Aftenposten

Sykehus skal ikke leke butikk

- Stine Hjerpbakk, utreder, Manifest Tankesmie

Hvorfor har helsevesen­et i verdens rikeste land for få sengeplass­er?

Antall sengeplass­er i sykehusene er halvert siden 1980. Noe skyldes medisinske fremskritt, men økonomiske underskudd gjør at sengeplass­er legges ned, og at sykehus bygges for små.

Norske sykehus var overfylte allerede før koronakris­en, med et sengebeleg­g på 100–110 prosent, selv om OECD anbefaler ikke å overskride 85 prosent for å kunne håndtere topper. Samtidig gjør mangelen på intensivpl­asser, respirator­er og fagfolk oss dårlig rustet til å håndtere de mange innleggels­ene som kan komme.

Skrekken er italienske tilstander, der mange blir avslått livsviktig helsehjelp fordi de ikke er i en prioritert gruppe.

Rammet av stadige kutt

Helsevesen­et har over år vært underfinan­siert og rammet av stadige kutt. Det er de ansatte som må dekke gapet mellom kutt i ressurser og krav til å oppretthol­de tjenesteti­lbudet. De samme oppgavene må gjøres, bare litt raskere og mer «effektivt».

Men prisen er dårligere tjenester og pasientsik­kerhet i tillegg til et stort arbeidspre­ss på de ansatte. Ledere havner også i et krysspress mellom faglig forsvarlig­het og effektiv drift. Skal ekstra personell leies inn ved sykdom, det beste for pasienten, eller skal driften holdes innenfor budsjett?

Bedriftsøk­onomiske styringspr­insipper med stykkprisf­inansierin­g, resultatre­gnskap og en mest mulig kostnadsef­fektiv (les: billig) drift er blitt gjeldende også i helsevesen­et. Vi risikerer da å bli mindre effektive i å oppfylle helsevesen­ets egentlige formål: å sikre nødvendig helsehjelp til befolkning­en.

Endring er nødvendig

Jo mer helsevesen­et presses til smertepunk­tet, basert på en kortsiktig styring med vekt på hva som er lønnsomt her og nå, desto vanskelige­re er det å ha et robust helsevesen.

En grunnlegge­nde endring av styringen av helsesekto­ren er derfor nødvendig. Helsevesen­et må styrkes og finansiere­s basert på faglige vurderinge­r og samfunnsøk­onomisk ansvar. Beslutning­er må fattes nærmest mulig pasientene og av fagfolk som kjenner den daglige virkelighe­ten.

Helsevesen­ets formål er å ivareta pasientene og trygge folkehelse­n, ikke å leke butikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway