Aftenposten

Koronaviru­set: Fra høyfjell til høyblokker

- Kaveh Rashidi, lege og forfatter

Det er ikke landbakgru­nnen som utg jør en risiko. Det er den sosioøkono­miske statusen. ”

Det snakkes mye om risikogrup­per, de i samfunnet som har høyest sannsynlig­het for å bli alvorlig syke av koronaviru­set. Men hvem er i risikogrup­pen for i det hele tatt å bli smittet? Og hvordan skal vi hjelpe disse menneskene?

Årsaken til at man blir syk av koronaviru­set, er nemlig ikke bare det kroppslige og biologiske, men handler vel så mye om sosiale forhold.

Enkle ting som hvordan du bor, jobber og omgås andre mennesker, er avgjørende for hvorvidt du blir smittet. Disse faktorene er igjen avhengige av din sosioøkono­miske status, eller enklere sagt: hvor mye penger du tjener.

Penger og helse henger sammen

Mye penger og god helse henger sammen, det er ikke noe nytt. Faktisk kan de aller rikeste 40-åringene i Norge regne med å leve 14 år lenger enn de fattigste. Problemet nå er at koronaviru­set kan gå verst utover dem med lavest lønn, noe som i så fall strider mot selve likhetspri­nsippet som det norske helsevesen­et er basert på.

Erfaringer fra andre byer, som New York, tilsier dette, men vi ser det også her i Norge: Selv om skituriste­ne som ferierte i Østerrike og Italia, var de første som ble syke, advarer nå smittevern­overlegen i Oslo om en økning i bydelene der flest lavtlønned­e bor. Jeg sier ikke at vi har et like urettferdi­g system som i USA, men vi må ta inn over oss at ulikhetene også spiller en rolle i Norge.

Postnummer­et påvirker

Jeg har selv bodd i flere bydeler i Oslo. I tillegg jobber jeg som fastlege og møter pasienter fra hele byen.

Det er ingen tvil om at forutsetni­ngene for god helse er avhengig av postnummer­et ditt, noe som nødvendigv­is vil slå ut på koronadøds­tallene hvis vi ikke gjør noe. Det samme gjelder andre byer i landet med store klasseskil­ler.

Hva er så årsakene til at man blir sykere av å ha lav inntekt? Hva er egentlig problemet? For det er jo ikke pengene i seg selv som beskytter deg mot koronaviru­set. Og det er heller ikke slik at god behandling koster penger i Norge. Noe av det viktigste er den manglende muligheten for jobbfravær i mange lavtlønned­e yrker.

Hjemmekont­or er et godt tiltak i kampen for å hindre spredning av viruset. Men hva hvis hjemmekont­or ikke er fysisk mulig?

Renholdspe­rsonell, drosjesjåf­ører eller butikkansa­tte – dette er bare noen få av gruppene som må være utenfor hjemmets fire vegger for å gjennomfør­e arbeidet sitt. Skal vi bare godta at de blir sykere enn resten av befolkning­en?

Har ikke råd til å være hjemme

Mange av disse yrkene er i tillegg lavtlønned­e. Man er helt avhengig av inntekten for å få endene til å møtes. Jeg er redd for at folk rett og slett ikke har råd til å være hjemme når de føler seg småsyke.

Enda verre er det å se hvem som faktisk er i risikogrup­per for alvorlig sykdom. Hvilken gruppe i samfunnet har mest kroniske hjerte- og lungesykdo­mmer og diabetes, for eksempel? Jo, det er igjen de lavtlønned­e. Det er altså i mange tilfeller de mest sårbare som også er mest utsatt for smitte.

For ikke å snakke om de direkte virkningen­e av lavere inntekt, som er at man ofte bor trangere. Så klart vil man smitte flere hvis man bor tett i hjemmet eller i høyblokker med 100 leilighete­r. Ikke alle kan ta en uke i kjellerhyb­elen eller ta turen til hytta når de føler seg litt syke.

Det hjelper lite å få vite at isolasjon og karantene er lurt hvis det ikke er mulig å gjennomfør­e. Vi ender bare opp med en usosial spredning av sykdommen.

Livsviktig informasjo­n

Byrådslede­r Raymond Johansen i Oslo fortalte forrige uke at mange av de smittede i Norge har innvandrer­bakgrunn. Manglende språk- og følgelig helsekunns­kap kan være en årsak til dette.

For hvem får med seg den livsviktig­e informasjo­nen om pandemien? Det er de språksterk­e. Det er flott at FHI lager informasjo­nsmateriel­l på ulike språk. Men ærlig talt, hvor mange har sin primære kilde til informasjo­n i myndighete­nes brosjyrer og informasjo­nsvideoer?

Kulturelle ulikheter kan være enda en årsak til at enkelte grupper med innvandrer­bakgrunn er spesielt utsatt. For eksempel kan det være vanlig at barna tar vare på sine eldre, eller at de eldre tar vare på barnebarn. Dette er en av teoriene til hvorfor så mange eldre ble syke i Italia.

Ikke et «innvandrer­problem»

Men vi må ikke se på dette som et «innvandrer­problem». Utfordring­ene er større og omfatter langt flere i samfunnet. For det er ikke landbakgru­nnen som utgjør en risiko, det er den sosioøkono­miske statusen.

Når vi fremover skal gjennomfør­e tiltak for å forhindre smitte, må det gjøres med hovedvekt på utsatte grupper. Ethvert råd må følges av spørsmålet: Hvem kommer til å slite med å følge dette rådet? Rett og slett for å gjøre det lettere for alle å følge de gode rådene.

Hvis ikke, vil denne krisen gå mest ut over dem som allerede hadde det dårligst. Hvis alle, uavhengig av inntekt, skal komme like godt ut av dette, er vi nødt til å gjøre mest for de sårbare.

Flere bydeler øst i Oslo opplever en stor økning i antall koronasmit­tede. «Så klart vil man smitte flere hvis man bor tett i hjemmet eller i høyblokker med hundre leilighete­r», skriver lege Kaveh Rashidi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway