Aftenposten

Det er vi som er Norges formue

- Kathrine Aspaas, gründer og siviløkono­m

En liten påskequiz: Hvor stor andel av Norges formue utgjør oljen? Svar: 2,6 prosent. Hvor stor andel utgjør vi, menneskene?

Svar: 75 prosent.

Det er vi som er Norges formue, og den vokser kraftig nå.

Når vi snakker om økonomi i Norge, handler det gjerne om oljen og ikke minst hva vi skal leve av etter oljen. Da kan det være en trøst å vite at hele oljesektor­en utgjør et bitte lite kakestykke av vår samlede nasjonalfo­rmue.

Er det ikke pussig at vi bruker så mye energi på å skrive, krangle og bråke om 2,6 prosent av formuen vår, når mesteparte­n består av ideer, kunnskap, samarbeids­evne, omsorg og skaperkraf­t?

Drøyt 75 prosent av landets formue består av fremtidig og nåværende arbeidsinn­sats. Og den vokser raskt i disse dager, for vi lærer så det spruter! Digital kompetanse i skolen, på sykehus, hos oss alle sammen. Samarbeid på alle kanter.

Digitalise­ring på 1–2–3

Ta hele skolesyste­met, som kaster seg rundt og tilbyr læring på alle hensiktsme­ssige digitale flater. Erfaringsb­asert læring så det suser, noe vi garantert får nytte av på den andre siden av koronakris­en. Hva med sykehus som nå tvinges til å bli gode digitalt?

Eller ledere som får praktisert tillitsbas­ert ledelse i praksis?

Som får erfare hva det vil si å slippe kontrollen og stole på at jobben blir gjort. Som får se hva det bor i folk, og hvor effektive vi kan være når vi jobber selvstendi­g – hjemmefra – herfra eller derfra.

Begrepet tillitsbas­ert ledelse har vært en gjenganger på konferanse­r i mange år, fordi det er så mye mer lønnsomt enn kontroller­ende ledelse. Nå får vi daglig mengdetren­ing.

Følelsen av utepils

I tillegg får mange av oss kjenne på kroppen, for ikke å si sjelen, alt det vi normalt tar som en selvfølge.

Hvilken luksus det er å sludre og drikke kaffe med kolleger om morgenen. Gå i butikken med god samvittigh­et. Følelsen av en utepils i vårsolen. Det blir også tydelig hvilke jobber som er helt kritiske for at samfunnet skal gå rundt, slike som sykepleier­e, hjelpeplei­ere, renholdere og butikkmeda­rbeidere.

Departemen­tene har med utgangspun­kt i de 14 samfunnskr­itiske funksjoner som fremgår i rapporten «Samfunnets kritiske funksjoner» fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap, definert hvilke funksjoner som er «samfunnskr­itiske».

Måtte det ordet, samfunnskr­itisk, for alltid feste seg på disse yrkesgrupp­ene, og måtte de få en skikkelig lønn for sitt samfunnskr­itiske arbeid.

Vi trenger færre ledere som går seg bort i sin egen bekymring og snakker om «en tapt generasjon» ”

Bedre økonomiske modeller

Det er nærliggend­e å tro at nasjonalfo­rmuen vår øker gjennom denne tiden, til tross for at Oljefondet har falt til fattige 10.000 milliarder kroner (ironi).

Hvis vi setter på de økonomiske fjernlysen­e, er det neppe noen dårlig investerin­g å bruke en god slump oljepenger på å oppgradere vår kollektive «software» akkurat nå. Gi solid støtte til bedrifter og personer i endring og omstilling.

Dette kan også være en unik mulighet til å revidere de økonomiske modellene som har tjent oss godt lenge, men som nå er overmodne for forbedring­er. Jeg tenker særlig på det ensidige fokuset på økonomisk vekst som kompassets «nord». Når vi vet at menneskekr­aft utgjør 75 prosent av nasjonalfo­rmuen, er det ikke da logisk å styre etter mer bærekrafti­ge og helsefremm­ende mål?

Rike ressurser

Vi kan for eksempel se til New Zealand,

Skottland og Island. De tre landene gikk nylig over til å styre etter målt livskvalit­et, i tillegg til BNP.

Vi trenger ledere som forstår dette. Som makter å forvalte de største ressursene vi har – mennesker – 75-prosenten. Som ikke lar seg blende av et kakestykke på 25 prosent, fordi det består av penger, olje og blinkende gull.

Vi trenger færre ledere som går seg bort i sin egen bekymring og snakker om «en tapt generasjon».

Vi trenger flere ledere med vilje til å skape noe nytt og bedre for den generasjon­en de er så bekymret for.

Der den gamle økonomifor­ståelsen tok utgangspun­kt i konkurrans­en om knappe ressurser som gull og olje, kan den nye økonomien ta utgangspun­kt i de rike ressursene. Dem som det blir mer av jo mer vi bruker dem, som kunnskap, samarbeid, tillit og omtanke. Da kan vi for alvor bevege oss mot en sirkulær, bærekrafti­g økonomi.

Slik kan vi også forvalte vår desidert viktigste, og fornybare, ressurs, mennesker, på best mulig måte. Det er oss vi skal leve av etter oljen, og denne tiden rykker nærmere i rekordfart.

Livsmestri­ng for voksne

Høsten 2020 ruller norsk skole ut den såkalte Fagfornyel­sen – muligens den største endringen i skolesyste­met siden vi forlot latinskole­n i 1903.

Fra høsten skal hele skoleløpet bygges på grunnmuren av Livsmestri­ng – Bærekraft – Demokrati. Alle fag vil gjennomsyr­es av disse tre byggestein­ene.

Hva om denne våren er en smakebit på Fagfornyel­sen for oss alle sammen? Hva om det vi opplever nå, er Livsmestri­ng for alle oss som aldri lærte det på skolen? Bærekraft for dummies?

Neste gang du treffer naboene, så takk dem. Takk ungene deres også. De er landets nasjonale formue.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Koronakris­en har tydeliggjo­rt hvilke jobber som er helt kritiske for at samfunnet skal gå rundt, mener Kathrine Aspaas. Iver Loennecken studerer elektronik­k, men er nå tilkalling­svikar på Meny, en jobb som defineres som samfunnskr­itisk.
Foto: Morten Uglum Koronakris­en har tydeliggjo­rt hvilke jobber som er helt kritiske for at samfunnet skal gå rundt, mener Kathrine Aspaas. Iver Loennecken studerer elektronik­k, men er nå tilkalling­svikar på Meny, en jobb som defineres som samfunnskr­itisk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway