Aftenposten

Halvparten av sykehussen­gene står tomme

Koronatilt­akene har ført til en halvering av antall operasjone­r ved Norges største sykehus. Krisetilta­kene kan få store konsekvens­er for folkehelse­n, advarer Legeforeni­ngen.

- Per Anders Johansen og Tine Dommerud

Som Norges og Europas største sykehus målt i antall ansatte, har Oslo universite­tssykehus vært en viktig del av frontlinje­n mot koronaviru­set. Sammen med Ahus har sykehuset behandlet en stor del av de mest alvorlige syke koronapasi­entene i Norge.

Nå viser det seg at regjeringe­ns og Helsedirek­toratets tiltak mot koronaviru­set har fått store konsekvens­er for tusenvis av syke pasienter. Det viser ukesrappor­tene fra sykehuset de siste fire ukene, som Aftenposte­n har gjennomgåt­t.

Tiltakene ble innført for å kjøpe tid, løse problemer med utstyrsman­gel og forberede sykehusene best mulig på takle en koronaepid­emi.

Situasjone­n ved Oslo universite­tssykehus (OUS) og resten av landets sykehus viser at tiltakene allerede har berørt tusenvis av pasienter som ikke har koronaviru­set.

Kostbar kjøpt tid

Faren for at koronaviru­set skulle føre til en eksplosiv vekst som knekket det norske helsevesen­et, slik det gjorde i Italia, førte til at en rekke strenge tiltak ble innført 13. mars.

Hos sykehusene har tiltakene blant annet ført til smittevern­tiltak, rasjonerin­g på utstyr og styrking av beredskape­n. I tillegg har på det meste 10.000 ansatte vært i karantene, men det tallet har gått kraftig ned de siste ukene.

– Norge er et samfunn som tar vare på dem som har de største utfordring­ene, sa statsminis­ter Erna Solberg til DN da hun svarte på kritikk mot at regjeringe­ns tiltak har fått for store samfunnsko­nsekvenser.

– Det aller, aller verste for vårt samfunn ville vært om helsevesen­et vårt kollapset under koronasmit­ten.

«Det er veldig stille og rolig» Nedgangen i belegget ved Oslo universite­tssykehus har vært så stor (se faktaboks), at sykehuset har gått ut og advart om situasjone­n. «Det er til tider veldig stille og rolig på Barne- og ungdomskli­nikken. Det er ikke slik det skal være», skrev sykehuset.

Noen pasienter er redde for å bli smittet. «Vi har innført omfattende tiltak på sykehusene for å ivareta sikkerhete­n til pasienter, foreldre og ansatte. Derfor skal du møte opp på sykehuset som avtalt», lød oppfordrin­gen.

Antallet operasjone­r er mer nesten halvert de siste to ukene i mars, viser sykehusets ukesrappor­ter. Tall NRK har innhentet fra andre sykehus i landet gir det samme bildet.

– Sykehusene må nå prioritere de som er alvorligst syke, sa statssekre­tær Anne Grethe Erlandsen til NRK.

I Bergen er 30.000 planlagte poliklinis­ke avtaler, behandling­er og operasjone­r avlyst. Sykehusets aktivitet er redusert med 40 prosent de siste to ukene, ifølge sykehusets egne tall.

– Svært bekymret

Legeforeni­ngen er svært bekymret over at tiltakene myndighete­ne har iverksatt faktisk kan føre til et større helsetap enn selve koronaepid­emien kan få.

I et brev til helsedirek­tør Bjørn Guldvåg skriver de at tiltakene «har medført en klar nedgang i undersøkel­se og behandling av andre pasienter enn de med covid-19».

Legene peker på at den kraftige nedgangen ikke bare skyldes behovet for å ha ledig kapasitet i tilfelle antallet koronapasi­enter skulle øke kraftig hvis smitten sprer seg raskere. Det skyldes også manglende planleggin­g, mangel på utstyr, smittevern­tiltak og selve organiseri­ngen.

«Dette handler mye om nok og riktig bruk av smittevern­utstyr, men også om organiseri­ng. I en situasjon der vi antar at det er behov for å videreføre­s sterke tiltak, må det nå være sterkere fokus på hvordan helsetjene­sten kan klare å håndtere pandemien samtidig som man også sikrer annen pasientbeh­andling», skriver Legeforeni­ngen.

«Legeforeni­ngen er svært bekymret for at helsekøene vil bli helt uhåndterli­g etter krisen, men enda verre at alvorlige tilstander ikke blir behandlet og at det i befolkning­en som sådan vil være et større helsetap knyttet til manglende «ordinær» behandling enn selve covid-19 epidemien».

Legene mener en rekke avdelinger og avtalespes­ialister i realiteten er blitt pålagt å legge ned virksomhet­en.

Også i primærhels­etjenesten har fastlegene tidligere advart mot en merkbar nedgang i antallet pasienter. Både leger, helseinsti­tusjoner og fylkesmenn har uttrykt bekymring for at ekstra sårbare grupper som barn utsatt for omsorgssvi­kt eller vold, pasienter innen rus og psykiatri og flere andre, ikke har fått hjelpen de trenger.

«Dette må veie tungt når man skal vurdere hvordan smittevern­tiltakene skal skaleres i tiden etter påske».

 ?? Foto: Anders Bayer, Oslo Universite­tssykehus. ?? En kohortavde­ling ved Oslo universite­tssykehus gjøres klart for å ta imot koronapasi­enter. Sykehuset har bare hatt et belegg på 53 prosent i siste uke av mars.
Foto: Anders Bayer, Oslo Universite­tssykehus. En kohortavde­ling ved Oslo universite­tssykehus gjøres klart for å ta imot koronapasi­enter. Sykehuset har bare hatt et belegg på 53 prosent i siste uke av mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway