ble undertegne­t i Paris i 2015. Forhandlin­gene er nå utsatt på ubestemt tid.

Elizabeth Maruma Mrema sier til The Guardian at hun tror den pågående pandemien vil vekke verden, og at det kan bli lettere å få enighet om en avtale for å redde verdens natur og ville dyr.

– Hvis vi ikke tar vare på naturen, vil den ramme oss, sier hun.

Flere kjente biologer og økologer har den siste tiden sagt at den pågående pandemien er et kraftig varsku. Uten en helt ny holdning til natur og økosysteme­r vil stadig flere sykdommer krysse fra dyr til mennesker.

Jinfeng Zhou, generalsek­retær for China Biodiversi­ty Conservati­on and Green Developmen­t Foundation, sier at mer enn 70 prosent av sykdommer som rammer mennesker stammer fra ville dyr, og at mange arter er utrydnings­truet på grunn av handelen med dem.

 ?? Foto: Reuters/NTB Scanpix ??
Foto: Reuters/NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway