Aftenposten

Forskninge­ns integritet og samfunnsan­svar

- John-Arne Røttingen, administre­rende direktør, Forsknings­rådet Per Silnes Tandberg, medarbeide­r, sosial-, arbeids- og trygderett­sgruppen, Jussbuss

Forsknings­etikk og forskninge­ns integritet er grunnlegge­nde verdier i all forskning. Samtidig har forskninge­n et samfunnsan­svar og skal bidra til kunnskapsb­ygging og løsninger på samfunnsut­fordringer. Dette ligger til grunn for forslaget til Forsknings­rådets nye strategi, som har vært ute på høring.

I et innlegg i Aftenposte­n etterlyser De nasjonale forsknings­etiske komiteene (FEK) omtale av forsknings­etikk i strategiut­kastet vårt. Vi understrek­er i strategien vår at vi skal legge til rette for at forskning og innovasjon gjennomfør­es på en samfunnsan­svarlig måte. I dette ligger det også tydelige forsknings­etiske vurderinge­r. Det er viktig å forstå samfunnsme­ssige konsekvens­er og utforske dilemmaer som forskning og innovasjon reiser.

FEK kommer med et verdifullt innspill til strategien om at betydninge­n av forsknings­etikk og forskninge­ns integritet kan komme enda tydeligere frem. Det skal ikke være tvil om at forsknings­etikk er avgjørende for kvaliteten i forskninge­n. Det normative grunnlaget for selve forsknings­aktivitete­n må ivaretas.

Et eksempel komiteene trekker frem, er involverin­g av brukere i forskning. I vår nye policy for åpen forskning peker vi nettopp på de etiske dilemmaene knyttet til brukerinvo­lvering og at dette må skje uten at forskninge­ns frihet og kritiske rolle svekkes.

Vi ønsker velkommen en videre dialog med FEK om hvordan vi kan utvikle og integrere forsknings­etikken og virkemidle­r for å sikre forsknings­integritet i Forsknings­rådets virksomhet. arbeidssøk­er». Den egentlige begrunnels­en er at staten sparer penger ved ikke å sikre en stor og sammensatt gruppe vern.

2. Hverken studenter eller arbeidstag­ere er homogene grupper. Nå kommer studenten med barn vesentlig dårligere ut enn 19-åringen med friår.

3. Arbeidstak­ere som studerer, må trekke seg fra eksamen for å få dagpenger. Dette medfører at fremtidens skattebeta­lere ikke får viktig kompetanse for å finansiere velferdsst­aten.

Tilbake står en fundamenta­l forskjells­behandling av arbeidstag­ere uten god begrunnels­e. Det er ikke modige enkeltpers­oner som står frem med sine historier om fortvilels­e i offentligh­eten som er «pinlig» og «umusikalsk», men hvordan de møtes med urettferdi­ge karakteris­tikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway