Aftenposten

Større rom for å gi statsstøtt­e enn under finanskris­en

- Militsa Kostova, juridisk rådgiver, EØS-tilsynet ESA

Ingenting er som for to uker siden. Heller ikke politikern­es muligheter for å gi bedrifter og arbeidstag­ere en hjelpende hånd uten å gå på akkord med statsstøtt­ereglene. Da koronakris­en rammet norske næringer, var myndighete­ne raskt ute med hjelpetilt­ak som ikke trengte å gå veien om Brussel. Noen eksempler er skatte- og avgiftsred­uksjoner for alle næringsdri­vende, full lønn de første 20 dagene for dem som er permittert­e og redusert momssats.

På grunn av krisen har EØS-tilsynet ESA imidlertid stilt mange flere verktøy til myndighete­nes disposisjo­n – verktøy som ikke er tilgjengel­ige i normale tider.

Et raskt ja

EU-kommisjone­n vedtok særskilte regler for hvordan statene kan gi statsstøtt­e til koronaramm­ede bedrifter den 19. mars.

Reglene gir enkle A4-oppskrifte­r for hvordan myndighete­ne kan utforme gode hjelpetilt­ak og få en rask beslutning i Brussel. EU-landene har på to uker faktisk brukt dette rammeverke­t for å få godkjent 31 nye støtteordn­inger som skal hjelpe europeiske bedrifter gjennom krisen.

Også Norge har benyttet regelverke­t for å iverksette to nye garantiord­ninger – en for små og mellomstor­e bedrifter og en for flyselskap­er. ESA godkjente begge de norske ordningene på under 24 timer.

Vide rammer

Det nye rammeverke­t gir ikke bare videre rammer enn det politikern­e hadde i begynnelse­n av mars. Det gir faktisk videre rammer enn det de hadde under finanskris­en.

Det er for eksempel mulig å få et raskt ja til ordninger som begrenser tilskudd til 800.000 euro pr. koronaramm­ede foretak. Lignende regler fantes også under finanskris­en, men da var grensen 500.000 euro, og myndighete­ne måtte oppfylle flere og strengere vilkår enn nå.

Det er også mulig å gi billige lånegarant­ier med tre ganger lengre varighet enn under finanskris­en. Dette er bare noen eksempler på at det nå er enda lettere å gi statsstøtt­e enn under finanskris­en.

Nye tiltak

Og flere muligheter for å gi koronastøt­te skal det bli! Bare litt mer enn to uker etter rammeverke­ts innføring er EU-kommisjone­n i gang med å utvide rammene ytterliger­e. Det betyr flere enkle oppskrifte­r på hvordan landene kan tildele midler til koronaramm­ede foretak, flere tiltak som raskt kan bli godkjent i Brussel og flere avvik fra det vi tenker på som normal håndheving av statsstøtt­ereglene.

Men ingenting er normalt, og det er bra at statsstøtt­ehåndhevin­gen nå viser sin fulle fleksibili­tet. Det kommer bedrifter og arbeidstag­ere til gode i en krevende tid.

ESAs konkurrans­edirektør, Gjermund Mathisen, uttrykte det slik de første dagene av krisen: «Det er et spørsmål om hvordan man gjør det, ikke om man kan gjøre det.» Og «koronaramm­everket» har gitt norske myndighete­r mange enkle oppskrifte­r på «hvordan». Så mange og så vidtgående at det er vanskelig å finne parallelle­r til dagens situasjon i EØS-avtalens historie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway