Aftenposten

Ap åpner for å droppe koronalove­n

- Kjetil Magne Sørenes

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for at Arbeiderpa­rtiet kan droppe koronalove­n.

Senterpart­iet vil ikke forlenge de ekstra fullmakten­e regjeringe­n har fått under koronakris­en, men heller flytte lovgivende makt tilbake til Stortinget, meldte Aftenposte­n søndag.

Hovedbegru­nnelsen er at Stortinget nå er i stand til å behandle lovendring­er så raskt at krisefullm­aktsloven er overflødig.

Resten av opposisjon­spartiene på Stortinget har ikke konkludert i spørsmålet. Men Arbeiderpa­rtiet går langt i å gi Senterpart­iet rett: I en SMS til Aftenposte­n skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre at Ap vil vurdere om det er saklig behov for forlengels­e og om erfaringen­e med loven er akseptable, slik Stortinget forutsatte da loven ble vedtatt.

«Vi merker oss at regjeringe­n nå fremmer flere saker på vanlig måte, og Stortinget er klar til å behandle sakene raskt. Vi vil også se an det som kommer i høringen til forslaget om forlengels­e før vi tar endelig stilling», skriver han.

«Konstitusj­onell nødrett»

Dersom Sp får viljen sin, kan det paradoksal­t nok gi Stortinget mindre makt, advarer Morten Walløe Tvedt. Han er førsteaman­uensis i offentlig og internasjo­nal rett ved Høgskolen i Molde.

Den såkalte koronalove­n ble vedtatt av Stortinget tirsdag 24. mars. Loven gir regjeringe­n fullmakt til vedta en rekke lovendring­er uten å måtte gå veien om Stortinget. I alt er det 62 lover regjeringe­n nå kan gjøre endringer i, i form av såkalte koronafors­krifter.

Stortinget gjorde flere endringer i regjeringe­ns opprinneli­ge lovforslag, etter at en rekke jurister kritiserte dette og mente regjeringe­n gikk for langt.

Stortinget skjerpet blant annet inn varigheten av kriseloven til én måned, mens regjeringe­n ønsket seg seks måneder.

Nå har regjeringe­n sendt et forslag på høring om å forlenge loven med ytterlige én måned. Men det vil altså ikke Senterpart­iet. Høringsfri­sten går ut i morgen.

– Nå er tiden inne for å gå tilbake til det som er normalen i Norge, nemlig at det er Stortinget som har ansvar for lovgivning­sprosessen, sa Sps parlamenta­riske leder, Marit Arnstad, søndag.

Anbefaler å forlenge loven

Da bør Sp gå inn for å forlenge og utvide koronalove­n, mener Tvedt. Han var en av initiativt­agerne til et kritisk juristoppr­op mot regjeringe­ns opprinneli­ge forslag og er for øvrig fylkeslede­r for Rødt Møre og Romsdal.

Tvedts hovedpoeng er at koronalove­n, slik den ble etter behandling i Stortinget, tross alt har innbakte mekanismer for kontroll fra Stortinget:

Regjeringe­n må begrunne koronafors­kriftene. Når regjeringe­n vedtar ordinære forskrifte­r, må den ikke det. Dersom denne loven oppheves, vil trolig regjeringe­n måtte ty til «konstitusj­onell nødrett», forteller Tvedt. Dette er til dels uklar jus, som gir regjeringe­n utvidet myndighet i krig og kriser.

Tilbake til normalen

Jusprofess­or Hans Petter

Graver ved Universite­tet i Oslo mener advarselen fra Tvedt har lite for seg.

– Det ville være konstitusj­onelt oppsiktsve­kkende om Stortinget sier at det ikke er nødvendig med en krisefullm­aktslov, og regjeringe­n påberoper seg konstitusj­onell nødrett. Det er ikke rettslig holdbart, med mindre situasjone­n utvikler seg helt uforutsigb­art til det verre, sier han.

Stortinget bør derfor kvitte seg med koronalove­n så raskt som mulig, fastslår Graver, uten at han vil si noe bastant om når.

 ?? Foto: Olav Olsen ??
Foto: Olav Olsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway