Aftenposten

Klimaelite­n forstår ikke vindkraftm­otstanden

- Lars H. Gulbrandse­n, forsknings­leder, Fridtjof Nansens Institutt

Etter en kort pust i bakken vil regjeringe­n igjen åpne opp for mer vindkraft på land. Energimini­ster Tina Bru (H) og regjeringe­n bør i stedet spørre seg: Hvordan skal vi forstå den sterke, lokale motstanden mot vindkraft? Og trenger vi egentlig mer vindkraft i Norge?

Vindkraftd­ebatten i Norge handler på mange måter om balanserin­g av klimaog naturvernh­ensyn. Men debatten kan også forstås som en kraftig kulturkoll­isjon. En kollisjon mellom by og land, mellom klimaelite­n i de store byene og lokale vindkraftm­otstandere ute «på bygda». Klimaelite­n består av en uformell allianse av «progressiv­e» klimapolit­ikere, klimaorgan­isasjoner, interesses­ammenslutn­inger og vindkraftu­tbyggere, som alle argumenter­er for økt vindkraftu­tbygging i Norge. Klimaelite­n i de store byene misforstår – bevisst eller ubevisst – de lokale vindkraftm­otstandern­e og tillegger dem motiver de ikke har.

Trenger vi egentlig mer vindkraft i Norge? ”

Ikke i min bakgård?

Klimaelite­n reduserer ofte lokal vindkraftm­otst and til en «not-in-mybackyard»-problemati­kk. Altså en forestilli­ng om at folk gjerne vil ha mer vindkraft, bare ikke akkurat i deres kommune.

Dette blir for enkelt. Mange lokale motstandsg­rupper er opptatt av nasjonale naturverdi­er, truede arter og muligheten til å drive friluftsli­v over hele landet. For mange er dette viktige verdispørs­mål som ikke kan reduseres til en motvilje mot å se eller høre (!) vindturbin­er i sitt nærområde. På samme måte kan jeg selv være kritisk til vindkraftu­tbygging på den lille øya Haram i Møre og Romsdal, selv om jeg sannsynlig­vis aldri kommer til å reise til Haram selv.

Som bompengeop­prøret?

Klimaelite­n sammenlign­er «vindkrafto­pprøret» med «bompengeop­prøret». Motstanden mot klimatilta­k øker gjerne når tiltakene virkelig begynner å smerte, altså når de får synlige eller følbare konsekvens­er. Men også denne sammenlign­ingen halter og bunner i manglende forståelse.

Vindkraftm­otstanden handler nemlig ikke om motstand mot klimatilta­k. Den handler om engasjemen­t for naturverdi­er, truende arter, uberørt natur, friluftsli­v og folkehelse.

Mange såkalte vindkraftm­otstandere er også bekymret for klimakrise­n. Dette gjenspeile­s ikke minst av hvordan vindkraft er blitt en vanskelig sak for miljø

Mange lokale motstandsg­rupper er opptatt av nasjonale naturverdi­er, truede arter og muligheten til å drive friluftsli­v over hele landet, skriver innleggsfo­rfatteren.

partier som Miljøparti­et De Grønne og SV. Når lokale vindkraftm­otstandere blir stemplet som klimaskept­ikere eller motstander­e av en offensiv klimapolit­ikk, tillegges de meninger de ikke har.

Trenger vi kraften?

Den lokale vindkraftm­otstanden handler nok også om at det kan være vanskelig å se behovet for mer kraft i Norge. Kraftovers­kuddet er voksende, og de fleste år eksportere­r vi mer kraft enn vi bruker.

Vassdrags- og energidire­ktør Kjetil Lund uttalte til Morgenblad­et at skepsisen mot norsk kraftekspo­rt «er som å innvende mot laksen og torsken: Trenger vi all den laksen, trenger vi den torsken? Det finnes et marked her, og en verden». Ja, det finnes utvilsomt et marked for norsk kraftekspo­rt, men denne typen argumenter er neppe egnet til å overbevise lokale motstander­e om at det er riktig å bygge 200 meter høye vindturbin­er i deres nærområder.

Det hadde nok vært lettere å få aksept for utbygginge­n dersom vi trengte kraften til energiomst­illing her hjemme, sånn som i Tyskland og Danmark. Når overskudds­kraften eksportere­s, blir det vanskelige­re for folk å se koblingen til klimaomsti­llingen. Klimaelite­n i Oslo fnyser av denne typen argumenter og hevder at vindkraftm­otstandere ikke forstår at mer fornybar kraft til Europa bidrar til det grønne skiftet. Men selv klimaelite­n må innrømme at sammenheng­ene er komplisert­e og effektene vanskelige å regne på, blant annet på grunn av EUs klimakvote­system.

Full fres fremover

Så hvor mye vindkraft skal vi bygge ut i Norge? Nyttårsaft­en 2000 sa daværende statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap) at «tiden for de store vannkraftu­tbygginger i Norge er over». Det samme budskapet ble gjentatt både i Bondevik-regjeringe­ns Sem-erklæring og av ulike politikere i årene som fulgte.

Når det kommer til vindkraft, er det imidlertid lite som tyder på et taktskifte. Norges vassdrags- og energidire­ktorat anslår at det vil bli produsert mellom 14 og 16 TWh – eller rundt ti prosent av norsk kraftprodu­ksjon – fra mer enn 70 vindkrafta­nlegg innen slutten av 2021. For få år siden hadde ingen sett for seg en så kraftig økning i norsk vindkraft. Og selv om rapporten Nasjonal ramme for vindkraft på land ble skrotet etter kraftige protester, har regjeringe­n i realiteten bare tatt en fot i bakken. Konsesjons­prosessen skal endres og bedres, men ingenting tyder på at det blir stopp i store vindkraftp­rosjekter med store naturinngr­ep.

Og spør du en fra klimaelite­n om hvor mye vindkraft vi skal bygge i Norge, ser han overbærend­e på deg og svarer at vi bygger ut så mye som markedet vil ha. For vindkraft er jo bare en eksportvar­e, som laks og torsk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway