Aftenposten

Flere byer ber om samme skoleløsni­ng som Oslo

Stavanger, Trondheim og Kristiansa­nd er samstemte. De vil ha skolesteng­t den første uken etter påske

- Odd Inge Aas

Sykkelstat­ivene utenfor Hebekk skole i Ski er for tiden tomme og ingen barn leker i skolegårde­n.

Både foreldre og ansatte må føle seg trygge på at det er greit å åpne skoler og barnehager i større skala ” Camilla Trud Nereid, utdannings­direktør i Trondheim

Søndag sa skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) at Oslos skoler og barnehager vil være stengt den første uken etter påske. Det skjer uansett hva regjeringe­n måtte komme frem til denne uken. Flere andre storbyer håper nå kunnskapsm­inister Guri Melby (V) kommer til samme konklusjon.

I Trondheim vil de uansett ikke åpne skoler og barnehager i full skala den første uken etter høytiden. Men utdannings­direktør Camilla Trud Nereid sier trønderne ser stor verdi i nasjonale føringer.

– Vi vil legge oss på regjeringe­ns beslutning. Jeg tenker at de sier «om», og så sier kommunene «når» og «hvordan» skolene kan åpnes, sier Nereid.

Kommunen jobber nå med hvordan en delvis åpning vil være hos dem. Hun ser det som helt utenkelig at regjeringe­n går for en løsning hvor alle elevene skal starte opp igjen samtidig.

– Med en delvis åpning får vi store arealer tilgjengel­ig og muligheten til å spre barna godt, sier hun.

Nok avstand blir viktig. Hvis bare noen av klassetrin­nene skal møte, kan de ha langt færre elever enn vanlig i hvert klasserom. Kreative løsninger for god undervisni­ng utendørs kan bli vektlagt.

Hvorfor er ikke alt klart?

Det blir også viktig å finne en god ordning for henting og levering i barnehager og på skolefriti­dsordninge­ne. Dette må trolig skje utendørs.

Nereid ønsker også så konkrete smittevern­råd som mulig til ulike situasjone­r som oppstår. I barnehagen­e trenger barna mye fysisk kontakt til trøst, ved spising og ved skifte av tøy. Det samme kan være relevant i småskolen.

Nereid ser for seg mye planleggin­g den første uken etter påske.

– Noen vil kanskje spørre hvorfor kommunene ikke har planene på plass allerede?

– Trygghet er et veldig viktig stikkord her. I praksis kan vi ha mange planer på plass, men de er bare en del av bildet. Både foreldre og ansatte må føle seg trygge på at det er greit å åpne i større skala enn nå.

Holder uansett stengt tirsdag

I Bergen har de foreløpig sagt at skolene uansett er stengt tirsdag 14. april.

– Vi avventer beslutning­en fra regjeringe­n, sier byråd for skole og barnehage, Endre Tvinnereim (Ap).

– Er dere klar hvis de vil åpne allerede onsdag 15. april?

– Vi har selvfølgel­ig diskutert dette internt, men jeg tror ikke det er nyttig å spekulere i mediene, sier Tvinnereim.

Han legger til at han har en kyndig og god etat som jobber med problemsti­llingen.

Stavanger ber om en ekstra uke

I Stavanger har de planlagt for tre ulike scenarioer: Stengt, delvis åpent eller helt åpent.

Helene Ohm er direktør for oppvekst og utdanning. Hun sier kommunen er forberedt uansett hva regjeringe­n bestemmer, men har samtidig en klar oppfordrin­g:

– Det er en kjempestor fordel hvis vi får noen ekstra dager til å forberede oss, sier Ohm.

Hvis regjeringe­n lander på en helt eller delvis åpning, håper Ohm at mandag 20. april blir dagen da barna skal møte. Det er en uke etter 2. påskedag.

Om oppstart skulle bli allerede neste uke, har Stavanger kommune for lenge siden lagt opp til planleggin­gsdag tirsdag 14. april.

Ohm mener de trenger de ekstra dagene til å trene og forberede de ansatte.

– Vi jobber nå i påsken med retningsli­njene sammen med bedriftshe­lsetjenest­en, smittevern­kontor og verneombud, sier hun.

Det viktigste er trygghet

Ohms ønske om stengt frem til 20. april, deles av hennes kollega i Kristiansa­nd.

Kristin Eidet Robstad mener det vil være det beste. Hun ser det uansett som veldig vanskelig å åpne allerede tirsdag etter høytiden.

– Vi har selvsagt planer klare for ulike scenarioer. Vi må se hvordan rådet fra regjeringe­n ser ut, sier direktøren for oppvekst i Sørlandets største by.

Hun mener det aller viktigste er å skape trygghet for foreldre, elever og ansatte. Robstad tror det varierer fra person til person i hvor stor grad folk føler seg trygge og klare for å starte opp igjen.

– Men i det store og det hele er vi klare til å åpne igjen så lenge vi får gode og klare råd om smittevern. Sånn rent teknisk klarer vi uansett å få det til.

Ministeren møtte organisasj­onene

Kunnskapsd­epartement­ets kommunikas­jonsavdeli­ng skriver i en e-post til Aftenposte­n at «beslutning­en tas denne uken». Foreløpig kan de ikke være mer konkrete på tidspunkt.

Søndag møtte Guri Melby syv organisasj­oner i skole- og barnehages­ektoren og fikk deres innspill om når skolene kan åpne. – Deres innspill er viktige når regjeringe­n i midten av neste uke skal ta en beslutning om videre tiltak i skoler og barnehager, sa hun etter møtet.

Skole-Norge venter spent på budskapet kunnskapsm­inister Guri Melby kommer med denne uken.

 ?? Foto: Stig B. Hansen ??
Foto: Stig B. Hansen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway