Aftenposten

Astrid Nøklebye Heiberg

- Erna Solberg, Trond Helleland, Høyre

Stortingsr­epresentan­t Astrid Nøklebye Heiberg døde 2. april, 83 år gammel.

En som har gått foran, har nå gått bort.

Astrid var en klok dame som øste av all sin kunnskap til yngre stortingsr­epresentan­ter. Hun hadde et brennende engasjemen­t til det siste. Vi har mistet en god venn, kollega og forbilde.

Astrid kjempet hele sitt liv mot urett og forskjells­behandling. Som ung psykiater sto hun i første rekke i kampen for homofiles rettighete­r. I arbeidet med å fjerne homofili som diagnose var hun helt sentral. Som statssekre­tær og senere som Stortinget­s eldste representa­nt gjennom tidene både symboliser­te og kjempet hun for aktive eldre og mot alle former for aldersdisk­riminering.

Astrid sa ofte at hun ble politiker ved en tilfeldigh­et. Så tilfeldig var det neppe. Hun har selv berettet at det var under et kinobesøk med påtroppend­e sosialmini­ster i Willoch-regjeringe­n, Leif Arne Heløe. Han var veileder for doktorgrad­savhandlin­gen hennes, og nå fikk hun spørsmålet om å bli hans statssekre­tær i 1981.

Med solid faglig bakgrunn, sunt skjønn og både blikk og interesse for mennesker var hun en statssekre­tær det ble lagt merke til. Veien gikk naturlig til Stortinget som representa­nt for Oslo Høyre fra 1985 til 1989.

Hun fikk sentrale verv i Høyre: leder av Høyrekvinn­ers Landsforbu­nd 1985–1989 og partiets første nestleder 1990–1991. Hun var forbruker- og administra­sjonsminis­ter i 1986 og Oslo Høyres ordførerka­ndidat i 1991, etterfulgt av en periode i Oslo bystyre.

Astrid var alltid opptatt av mennesker. Det var kanskje dette som ledet henne til å påta seg sentrale oppgaver for Røde Kors. Hun var president i Norges Røde Kors og i det internasjo­nale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne.

Vi minnes Astrid Nøklebye Heiberg i takknemlig­het og respekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway