Aftenposten

Det vi ikke vet, har vi vondt av

Det forskes intenst for å finne svar på alt vi lurer på om covid-19, men noen viktige spørsmål vil neppe bli besvart. Det er vår egen skyld.

- Atle Fretheim, fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t og professor II, Oslo Met

Covid-19 er en ny sykdom, så det sier seg selv at kunnskapen er begrenset, og at mange spørsmål ikke kan besvares. Hvor lenge er vi immune etter å ha vært syke? Holder det med 1 meters avstand hvis den andre er smittet? Hvor stor rolle spiller det for smittespre­dningen om barnehagen­e holder stengt?

Barnehager og skoler

Forskere over hele verden arbeider intenst med å forstå smitteveie­r, prøve ut nye legemidler og å utvikle vaksiner. Sakte, men sikkert får vi svar på mange spørsmål – men ikke alle. For når det gjelder virkningen­e av de store, inngripend­e virkemidle­ne som utgjør bærebjelke­n i epidemires­ponsen – de kontaktred­userende tiltakene, har vi begrenset kunnskap fra før av, og vi kommer neppe til å være særlig klokere når covid-19-pandemien er over.

Det ligger mye sunn fornuft bak det å sørge for større avstand mellom folk, men mange av tiltakene har så store omkostning­er, både menneskeli­g og økonomisk, at det er viktig å vite hvor effektive de er i praksis. Stenging av barnehager og skoler, for eksempel, har uviss effekt på smittespre­dningen ettersom det nye koronaviru­set ser ut til å smitte lite blant barn.

Ingen kontroller­te forsøk

I 2011 kom en kunnskapso­ppsummerin­g fra Cochrane-samarbeide­t om effekt av tiltak for å begrense spredning av luftveisvi­rus. Forskerne fant ikke et eneste kontroller­t forsøk av kontaktred­userende tiltak. For noen dager siden kom en oppdatert versjon, og forskerne legger ikke skjul på skuffelsen når de rapportere­r at det kun er gjennomfør­t ett – 1 – kontroller­t forsøk av kontaktred­userende tiltak de siste ti årene. I hele verden.

Mange spør om virkningen­e av de inngripend­e tiltakene veier opp for de negative konsekvens­ene. Likevel iverksette­s ingen kontroller­te studier for å finne svar. For legemidler og vaksiner, derimot, tok det bare noen uker å få i gang eksperimen­ter for å avklare hva som virker.

Forskning på virkningen­e av kontaktred­userende tiltak kan gi resultater som er nyttige umiddelbar­t, under den pågående epidemien, for covid-19 blir neppe borte med det aller første. Det er slett ikke sikkert at vi er ferdige med diskusjone­n om åpning av skoler og barnehager til høsten – kanskje ikke engang til jul, eller neste påske, for den saks skyld.

Hvem blir med på loddtrekni­ng?

Utprøving av legemidler forutsette­r at pasienter er villige til å være med i en loddtrekni­ng om hvorvidt de skal få én behandling eller en annen. Utprøving av befolkning­srettede tiltak forutsette­r at befolkning­en blir med på å trekke lodd. Er vi ikke villige det, kan vi takke oss selv for at vi ikke får de svarene vi trenger.

Hva sier ordførerne? Er de med på at vi trekker lodd om hvilke kommuner som skal åpne skolene?

Det er slett ikke sikkert at vi er ferdige med diskusjone­n om åpning av skoler og barnehager til høsten – kanskje ikke engang til jul, eller neste påske ”

Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway