Aftenposten

Når immunforsv­aret under covid-19 blir angrepet fra to fronter

Norske covid-19-pasienter som får sekundær bakteriell lungebeten­nelse, står bedre rustet enn i Italia. Men gjør vi nok for å finne ny teknologi mot antibiotik­aresistens? Les mer på nett Vil du skrive for Viten?

- Dag Berild, professor i infeksjons­medisin, Universite­tet i Oslo og Oslo Met Pål Rongved, professor i legemiddel­kjemi, farmasøyti­sk institutt, Universite­tet i Oslo

Covid-19-pandemien som fyller mediene nå, forårsakes av sars-cov-2-viruset. Pr. 6. april har sars-cov-2 forårsaket over 69.500 dødsfall i hele verden og over 15.800 bare i Italia. Tallene er forurolige­nde høye og stiger raskt. I Norge er det rapportert om over 70 døde med et gryende håp om at tallene de neste to ukene kanskje flater ut. Så hva er mulige årsaker til denne slående forskjelle­n mellom Italia og Norge? Noen av svarene på dette kan kanskje finnes i demografis­ke og kulturelle forskjelle­r og forskjelle­r i helsevesen­et.

Lærdom fra tidligere epidemier

Hva kan vi lære av tidligere epidemier? Svineinflu­ensaepidem­ien i 2009 resulterte i cirka 300.000 dødsfall. Julie L. Gerberding, tidligere sjef for CDC (det amerikansk­e Centre for Disease Control and Prevention) anslår at 29–55 prosent av dødsfallen­e var forårsaket av sekundær bakteriell lungebeten­nelse. I covid-19-pandemien viser en publisert rapport fra Wuhan i Kina at 92 prosent av de innlagte covid19-pasientene fikk antibiotik­a, og ca. 50 prosent av dem som døde, hadde sekundære bakteriein­feksjoner. Vi har ingen effektive legemidler mot sykdommer forårsaket av koronaviru­s, og før fremmarsje­n av antibiotik­aresistens var vi vant til at bakteriein­feksjoner effektivt lar seg behandle med antibiotik­a.

Italia vs. Norge

Så hva er situasjone­n i Italia og Norge i april 2020? Før covid-19-krisen var Italia allerede det landet i Europa med flest dødsfall forårsaket av multiresis­tente bakterier. Årlig dør cirka 11.000 italienske borgere av slike infeksjone­r, sammenlign­et med drøyt 33.000 for hele Europa. En studie fra ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) viste at ca. 30 prosent av alle infeksjone­r i Italia var forårsaket av resistente bakterier. Selv nye antibiotik­a (såkalte sisteskans­e antibiotik­a) hadde liten/ingen effekt mot disse infeksjone­ne.

I motsetning til Italia er Norge et av de landene i verden som har minst problemer med antibiotik­aresistens på grunn av restriktiv bruk av antibiotik­a i behandling av mindre alvorlige sykdommer. Vi kan derfor håpe på at covid-19-pasienter i Norge som får sekundær bakteriell lungebeten­nelse, vil være bedre rustet enn italienske pasienter.

Press fra to fronter

Poenget er at immunforsv­aret hos covid19-pasientene i regioner med mye antibiotik­aresistens kan være under press fra to fronter samtidig, virus og resistente bakterier. Selv om statistikk­en antyder dette, har vi ennå for lite gode vitenskape­lige data som dokumenter­er denne sammenheng­en. Norge går foran i arbeidet med vaksiner og behandling av virusinfek­sjoner, men gjør vi nok for å finne ny teknologi mot antibiotik­aresistens? Norge har et ønske om økt utvikling av ny teknologi, med bakgrunn i norske forsknings­miljøer. Slike prosjekter kan danne utgangspun­kt for nye oppstartsb­edrifter som kan gi nye arbeidspla­sser etter oljealdere­n.

Samarbeid i Norge

Det er spennende og lovende prosjekter i Norge. Et eksempel er ZinChel-prosjektet, som ble oppdaget i et samarbeid mellom Universite­t i Tromsø (UiT) og vår forsknings­gruppe ved Universite­tet i Oslo (UiO). Vi patentsøkt­e en helt ny teknologi (ZinChel) som har vist seg svært effektiv mot en gruppe multiresis­tente bakterier av samme type som Nord-Italia har slitt med i flere år, og som har økt utbredelse i store deler av verden. Det er såkalte Gramnegati­ve bakterier som har utstyrt seg med enzymer (betalaktam­aser) som ødelegger moderne antibiotik­a. Disse bakteriene står høyt oppe på WHOs liste over de 12 farligste bakteriene i verden.

ZinChel-produktet ZN148 er et svært enkelt, vannløseli­g molekyl som er lett å produsere, og som i seg selv er svært lite giftig for bakteriene eller vertsorgan­ismen. Slike stoffer kalles adjuvanter, eller hjelpestof­fer. Karbapenem­er er en viktig klasse moderne sisteskans­e antibiotik­a. Men selv disse legemidlen­e har ikke lenger effekt mot en rekke resistente sykehusbak­terier på WHO-listen. Vår adjuvant ZN148 ødelegger motstandsk­raften til noen av disse bakteriene. Når det gis sammen med karbapenem­er, har vi sett opptil 500 ganger forsterkni­ng av effekten til karbapenem­et. Det peker sterkt på et annet viktig prosjekt i vårt antibiotik­aresistens­nettverk: å redusere antibiotik­abruken og endre måten vi bruker dem på.

ZinChel-prosjektet vårt bidrar nettopp til dette ved at vi nå kan bruke betydelig lavere doser av karbapenem­ene. Vi har testet flere hundre virkestoff­er og undersøkt det mest lovende av dem i dyr. Arbeidet er finansiert av blant annet Norges forsknings­råd, NOVO Pre Seed og UiO/UiT. Pasienter kan dessverre ikke få det ennå, siden det er en lang og kostbar prosess å utvikle legemidler.

Vil utvikle teknologie­n videre

Det er etablert et bioteksels­kap, Adjutec Pharma AS, som kan utvikle produktet videre sammen med forskere ved UiO og samarbeids­partnere. Adjutec Pharma samarbeide­r med Oslo Cancer Cluster Incubator, som støtter selskapet med rådgivning­stjenester i etablering­sfasen. Tjenestene finansiere­s av Siva, et offentlig selskap som skal fremme vekst av industri og næringsliv i Norge. En norsk produsent står klar, private investorer står klare, et annet norsk selskap ønsker allerede å teste medisinen i pasienter, og Innovasjon Norge ønsker å bidra.

Vår forskergru­ppe har et sterkt ønske om å utvikle teknologie­n videre sammen med våre norske samarbeids­partnere og private investorer. Gjør vi dette riktig, kan resultaten­e av dette prosjektet gi pasienter livsviktig behandling i fremtiden og bidra til etablering av helseindus­tri som gir nye arbeidspla­sser. Vi har et etisk og moralsk ansvar for å bringe teknologie­n til markedet raskest mulig. Det ingen tid å miste, og vi er klare.

Referanser:

Julie L. Geberding, STAT, 23. mars 2020

European Centre for Disease Prevention and Control. Regional outbreak of New Delhi metallo-beta-lactamase producing carbapenem-resistant Enterobact­eriaceae, Italy, 2018–2019 – 4 June 2019. ECDC: Stockholm; 2019.

ZinChel: Overcoming Antibiotic Resistance

Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Du kan lese en rekke aktuelle artikler på

ap.no/viten

Vi søker forskere og akademiker­e innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskaps­stoff.

Kontakt Jeanette Sjøberg, js@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters/ NTB scanpix ?? Før covid-19krisen var Italia allerede det landet i Europa med flest dødsfall forårsaket av multiresis­tente bakterier. Her fra San Raffaelesy­kehuset i
Milano 27. mars.
Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters/ NTB scanpix Før covid-19krisen var Italia allerede det landet i Europa med flest dødsfall forårsaket av multiresis­tente bakterier. Her fra San Raffaelesy­kehuset i Milano 27. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway