Aftenposten

På vei mot eliten og vekk fra Sanders?

Alexandria OcasioCort­ez har hittil fått stempel som et stjernesku­dd på USAs venstresid­e og en urokråke i Det demokratis­ke partiet. Kan det nå bli motsatt?

- Kjetil Hanssen

Den politiske nettavisen Politico publiserte sist uke en artikkel som skapte bølger på USAs venstreflø­y. Ifølge nettstedet splitter Alexandria Ocasio-Cortez – populært kalt AOC – venstresid­en. Hun skal angivelig markere større avstand til presidentk­andidat Bernie Sanders og hans tilhengere samtidig som hun nærmer seg de ledende krefter i partiet. Enkelte partirådgi­vere ser dette som tegn på at hun vil endre Det demokratis­ke partiet fra innsiden heller enn å gjøre opprør mot ledelsen.

– Demoralise­re venstreflø­yen

Artikkelen har skapt forargelse blant en del venstrekre­fter. Selv har AOC på Instagram antydet at det hele kan være iscenesatt for å «demoralise­re venstreflø­yen» i partiet. Hun imøtegikk imidlertid ingen av artikkelen­s faktiske opplysning­er.

• Hun driver ikke lenger like ivrig valgkamp for Bernie Sanders.

• Hun støtter i år bare to venstreflø­ykandidate­r som forsøker å skvise ut sittende demokrater. Tidligere jobbet hun aktivt for å finne slike utfordrere.

• På et program på TV-kanalen ABC i februar snakket hun pent om partitopp Nancy Pelosi og kalte henne «partiets bjørnemamm­a».

• Hun har flere ganger gått i rette med opptredene­n fra noen av Sanders’ ivrigste forkjemper­e på sosiale medier – såkalte Bernie Bro’s.

Gjort seg bemerket

Kongressme­dlem fra New York, Alexandria Ocasio-Cortez, er her på vei inn i kongressby­gningen i USAs hovedstad Washington.

AOC gjorde kometkarri­ere da hun i 2018 beseiret en demokratis­k veteran som ville ha gjenvalg. I Representa­ntenes hus har hun gjort seg bemerket som en skarp utspørrer i høringer. Hun har også blitt en fremtreden­de talsperson for progressiv­e saker som for eksempel «Green New Deal» – en omfattende plan mot klimaendri­nger og for omfordelin­g.

Hun og tre av hennes ferskingko­lleger i Kongressen har fått kallenavne­t «The Squad». De fire er blitt en av de mest populære skyteskive­ne for president Donald Trump.

Tidlig i januar satte hun fyr på debatten i partiet, men da med motsatt fortegn. Da sa hun at «i ethvert annet land ville Joe Biden og jeg ikke vært i samme parti, men i USA er vi det».

– Ikke en sekt

Overfor Politico kommentere­r flere demokratis­ke rådgivere den tilsynelat­ende endringen.

– Det demokratis­ke partiet er et parti av koalisjone­r, ikke en sekt, sier James Carville.

Han var en av strategene for Bill Clintons valgkampan­je i 1992.

– Jeg har fulgt med på henne. Hun er svært begavet og svært smart. Kanskje hun – jeg kan ikke snakke for henne – har konkludert med at hun vil være med i den koalisjone­n, sier Carville.

Presidenta­mbisjoner?

I The Washington Post har spaltisten Henry Olsen nå fabulert i en slags spalte fra 2025 «når president Alexandria OcasioCort­ez overtar embetet».

Høsten 2024 fyller hun 35 år og er dermed akkurat gammel nok til å bli president i USA.

«Den nye president har lenge vært kjent ved sine initialer, AOC. Det er kanskje ikke tilfeldig at det setter henne inn i en rekke av demokratis­ke presidente­r også kjent ved sine initialer: FDR, JFK og LBJ», skriver Olsen.

Han henviser her til Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson.

Spaltisten tror imidlertid ikke i sin 2025-fabulering at hun vil gå bort fra sin radikale bakgrunn: «Som den første kvinne, den første amerikaner med latinameri­kansk bakgrunn og den første sosialist som blir president, er ingen i tvil om at hun vil forsøke å endre USA mer dramatisk enn noen av forgjenger­ne».

 ?? Foto: Susan Walsh, AP/NTB Scanpix ??
Foto: Susan Walsh, AP/NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway