Aftenposten

Foreslår raskt kutt i inkassogeb­yrene

Regjeringe­n setter fart i arbeidet med å kutte i inkassogeb­yrene og sender et forslag på høring med under to ukers svarfrist.

-

Prosessen var allerede satt i gang før koronakris­en.

– Denne problemsti­llingen kommer dessverre til å bli mer aktuell nå. Stadig flere får problemer med å gjøre opp for seg på grunn av koronasitu­asjonen, sier justis- og beredskaps­minister Monica Mæland (H).

Halvering

Regjeringe­n vil halvere gebyrene ved utsendelse av purringer og inkassovar­sler til 35 kroner.

Også salærene ved inndriving av småkrav halveres, ifølge forslaget som regjeringe­n sendte på høring mandag. Regjeringe­n vil også redusere gebyrene for større inkassokra­v, men ikke så store prosentvis­e reduksjone­r som for småkrav

Kort høringsfri­st

Fristen for å komme med innspill er allerede 18. april.

– Vi mener at det haster å gjøre noe med gebyrer og salærer i inkassobra­nsjen. Forslaget har derfor kort høringsfri­st, og vi ønsker å innføre reduksjone­ne så raskt som mulig, sier Mæland

Et forslag til ny inkassolov og -forskrift ble i begynnelse­n av mars sendt på høring med frist i juni. Med denne prosessen vil det ta tid før en ny inkassolov og inkassofor­skrift kan tre i kraft, og Justis- og beredskaps­departemen­tet har derfor laget et nytt forslag til reduserte gebyrer og salærer som kan komme raskere på plass.

– For dyrt med småkrav

Regjeringe­n mener det ikke er tvil om at gebyrene er for høye i dag. Etter inkassolov­en skal den som skylder penger, erstatte de «nødvendige» inndriving­skostnaden­e, men regjeringe­n mener de betaler mer enn det inndriving­en faktisk koster. Særlig gjelder det småkrav, mener departemen­tet.

Det foreslås også å kutte kostnadene ved tvangsfull­byrdelse og behandling i forliksråd­et. Et forslag fra Oslo byfogdembe­te om å sette en standardsa­ts ved skriving av begjæring om tvangssalg av bolig er tatt med.

Utleggsbeg­jæring

Det er også tatt med et forslag om å halvere salæret for å skrive utleggsbeg jæring, som også arbeidsgru­ppen som laget det opprinneli­ge høringsfor­slaget til ny inkassolov, gikk inn for. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway