Aftenposten

Finansmini­steren vil ikke fremskynde rentekutt

Lånekunder i Husbanken og Lånekassen får glede av Norges Banks rentekutt først fra 1. juli. Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) vil ikke fremskynde dem.

- Sigurd Bjørnestad

Reglene for å sette renten i statsbanke­ne blir ikke endret. Studenter i Lånekassen, husbyggere som låner i Husbanken og statsansat­te med boliglån i Statens pensjonska­sse får dermed ikke glede av Norges Bank rentekutt før 1. juli. Norges Bank satte ned styringsre­nten 1, 25 prosentenh­eter i to omganger 13. og 20. mars. Finansmini­ster Jan Tore Sanners (H) beslutning fremkommer i svar på spørsmål fra stortingsr­epresentan­tene Sylvi Listhaug (Frp) og Bjørnar Moxnes (Rødt).

De store bankene fulgte opprinneli­g opp med rentekutt fra månedsskif­tet april-mai. Men etter sterkt press fra kundene fremskynde­t de store, private bankene sine kutt i lånerenten til månedsskif­tet mars-april. Det betyr at lånekunden­e i statsbanke­ne først får glede av rentekutte­t nesten tre måneder etter at de private bankene har kuttet sin rente, skrev Aftenposte­n forrige uke.

Statsbanke­nes renter

Sanners svar betyr at Lånekassen­s flytende rente frem til 1. mai blir 2,628 prosent. I mai og juni blir den 2,599 prosent.

Samtidig er det billigste boliglånet 2,08 prosent i DNB og 1,99 prosent i Nordea. Dette er nominelle renter og en rekke forutsetni­nger må være oppfylt for å få disse aller gunstigste lånene. Disse to bankene er Norges største.

I Statens pensjonska­sse (SPK) er renten på boliglånet 2,57 prosent til 1. juli. I Husbanken blir den 2,01 prosent i mai og juni.

Regjeringe­n har satt i verk en rekke tiltak med blant annet ekstra stipend og avdragsuts­ettelse for å hjelpe studentene gjennom koronakris­en. Men rentekutt blir det ikke.

Både Husbanken og SPK har tilbud om avdragsuts­ettelse for lånekunder som sliter på grunn av koronakris­en.

Satser på utsatte avdrag

I svarene skriver Sanner at han heller satser på ordninger med avdragsuts­ettelse i statsbanke­ne.Avdragsuts­ettelse vil i de fleste tilfeller øke den totale kostnaden for lånet, ettersom nedbetalin­gstiden øker, skriver Lånekassen.

Venter lenger

I svarene på spørsmålen­e fra de to representa­ntene minner Sanner om at forsinkels­en i statsbanke­nes renteendri­nger også gjelder når renten blir satt opp: «Statsbanke­nes kunder vil derfor få redusert sine rentekostn­ader på linje med andre, selv om tidsforløp­et blir noe annerledes» , skriver han.

Rentene i statsbanke­n blir fastsatt med utgangspun­kt i den såkalte «basisrente­n». Den blir beregnet av Finanstils­ynet på grunnlag av markedsren­ten for boliglån i de fem beste bankene.

De ulike statsbanke­ne gjør ulike fradrag i basisrente­n når de fastsetter rentene for sine kunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway