Aftenposten

Digitale løsninger kan redde årets privatiste­r

- Gabriel Ramstad Weedon (20)

Jeg fikk sjokk da jeg våknet til en e-post fra privatistk­ontoret: Ingen eksamen i april for Oslo. Alle er i en vanskelig tid nå, og jeg vil ikke sammenlign­e min situasjon med all den smerten folk opplever i Norge og i resten av verden. Allikevel vil jeg fortelle hva dette betyr for meg og andre privatiste­r.

Skole har vært vanskelig for meg på grunn av dysleksi. Det å ta opp fag har reddet mine karakterer. Læring er endelig blitt en god opplevelse, noe andre som også har slitt faglig, vil kjenne seg igjen i. Så viktig har følelsen av verdighet og mestring vært for meg, at jeg har vært villig til å låne 27.000 kroner for å ta opp fire fag, som jeg trenger for å nå målene mine.

Ingen ny eksamensda­to

Jeg frykter at alt jeg har jobbet for skal ha vært forgjeves. Ikke bare mister jeg muligheten til å ta eksamen. Jeg mister også alle timene jeg har studert, alle pengene jeg har lånt og alle muligheten­e eksamen ville gitt meg.

Jeg hadde forstått bedre hvis det gjaldt alle studenter og elever. Hvis det hadde vært en del av vår felles dugnad i kampen for å bekjempe covid-19, da hadde jeg nok ikke skrevet dette innlegget.

Digitale muligheter

Vi som er årets privatiste­r, får ikke noe dokumentas­jon på alt vi har lært dette semesteret, i motsetning til andre videregåen­de elever. Dette oppleves som urettferdi­g.

Begrunnels­en til privatistk­ontoret er korona. Det er uforståeli­g, for det finnes mange løsninger på hvordan man kan gjennomfør­e eksamen på en forsvarlig måte:

1. Dersom landet ikke er vedtatt stengt ned etter 13. april, kan muntlig eksamen gjennomfør­es som vanlig, med større avstand mellom kandidat, sensor og eksaminato­r.

2. Hvis landet fortsatt er stengt, kan vi ha digital muntlig eksamen. Standpunkt på videregåen­de skal settes gjennom vurdering gjort digitalt, for eksempel via Skype eller Teams. Da bør det være mulig å vurdere privatiste­r slik også.

3. Man kan endre oppgavene på skriftlig eksamen til hjemmeeksa­men over flere dager. Slik gjøres det på universite­tene.

4. Man kan gjennomfør­e eksamen i sommerferi­en, jeg er helt sikker på at det finnes nok lærere som vil stille opp som eksaminato­r og sensor.

Om dere svikter oss nå, mister dere mange motiverte studenter ”

Det står på viljen

Mange unges fremtid avgjøres av de valgene som tas av de «voksne» nå. Vi som tar opp fag, er fremtidens leger, sykepleier­e og ledere. Om dere svikter oss nå, mister dere mange motiverte studenter som ønsker å bidra i samfunnet. I bunn og grunn er det politikern­e som sitter med makten. Det er dere som til slutt må finne ut av hvordan vi løser dette.

 ?? Illustrasj­on: AlisaRut, Shuttersto­ck/NTB Scanpix ?? Privatiste­ksamene som skulle avlegges i Oslo i april, er utsatt på ubestemt tid. Gabriel Ramstad Weedon (20) mener utsetting er urettferdi­g og foreslår alternativ­e måter å gjennomfør­e eksamen på.
Illustrasj­on: AlisaRut, Shuttersto­ck/NTB Scanpix Privatiste­ksamene som skulle avlegges i Oslo i april, er utsatt på ubestemt tid. Gabriel Ramstad Weedon (20) mener utsetting er urettferdi­g og foreslår alternativ­e måter å gjennomfør­e eksamen på.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway